• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Dejli mejl

06.12.2020

07:10

OVA SLIKA POKAZUJE ŠTA KORONA RADI PLUĆIMA PUŠAČA! Dobro pogledajte zelene tačke

Društvo

OVA SLIKA POKAZUJE ŠTA KORONA RADI PLUĆIMA PUŠAČA! Dobro pogledajte zelene tačke

Podeli vest

Pušenje cigareta povećava rizik od teške infekcije koronavirusom i to tako što prigušuje imunološki odgovora tela, pokazala je najnovija studija.

Laboratorijske studije na modelima disajnih puteva napravljenim od ljudskih matičnih ćelija otkrivaju da pušenje zaustavlja rad ključnih molekula imunološkog sistema, nazvanih interferoni.

Blokada imunog sistema

Interferoni su glasnici koji poručuju zaraženim ćelijama da stvaraju proteine koji treba da napadaju patogen, odnosno virus i neophodni su za borbu protiv početne infekcije. Interferoni takođe pozivaju podršku šireg imunog sistema i upozoravaju neinficirane ćelije da se pripreme za virus.

Studija je otkrila da pušenje zaustavlja ovaj put da pravilno funkcioniše, što dovodi do trostrukog povećanja broja ljudskih ćelija zaraženih virusom.

Od samog početka pandemije, bilo je oprečnih izveštaja o uticaju pušenja na prognozu pacijenata sa koronom, pri čemu neke studije otkrivaju da to smanjuje rizik, a druge suprotno.

Sada su akademici sa Univerziteta u Kaliforniji u Los Anđelesu utvrdili kako pušenje verovatno rezultira težom infekcijom SARS-CoV-2. Na početku pandemije, kada se malo znalo o virusu,  istraživači su instinktivno upozorili pušače da će biti u većem riziku zbog činjenice da koronavirus cilja respiratorni sistem.

Foto: AP Photo/Luca Bruno

 

U junu je Svetska zdravstvena organizacija proglasila pušenje faktorom koji može ljude učiniti  podložnijim koroni.

- Ako su vam disajni putevi visoki zidovi koji štite zamak, pušenje cigareta je poput stvaranja rupa u ovim zidovima. Pušenje smanjuje prirodnu odbranu i to omogućava virusu da krene - kaže autor najnovije studije doktor dr Brižit Gomperts.

Naučnici otkrili važnu stvar

Naučnici su sada koristili ljudske matične ćelije od donatora da bi stvorili disajne puteva koje će koristiti za proučavanje. Koristili su dva modela, od kojih je jedan bio izložen duvanskom dimu tri minuta svakog dana tokom četiri dana, a onda je u oba ubačen koronavirus.

Foto: printscreen

Zelene tačke pokazuju veći broj ćelija se inficira koronom kod pušaća

U modelima izloženim dimu, istraživači su našli između dva i tri puta više zaraženih ćelija.

U junu su nemački istraživači sproveli sveobuhvatan pregled uticaja pušenja i "vapinga"(elekronske cigarete) na infekciju koronavirusom.

Oboje očvršćavaju arterije i do sedam puta povećavaju rizik od razvoja bolesti pluća i srca - dva faktora rizika za koronavirus.

Kao rezultat, tim veruje da bi pušači i korisnici e-cigareta češće patili od komplikacija od Kovid-19.

Priznali su da je pušenje toksičnije za telo od vapinga, ali upozorili su da istraživanje vapinga "nije zdrava alternativa".

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija