• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

03.10.2020

15:19

(VIDEO/FOTO) ZVER KOJA BLJUJE VATRU! Ovo će biti novi srpski tenk i imaće JEDNU POSEBNU STVAR U OPREMI KOJA ĆE GA UČINITI NESALOMIVIM

Društvo

(VIDEO/FOTO) ZVER KOJA BLJUJE VATRU! Ovo će biti novi srpski tenk i imaće JEDNU POSEBNU STVAR U OPREMI KOJA ĆE GA UČINITI NESALOMIVIM

Podeli vest

Ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je danas da je po broju ispravnih tenkova Srbija evropska sila i poručio da tenkovi moraju biti modernizovani i imati odgovarajući broj posada, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

"Po broju ispravnih tenkova Srbija je evropska sila, ali to nije dovoljno. Tenkovi moraju biti modernizovani, da mogu da se nose sa najsavremenijim tenkovima u svojoj klasi i naravno, moramo imati odgovarajući broj posada kako bi svaki od njih bio koristan i upotrebljiv", izjavio je on pošto je u reonu Vojnog kompleksa "Pasuljanske livade" prisustvovao konstruktorskim ispitivanjima i gađanju ciljeva iz prototipa usavršenog tenka M-84 AS1.


Prototip je, prema oceni ministra Vulina, pokazao da smo na dobrom putu i da su naši konstruktori dali dobre ideje.

"Mi ćemo ulagati velike napore da svi naši tenkovi, bar najveći broj naših tenkova, bude modernizovan na takvom nivou da može da koristi i odgovarajuću municiju i tehnička rešenja i da bude u stanju da se nosi sa bilo kojim tenkom u našem okruženju. Srbija je tenkovska sila, ali to ne sme da bude samo po broju, već mora da bude i po tehničkim rešenjima i posadi", naglasio je on.

Foto: Ministarstvo odbrane

 


Pomoćnik ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović rekao je da modernizacija tog tenka i borbenog vozila pešadije trenutno predstavljaju dva najbitnija projekta modernizacije borbene tehnike Vojske Srbije za potrebe Kopnene vojske.

"Najveći broj tipova novog i modernizovanog naoružanja, koji se tiče povećanja sposobnosti naših pešadijskih i artiljerijskih jedinica, u smislu razvoja već je završen. Sada se u naoružanje upravo uvode nulte serije, što će reći da se ide u početno opremanje jedinica, čime se završava prva faza zanavljanja naoružanja Vojske Srbije", rekao je on.

Dodao je da su konstruktorska ispitivanja modernizovanog tenka M-84 AS1 veoma obiman poduhvat koji podrazumeva veliki broj modernizovanih i dodatih podsistema na tenk.


Njihova je namena povećanje nivoa zaštite tenka protiv najsavremenijih tipova protivoklopnog naoružanja, kao i povećanje situacione svesnosti posade i opremljenosti komandira tenka.

"Osim komandno-informacionog sistema i odgovarajućih komunikacionih i računarskih sistema, tenk je opremljen i novom daljinski upravljanom borbenom stanicom, koja mu daje potpuno novi kvalitet u borbi i pruža znatno veći nivo zaštite i borbene efikasnosti", rekao je on.

Ocenio je i da će će ova modernizacija značajno povećati sposobnosti oklopnih i mehanizovanih jedinica Vojske Srbije.

Dodao je da se paralelno radi na fazi dva, označenoj kao modernizovani tenk M-84 AS2, koja podrazumeva još nekoliko novih podsistema koji će dodatno i značajno unaprediti sposobnosti naših tenkovskih jedinica.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Hitno! Brajen javlja: NATO raspoređuje trupe u Ukrajinu! Počelo ono čega se ceo svet plašio: U uniformama su, nose zastave...
NIJE DOBRO

Hitno! Brajen javlja: NATO raspoređuje trupe u Ukrajinu! Počelo ono čega se ceo svet plašio: U uniformama su, nose zastave...

NATO je počeo da raspoređuje borbene trupe na ukrajinsko ratište. Vojnici su u uniformama i uglavnom koncentrisani u zapadnom delu zemlje, ima ih i na istoku, tik uz borbe na frontu. Vojska iz Poljske, Francuske, Velike Britanije, Finske i drugih članica NATO od 25. aprila pristiže u Ukrajinu. Ove trupe nisu plaćenici. Na uniformama nose zastave svojih zemalja. Ove tvrdnje Stefana Brajena, koji je obavljao posao visokog izvršnog direktora u američkoj proizvodnji naoružanja, a bio je angažovan i u izvršnim i zakonodavnim nivoima američke vlade, objavljuje „Vepons end stratedži“.

27.04.2024

22:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija