• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

01.02.2021

15:11

Telenor: Junajted grupa neistinama želi da zadrži dominaciju

Društvo

Telenor: Junajted grupa neistinama želi da zadrži dominaciju

Podeli vest

Akcionar PPF grupe, koja je vlasnik kompanije Telenor, Ladislav Bartoniček reagovao je danas na, kako kaže, nepouzdano i netačno izveštavanje medijske kuće N1 o saradnji između Telekoma i Telenora i ocenio da Junajted grupa, u čijem je vlasništvu SBB i N1, želi da zadrži svoju dominaciju na tržištu

- Nakon još jednog nepouzdanog i netačnog izveštavanja medijske kuće N1, moj jedini zaključak je da je interes Junajted grupe da pokrene i podstakne tržišni rat u Srbiji. To nije ni u čijem interesu, a najmanje korisnika. Kategorično negiramo sve navode N1 koji su emitovani od 25. januara nadalje - rekao je Bartoniček, a saopšteno iz Telenora.

Ističe da Junajted grupa radi u suprotnosti sa osnovnim principima slobodnog tržišta i uveren je, kaže, da ključni motiv "serije lažnih optužbi" leži u činjenici da je Srbija izuzetno važna regija za Junajted grupu, kao i u zabrinutosti po bilo kom pitanju koje bi vodilo gubitku njihove stabilnosti ili finansijske predvidljivosti.

Foto: zastitnik potrosaca

U saopštenju Telenora navodi se da netačnost izveštavanja N1 koje je usmereno protiv Telenora Srbije i PPF grupe ne predstavljaju ništa drugo sem "toksičnih napada konkurenta".

Iz Telenora smatraju da SBB brani svoju dugogodišnju dominantnu poziciju (sa 46,1 odsto tržišnog učešća) na tržištu distribucije medijskih sadržaja u Srbiji, vršenjem pritiska na nezavisna regulatorna tela sa ciljem da se Telenor i drugi potencijalni konkurenti eliminišu u ovoj oblasti.

Telenor u Srbiji namerava, ističe se u saopštenju, da kreira ponudu koja je drugačija od postojeće i da u nju uvrsti sadržaje različitih provajdera, uključujući i sadržaj Junajted grupe.

Međutim, iz te kompanije kažu da je Junajted grupa odbila njihov inicijalni predlog za komercijalnu saradnju.

Foto: Promo



Uprkos tome, iz Telenora izražavaju nadu da će u budućnosti Junajted grupa biti spremna da im ustupi prava emitovanja njenog medijskog sadržaja, po komercijalnim uslovima.

Naglašavaju da Telenor Srbije nema nikakav drugi plan osim da proširi svoje poslovanje kao novi i jak pružalac usluga na tržištu širokopojasnog pristupa interneta i distribucije TV sadržaja.

Iz Telenora ocenjuju da je SBB politizovao vrlo standardni poslovni ugovor između Telenora Srbije i Telekoma Srbije.

Ukazuju da je taj sporazum sastavljen na osnovu svih zakona i regulative u Srbiji i dostavljen nadležnom regulatornom telu Srbije na odobrenje.

PPF i Telenor su uvereni da taj, kako navode, očigledni pokušaj uticaja na ishod procesa neće ometati njihov rad i da će Komisija za zaštitu konkurencije doneti odluku nezavisno od daljih spoljnih pritisaka.

Takođe, PPF grupa i Telenor oštro kritikuju i protive se taktikama Junajted grupe, koja, kako kažu, zloupotrebljava položaj koji ima kao vlasnik medijske kuće N1, vršeći uticaj na uređivačku politiku zarad sopstvene komercijalne dobiti.

PPF grupa i Telenor pozivaju srpsku medijsku zajednicu da preispita te tvrdnje i uveri se da Junajted grupa krši vrednosti, norme i zakone na kojima se temelji medijska sloboda.

PPF grupa, koja je vlasnik Telenora, investira u više tržišnih segmenata kao što su finansijske usluge, telekomunikacije, biotehnologija, nekretnine i mašinstvo.

Delovanje PPF grupe se prostire od Evrope do Severne Amerike i širom Azije, a poseduje sredstva koja dostižu 44 milijardi evra i globalno zapošljava 98.000 ljudi.

PPF, navodi se u saopštenju, uplaćuje poreze u svakoj od 25 zemalja u kojima posluje i stvara profit.


Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17