• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

17.02.2021

09:14

TRUDNICE U MLADENOVCU OČAJNE - Nema ko da nas pregleda! DIREKTORKA TVRDI: To nije istina!

Društvo

TRUDNICE U MLADENOVCU OČAJNE - Nema ko da nas pregleda! DIREKTORKA TVRDI: To nije istina!

Podeli vest

Trudnice u Mladenovcu tvrde da nema ko da ih pregleda pošto u lokalnom Domu zdravlja već danima nema ginekologa. Međutim, direktorka Doma zdravlja Mladenovac dr Dušica Milovanović je za Informer rekla da je u pitanju kampanja koja se vodi protiv nje, kao i da nije istina da nema ginekologa koji bi vodio trudnoću, već da je samo jedan dan zbog bolesti doktora pregled morao da bude pomeren

Kako Informer nezvanično saznaje, jedan ginekolog je 30.01.2021. godine penzionisan, dok se drugi nalazi na bolovanju, što otežava rad samog odeljenja. 

Jedna od trudnica koja nas je kontaktirala, navodi da u Domu zdravlja Mladenovac ne postoji osoba koja trenutno može da uzme bris, s obzirom na to da medicinske sestre, kako kaže, nisu ovlašćene za taj posao.

- U Mladenovcu na ginekologiji je radila jedna doktorka, koja uspe da primi 15-ak pacijenata. Sada ni ta jedna doktorka ne radi, bolesna je. Potrebno je da pacijenti dođu od 6 sati ako žele da ih doktorka primi, a ona radi od 7:30. Trudnice čekaju napolju dok neka sestra ne dođe da otvori vrata. S obzirom na to da je doktorka bolesna, svim trudnicama se vraćaju knjižice i vraćaju se kući. Da li bi trebalo da se vratimo u prošli vek, da bez pregleda i ultrazvuka vodimo trudnoću? Šta ako neka žena nije u mogućnosti da plati privatni pregled? Da li će trudnice ostati bez ginekologije ili će se rešiti problem? Više nema ko ni doznake da nam ispiše, a da ne pričamo o pregledu - izjavila je pacijentkinja S. K. 

Foto: Pixabay

Dom zdravlja Mladenovac vrši preglede trudnica

Takođe, govori da su sestre veoma ljubazne i da pokušavaju na sve načine da pomognu trudnicama, ali samo onoliko koliko je u njihovoj mogućnosti. 

- Za dva dana, poslata je doktorka sa opšte prakse da piše upute i recepte. Ginekologa nema, tako da pregleda i ultrazvuka nema. Briseve sestre ne smeju da uzimaju, bez ginekologa. Sestre na ginekologiji na sve moguće načine pokušavaju da nam izađu u susret, ali to je nemoguće bez ginekologa. Nema razlike da li je neko hitan slučaj ili ne, jer niko ne ide kod lekara, a da ne mora - rekla je S. K.

Direktorka Doma zdravlja Mladenovac dr Dušica Milovanović, spec.opšte medicine za Informer je u pisanoj izjavi istakla da situacija nije baš onakva kakvom je određena grupa ljudi predstavlja.  

- Prisiljena sam da reagujem povodom zlonamernih, neistinitih i neodgovornih objava pojedinaca o stanju u Domu zdravlja Mladenovac, a sa očiglednom namerom da se prećuti uspešan i požrtvovan rad zaposlenih u kovid ambulanti i na vakcinalnom punktu. Protiv korona virusa je do sada vakcinisano više od 10 odsto građana Mladenovca starijih od 18 godina. Vlada republike Srbije i Ministarstvo zdravlja dala je veliki doprinos nabavkom novog rentgen aparata, Uz aparata , 6 sanitetskih vozila ,3 putnička vozila ,savremene laboratorijske opreme,savremenog informacionog sistema - istakla je i dodala:

Foto: Shutterstock

Iz Doma zdravlja kažu da se to desilo samo tokom jednog dana

- Na ovu funkciju sam imenovana pre 4 godine tako da ni na koji način nisam mogla da utičem na kadrovsku strukturu i broj specijalista u domu zdavlja, jer svaka specijalizacija traje najmanje 4 godine. Kada sam imenovana na specijalizaciji je bilo 10 doktora medicine (ni jedan od njih nije bio upućen na specijalizaciju iz ginekologije i akušerstva). U pet od trinaest seoskih ambulanti nije bilo doktora, a u službi hitne pomoći radilo je samo 5 doktora što je za njihov rad nedovoljno. Morali su da budu vraćeni zaposleni sa specijalizacija jer je funkcionisanje Doma zdravlja bilo ugroženo. U međuvremenu smo u stalni radni odnos primili 2 stomatologa  i 12 doktora medicine od kojih je jedan specijalista, a četvoro na volonterskoj specijalizaciji. Na ginekologiji je 2017. radilo 4 specijaliste ginekologije i akušerstva, ali je jedan 2019. godine dao otkaz, a drugi je 2020. otišao u penziju. Na ginekologiji su ostale dve doktorke specijaliste ginekologije i akušerstva.Trenutno je jedna na bolovanju zbog kovid infekcije, a kada je druga 8.2.2021 javila da neće doći toga dana zbog bolesti to je iskorišćeno za medijsku hajku protiv mene i moje porodice sa monstruoznim optužbama "nebriga za trudnice...nezakonito postupanje smišljeno izbegavanje da se lekari pošalju  na usavršavanje..." 

Foto: Shutterstock

Pregledi u Mladenovcu se obavljaju po protokolu

Direktorka Doma zdravlja Mladenovac dr Dušica Milovanović je otkrila da ginekolčog radi, kao i da trudnice mogu neometano biti pregledane dobiti doznake i upute.

- Savetnik pacijenata u GO Mladenovac nije dobio ni jedan pisani ni usmeni prigovor, ali zato mediji jesu, a neistine o meni su plasirane i na društvenim mrežama. Napominjem da smo odmah organizovali rad doktorke opšte medicine koja je napisala sve potrebne upute i doznake zbog kojih su se pacijentkinje javile i nastavila je da kao ispomoć radi sa doktorkom spec.ginekologije koja se oporavila i došla na posao. Apsolutna je neistina da od 8.2.2021 u Domu zdravlja ne radi ginekologija - rekla je za Informer dr Milovanović.

U prilog tome svedoči i podatak da se u ginekološkoj ambulanti Doma zdravlja Mladenovac, 10.02.2021. godine rodila jedna devojčica.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija