• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: pink.rs

27.03.2021

13:26

ZARAZILI STE SE POSLE REVAKCINE? Doktorka Marija Gnjatović otkriva da taj proces IMA JEDNU VEOMA POZITIVNU POSLEDICU

Društvo

ZARAZILI STE SE POSLE REVAKCINE? Doktorka Marija Gnjatović otkriva da taj proces IMA JEDNU VEOMA POZITIVNU POSLEDICU

Podeli vest

Za kolektivni imunitet potrebno je da 60 odsto punoletnih građana bude revakcinisano.

Saradnica Instituta za primenu nuklearne energije sr Marija Gnjatović je govoreći od delovanju vakcine navela da oni koji su dobili dve doze cepiva, a zarazili su se reaguju kao da su dobili još jednu dozu.

Obično se stvore dobri odgovori, za koje se veruje da će trajati i nekoliko godina. Kod onih koji su imali težu kliničku sliku, stvara se više antitela, dok je kod onih koji su imali lakše simptome manje antitela i kraći imunitet.

Ona je istakla da porast broja zaraženih negativno utiče na proces imunizacije jer može doći do odlaganja primanja kako prve, tako i druge doze vakcine.

Foto: Tanjug

Vakcina je jedini put za izlazak iz epidemije

- Brojke su na neki način i očekivane, jer je cepivu potrebno dosta vremena da počnu da deluju, da se stvori imunitet - navela je Gnjatović.

Sinofarm je dobra vakcina i razvija se dobar humoralni odgovor koji se meri antitelima, ali je kod nekih pacijenata potrebno i 30 dana nakon druge doze da bi se uočila antitela. To kasnije lepo raste, napreduje, raste titar antitela, ali moramo imati u vidu da je do kontakta sa virusom došlo 10 dana pre pojave prvih simptoma

Gnjatović je navela da se pretpostavlja da će kod vakcina Astrazeneka i Sputnjika V, koje slično deluju, imunitet trajati i do dve godine, sa Fajzerom šest meseci, dok se sa Sinofarmom takođe očekuje dugoročniji imunitet, ali bi starijim osobama možda bila potrebna treća doza.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Istina

pre 3 godine

Dr Marija Gnjatović je doktor nauka, nije lekar kako se iz vašeg članka može naslutite. Ona ne bi trebala da komentariše probleme iz medicine. Nažalost, neki ljudi misle da sve znaju, samo ne znaju jednu stvar, a to je da znaju malo.

Milutin Vranjski

pre 3 godine

Volim da je slušam ali još više da je gledam ;)

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija