• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

16.10.2020

12:45

PATRIJARH IRINEJ I PALMA: Srbiji je potrebno jedinstvo i stabilnost! (FOTO)

Društvo

PATRIJARH IRINEJ I PALMA: Srbiji je potrebno jedinstvo i stabilnost! (FOTO)

Podeli vest

Predsednik Jedinstvene Srbije i narodni poslanik Dragan Marković Palma posetio je u zgradi Patrijaršije Njegovu svetost patrijarha Irineja

U razgovoru Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Irinej i predsednik Marković su se složili da je spoljnopolitička pozicija Srbije takva da je više nego ikada Srbiji potrebno jedinstvo i stabilnost. Marković je istakao da je potreban kontinuitet državnog vrha u narednom periodu, kako bi održali unutrašnju državnu stabilnost koja je obezbedila snažnu ekonomsku i privrednu aktivnost i dobar prostor za strane investitore, sa čime se složio i patrijarh Irinej, koji je istakao i važnost borbe države Srbije za svetu srpsku zemlju na Kosovu i Metohiji. 

Kao dobitnik najvećeg priznanja Srpske pravoslavne crkve, ordena Svetog Save Prvog stepena, Dragan Marković Palma je u razgovoru istakao da se zalaže za još veću zastupljenost veronauke u školama. U Srbiji trenutno oko 60% učenika izučava veronauku i da taj procenat treba da bude najmanje 80% . Na taj način sačuvaćemo identitet, imaće ko da čuva veru i tradiciju. Tako ćemo naviknuti decu da idu u crkvu, više će se raditi sa porodicom i sa decom.

Foto: Privatna arhiva

Njegova svetost patrijarh Irinej je rekao da je veronauka ta koja treba da podgreje rodoljublje, da pokrene etiku, uči ponašanju. Pored roditelja i doma, i veronauka je pozvana da neguje opšte vrednosti kulture. Njegova svetost je istakao i da veroučitelji treba da imaju stalni posao kako ne bi svake godine produžavali ugovore.

Dvojica sagovornika su zaključili da se Srbija dobro bori sa epidemiološkom situacijom, koja je u Srbiji bolja nego u ostatku Evrope. Uzimajući u obzir tu činjenicu , kao i predstojeću sezonu slava, Dragan Marković Palma je upitao patrijarha Irineja kako vernici treba da proslavljaju krsne slave imajući u vidu mere borbe protiv koronavirusa. Patrijarh je rekao da i u proslavljanju slava treba naći meru i voditi računa o zdravlju porodice i gostiju. Da li će to biti na način  što će domaćini zvati goste  tako što će ih rasporediti da ih bude u manjem broju a više puta u toku dana ili rasporediti goste u dva dana stvar je procene domaćina.

Sastanku je prisustvovao i narodni poslanik i portparol Jedinstvene Srbije Života Starčević.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija