• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: UST/ Informer

16.12.2020

12:17

UST zahteva da se u potpunosti sprovode mere za SUZBIJANJE EPIDEMIJE KORONA VIRUSA!

Društvo

UST zahteva da se u potpunosti sprovode mere za SUZBIJANJE EPIDEMIJE KORONA VIRUSA!

Podeli vest

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) poziva Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca da preduzmu sve mere kako bi u potpunosti bile sprovedene mere Vlade Republike Srbije za suzbijanje epidemije virusa COVID – 19, koje između ostalog nalažu ograničenje prisutnih osoba u zatvorenom prostoru u odnosu na kvadraturu objekta, odnosno minimum od 4 m2 po osobi

UST pozdravlja donošenje odgovarajućih uputstava o radu sudova i tužilaštava od strane predsednika sudova i javnih tužilaca, ali podseća da je u trenutku kada se suđenja održavaju u punom kapacitetu, apsolutno nemoguće pridržavati se propisanih mera i poštovati ograničenja prisutnih osoba u zatvorenom prostoru, budući da sudovi ne raspolažu sa dovoljnim brojem sudnica koje bi svojom kvadraturom odgovorile ovim zahtevima.

Stoga se u praksi sve češće sudije, tužioci, sudijski i tužilački pomoćnici i drugi zaposleni u sudovima i tužilaštvima susreću sa situacijom da duži vremenski period borave u sudnicama u kojima je prisutno mnogo više ljudi nego što to protivepidemijske mere preporučuju, što je posebno izraženo u višim sudovima, zbog sastava sudskog veća i broja učesnika u postupku.

UST predlaže strogo poštovanje mera, te minimalno i kontrolisano izlaganje riziku nosilaca pravosudnih funkcija, zaposlenih u pravosuđu i građana i to isključivo u pritvorskim i predmetima koji ne trpe odlaganje, te odlaganje suđenja u svim ostalim predmetima, ukoliko se u konkretnom slučaju ne mogu primeniti propisane protivepidemijske mere. 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Udruženje sudija i tužilaca Srbije APELUJE DA SE OZBILJNO PRISTUPI trenutnoj EPIDEMIOLOŠKOJ SITUACIJI!
Društvo

Udruženje sudija i tužilaca Srbije APELUJE DA SE OZBILJNO PRISTUPI trenutnoj EPIDEMIOLOŠKOJ SITUACIJI!

UST (Udruženje sudija i tužilaca) apeluje da VSS, DVT, RJT, VKS kao i Ministarstvo pravde RS, ozbiljno pristupi trenutnoj epidemiološkoj situaciji i poštovanju uputstva i preporuka nadležnih organa, imajući u vidu uputstva i preporuke Kriznog štaba, kao i nepovoljnu epidemilošku situaciju, pogoršanje usled širenja virusa zarazne bolesti Covid-19, izazvane virusom SARS-COV-2, kao i nove mere Vlade Republike Srbije od 21.11.2020. godine, koje se primenjuju počev od 24.11.2020. godine, te velikog broja zakazanih suđenja pred prvostepenim sudovima, kao i velikog broja stranaka koje se odazivaju

26.11.2020

16:14

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Konačno slobodan! Ovako sada izgleda Džulijan Asanž! (FOTO, VIDEO)
Planeta

Konačno slobodan! Ovako sada izgleda Džulijan Asanž! (FOTO, VIDEO)

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž izjasnio se krivim po jednoj optužbi za pribavljanje i objavljivanje vojnih tajni SAD, kao rezultat dogovora sa tužiocima američkog Sekretarijata za pravosuđe, čime je obezbedio sebi slobodu, a time je završena i duga pravna saga koja je pokrenula debate o slobodi štampe i nacionalnoj bezbednosti.

26.06.2024

11:28

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija