• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A.Grbović

04.09.2020

22:44

ZA NAS JE OVO VEOMA VAŽNO! Evo šta kažu građani KIM O ISTORIJSKOM SPORAZUMU!

Društvo

ZA NAS JE OVO VEOMA VAŽNO! Evo šta kažu građani KIM O ISTORIJSKOM SPORAZUMU!

Podeli vest

Šta građani sa KIM misle o potpisivanju sporazuma u Vašingtonu?

- Siguran sam da naš predsednik radi u interesu svih građana i da su sporazumi koji su potpisani u Vašingtonu u najboljem interesu naše zemlje. U to ne sumnjam. Našoj delegaciji tamo nije bilo lako, borili su se za naše interese i uspeli su da izvuku maksimum.


Ovako za Informer govori Zoran Stević (62) iz Gračanice, komentarišući potpisivanje ekonomskih sporazuma Beograda i Prištine u prisustvu predsednika SAD Donalda Trampa. Stević kaže da je dva dana pratio izveštavanje medija o sastancima u Beloj kući i da je sa nestrpljenjem čekao ishod tih razgovora.

- Jačanje ekonomije je nešto od čega imaju koristi svi ljudi koji ovde žive, bez obzira da li se radi o Srbima, Albancima ili drugim narodima. Naša delegacija je to prepoznala i zdušno se zalagala za ono od čega običan čovek na KIM ima koristi. Pre dve ipo godine sam u svojoj kući, na slavi, dočekao predsednika Aleksandra Vučića, voleo bih da se opet sretnem sa njim, da ga dočekam i da mu zahvalim na svemu što radi za svoj narod koji mu mnogo veruje - kazao je Stević za Informer.

Foto: A.Grbović

Da je delegacija Srbije u Vašingtonu izborila korisne stvari za srpski narod na Kosovu i Metohiji smatra i Marija Milanovič (27) iz Leposavića. Ona za Informer kaže da je potpisivanje ekonomskih sporazuma u Vašingtonu od velikog značaja za ekonomski napredak i privredni razvoj Kosova i Metohije, što će, kako kaže, biti od velike koristi i za mlade ljude.

- Ti sporazumi garantuju bolju budućnost i kvalitetniji život na Kosovu i Metohiji.  Predsednik Vučić je još jednom opravdao nedvosmislenu podršku koju uživa kod srpskog naroda na ovde i kome dugujemo veliku zahvalnost, kao i Kancelariji za Kosovo i Metohiju kojom rukovodi direktor Marko Đurić. Naš državni vrh zajedničkim snagama radi u interesu građana Srbije - kazala je ona.

Marija, pored ekonomskih sporazuma, naglašava važnost garancija za očuvanje imovine Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohoji.

- Za nas je veoma važno i što je dogovorena zaštita religijskih objekata i primena sudskih odluka koje se odnose na Srpsku pravoslavnu crkvu, a što će garantovati bezbednost verskih objekata, srpskih sveštenika i srpskih vernika - kazala je Marija.

Foto: A.Grbović

Potpisivanju sporazuma između Beograda i Prištine raduje se i Safet Radončić iz severne Mitrovice koji za Informer kaže da građani imaju razloga da budu zadovoljni. On smatra da se do pomirenja dva naroda lakše može doći uz jaku ekonomiju i stabilnu sveukupnu situaciju.

USPEH ZA ISTORIJU! Evo na šta Srbija može da bude ponosna posle Vašingtona! (FOTO)

- Otvaranje novih radnih mesta znači bolji životni standard. Kada to imamo, onda nam je budućnost bolja, imamo perspektivu. Nisam političar, niti me politika zanima, govorim kao prosečan građanin Mitrovice, mislim da imamo razloga za zadovoljstvom - kazao je Radončić.

U Beloj kući u Vašingtonu, uz prisustvo predsednika SAD Donalda Trampa, danas je potpisan ekonomski sporazum Beograda i Prištine. Prema ovom sporazumu, Priština će bez odlaganja pristupiti inicijativi Mini šengen, počeće sa izgradnjom mreža novih puteva i pruga kojima će se region bolje povezati, a u Beogradu će biti otvorena kancelarija Američkog fonda za razvoj. 

Otvaranjem kancelarije Američkog fonda za razvoj naše kompanije imaće veliku finansijsku podršku, što će dovesti do velikih investicija i otvaranja novih radnih mesta.

Srbija će dobiti direktnu železničku prugu, preko Kosova i Metohije, do Drača, a izgledno je da će SAD finansirati autoput Niš-Priština.

Formiranjem Mini šengena stvoriće se jedinstveno tržište Srbije sa Kosovom i Metohijom, Severne Makedonije i Albanije, čime će biti uklonjene sve trgovinske barijere.

Potpisanim sporazumom rešava se dosadašnji zastoj u priznavanju sertifikata i diploma, ukida se mogućnost uvođenja svih jednostranih barijera. 

Takođe, Srbija će imati koristi od jezera Gazivode, a imovina SPC će biti zaštićena.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina
Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina

Više javno tužilaštvo u Pančevu je danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog D. B. (39) iz Alibunara zbog sumnje da je neutvrđenog dana u periodu od 27. aprila do 29. aprila ove godine primenom nasilja ugrozio telesni integritet svoje vanbračne partnerke D. S. (42) iz Jabuke tako što ju je u kući u kojoj su živeli u Alibunaru, u Ulici Save Munćana, šakama stegao za vrat usled čega je nastupila smrt oštećene, saopštio je MUP.

30.04.2024

19:02

Sport

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu
Fudbal

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu

Drama na "Alijanc areni", Bajern umalo do preokreta, ali je Vinisijus Žunior doneo izjednačenje Realu! Fudbaleri Bajerna odigrali su nerešeno sa Real Madridom 2:2 (0:1) u prvom meču polufinala Lige šampiona.

30.04.2024

22:52

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija