• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K.K. / Informer

17.02.2021

14:25

VLASNICI LJUBIMACA U POŽAREVCU BESNI! Oni su članovi porodice, NE ODRIČEMO IH SE!

Društvo

VLASNICI LJUBIMACA U POŽAREVCU BESNI! Oni su članovi porodice, NE ODRIČEMO IH SE!

Podeli vest

Skupština grada Požarevca donela je odluku o držanju domaćih i egzotičnih životinja na teritoriji grada. Vlasnici ljubimaca koji žive u zgradama, u stanu će moći da drže najviše jednog kućnog ljubimca i podmladak do tri meseca starosti

Vlasnici koji imaju više od jednog kućnog ljubimca u strahu su da će izgubiti svog člana porodice. 

Upitani o razlogu za donošenje ovakve odluke iz udruženja "Animal Rescue Serbia" su nam rekli da ne znaju šta je izazvalo da se ovakva odluka donese, ali i da scenario koji nakon nje sledi stvara još veći problem. 

- Jedan od scenarija koji se donošenjem ovakvih mera svakako može očekivati jeste veći broj napuštenih životinja na ulici. Svi oni koji imaju više od jednog ljubimca i primorani su da izbace ljubimce iz stana, ako ne pronađu udomitelja ili nemaju sredstava da plaćaju pansione, biće primorani da puste životinju da se sama snalazi. Tako da će grad imati još jedan problem koji će morati da rešava, kao posledicu odluke o kojoj govorimo - istakla je za Informer.rs Sanja Radosavljević iz udruženja "Animal Rescue Serbia".

Foto: Pixabay

Vlasnici ljubimaca koji žive u zgradama, u stanu će moći da drže najviše jednog kućnog ljubimca

Ovaj predlog izazvao je brojne reakcije na društvenim mrežama, a najglasniji su bili vlasnici kućnih ljubimaca.

- Donošenje ovakve odluke je svakako najviše pogodilo sve one ljude koji imaju više od jednog ljubimca. Ljubimci nisu samo puka stvar, njih vlasnici doživljavaju kao svoje članove porodice, te se moramo zapitati koliko je ova odluka humana sa tog stanovišta - rekla je Sanja Radosavljević.

Svaki ljubimac zaslužuje odgovornog vlasnika. Ukoliko odlučimo da udomimo ljubimca, naša obaveza je da se staramo o njemu kako treba i da se postaramo da on ima sve što mu je potrebno da bi bio zdrav, srećan i siguran.

Iz udruženja kažu da je neophodno i voditi računa o okolini i razumeti one koji ne vole i ne podržavaju životinje u stanu. Higijena je veoma bitna, a zbog pojedinaca koji od svog doma prave azil i pritom ne vode računa o kućnim ljubimcima, stradaju oni koji su odgovorini vlasnici.

Foto: Pixabay

Svi oni koji imaju više od jednog ljubimca i primorani su da izbace ljubimce iz stana

- Ono za šta se mi kao organizacija zalažemo i šta stalno ističemo u prvi plan je odgovorno vlasništvo, a to znači da ste odgovorni prema životinji, ali i prema okolini sa kojom delite prostor. Ukoliko su u pitanju zgrade, dešava se da ljudi drže mnogo životinja, te u zgradi počne da se šire neprijatni mirisi koji smetaju komšijama. Međutim, to su zaista izuzeci i takvim slučajevima bi trebalo da se pozabave nadležne službe. Zbog takvih slučajeva nije u redu da ispašta najveći broj građana koji su odgovorni vlasnici ljubimaca - naglasila je za Informer.rs Sanja Radosavljević.

Čime se bavi udruženje Animal Rescue Serbia?

Animal Rescue Serbia (ARS) je prvo zvanično neprofitno udruženje građana koje dobrovoljno spasava životinje iz kritičnih situacija – sa visina, iz dubina i sa vode. Oni su tu za spasavanje svih životinja iz situacija gde im je ugrožen život, a pristup mestu na kome se nalaze je otežan, rizičan, komplikovan ili nije moguć na uobičajen način.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sanja

pre 3 godine

Pametna odluka. Istu treba da donesu i Skupstine drugih gradova. Volim kucne ljubimce ali mnoge komsije preteruju i terorisu druge .

Ugnjetaci zivotinjskog roda

pre 3 godine

bravo za odluku u Pozarevcu, covjek je tpliko sebicno cudoviste kada vezei i zakljucava zivotinje samo radi vlastitog zadovoljstva Covjek je zivotinji naj gori neprijatelj

todor

pre 3 godine

Kucici clanovi porodice??????????????? Gospode boze sta se desava sa narodom. Clanovi porodice su otac, majka i deca. Psi i macke su kucni ljubimci koji su u normalnim vremenima ziveli van kuce, a danas psi spavaju sa pojedinim ljudima u krevetu. Macke obozavam ali ne bih je bas pustio u krevet sa mnom. Kamo srece da sve opstine donesu takve odluke i da svi k. ljubimci budu cipovani, ane da se desava kad im dosade isterju na ulicu.

Dule

pre 3 godine

Одлична одлука! Зграда за колективно становање није зоолошки врт. Треба само оставити разумљн прелазни рок, 6-12 месеци током кога ће они који држе више од једне домаће животиње у свом стану наћи начин да се прилагоде пропису, било одрицањем од вишка животиња било пресељењем у село.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija