• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Bogdanović

20.02.2021

22:20

POTRESNO SVEDOČENJE Vladan Petrović, potomak jasenovačkih mučenika! Mom dedi Đuri su odsekli noge i živog ga spalili!

Društvo

POTRESNO SVEDOČENJE Vladan Petrović, potomak jasenovačkih mučenika! Mom dedi Đuri su odsekli noge i živog ga spalili!

Podeli vest

Ubili su i moju baku Anku, a majka Milica Dugajlić je preživela Jasenovac tako što se pretvarala da je dečak, sve druge devojčice su žive bacali u peći

Moja majka je preživela pakao Jasenovca i celog života sam se pitao kako je izgledalo to njeno "obdanište" među ustaškim vojnicima, kaže za Informer Vladan Petrović (59) iz Kaća, sin Milice Dugajlić, koja je kao dvoipogodišnja devojčica završila u najozloglašenijem logoru iz Drugog svetskog rata.
Za razliku od Milice, njen otac Đura nije preživeo pakao ustaša u Jasenovcu.

Deset zrna kukuruza

Vladanova majka u logoru je provela četiri godine, a sećanje na strašne dane na tankoj liniji života i smrti prenela je svom sinu:

Foto: Informer

Knjiga potomaka

Vladan ima ideju da ujedini sve potomke ljudi koji su preživeli Jasenovac i da zajedno objave knjigu.

- Mogli bismo da napišemo knjigu pod nazivom "Potomci preživele dece iz Jasenovca". Kada bi svako od nas preneo ono što je čuo od svojih roditelja, ispisali bismo jedno veoma obimno svedočanstvo.

 

- Majka mi je često govorila o danima koje je provela u logoru sa mojom bakom Ankom. U ratu sam ostao i bez dede Đure. Njemu su 1942. godine ustaše isekle obe noge i zapalile ga živog u peći. Majka i baka su se u logoru same snalazile kako su znale i umele. Za doručak su dobijale deset zrna kukuruza, koje je baka pokušavala da prokuva u lončiću. A onda bi došle ustaše, nogom šutnule lonac i sve bi se prosulo po zemlji. Iz pepela su vadile to malo zrna kukuruza i time se hranile - priseća se naš sagovornik.

Majka mu je pričala o strahotama koje je preživela u "logoru smrti", a njene reči duboko su mu se urezale u sećanje.

- Ustaše su stalno odvodile devojčice "da dobiju čokoladu", ali se one nikada više nisu vraćale u logor. Završavale su u peći. Mojoj majci je spaslo život to što su joj jednom nedeljno mašinicom brijali glavu, pa su svi mislili da je muško. Ipak, zbog trauma koje je preživela u ranoj mladosti ostala je doveka nesposobna za školovanje, rad i odgajanje deteta. Ja sam brinuo o njoj sve do njene smrti 2003. godine - govori Vladan sa tugom u glasu i priseća se kako je njegova Milica dočekala oslobođenje te davne 1945. godine:

Gaginu sliku pored ikone

Petrović kaže da je zahvaljujući reditelju Predragu Gagi Antonijeviću ispunjena njegova životna želja - da se snimi film o zločinima u Jasenovcu o kojima je slušao celog života.

- Što se mene tiče, Predrag Antonijević je dobio sve nagrade svetske kinematografije pošto je osvojio srca nas potomaka dece iz logora Jasenovac. A ovih dana u moj dom ulazi njegova slika, koju ću postaviti pored ikone. Ne smemo nikada da zaboravimo sve ljude koji su učestvovali u stvaranju filma "Dara iz Jasenovca" - poručuje naš sagovornik.

- Dve godine pre kraja rata, baka je čuvala ustašku stoku u okolini logora, kada je došlo pet partizana prerušenih u švapske uniforme i odvelo je kod njenog brata Stojana Grujičića Jaruge na Kozaru. Majka je ostala u Jasenovcu. I dalje su joj brijali glavu jednom nedeljno i tako je i dočekala oslobođenje.

Foto: Informer

Izašlo na videlo

Potomak devojčice iz Jasenovca kaže da se rastuži svaki put kada čuje da neko negira ustaške zločine.

- Jasenovac je bio "utočište" za svu kozaračku decu. Ono što se tamo dešavalo ne može i ne sme da se gura pod tepih! Drago mi je da su konačno stvari počele da izlaze na videlo i posle filma "Dara iz Jasenovca" mogu slobodno i da umrem jer znam da je istina ugledala svetlost dana - zaključuje Vladan Petrović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija