• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Telegraf / Informer

05.04.2021

07:13

ŠTA ZNAČI CRNA ČAŠA NA AMBALAŽI I TRI ZELENE STRELICE? 7 simbola koje svaki potrošač treba da zna!

Društvo

ŠTA ZNAČI CRNA ČAŠA NA AMBALAŽI I TRI ZELENE STRELICE? 7 simbola koje svaki potrošač treba da zna!

Podeli vest

Na prehrambenim proizvodima uglavnom ćete naići na natpise "najbolje upotrebiti do (određenog datuma)", odnosno "upotrebljivo do", i tu nema mnogo dileme.

S druge strane, poštovanje roka trajanja je malo drugačije kada govorimo o kozmetici

Enormne količine novca svakodnevno odlaze na prehrambene i ostale proizvode, na globalnom nivou. Svaka ambalaža, odnosno proizvod, mora da sadrži određene naznake, oznake i opise, i to je ustanovljeno svetskim, ali i lokalnim zakonima.

Foto: Pixabay

Ipak, koliko dobro znate šta kupujete? Osim što, na primer, pročitate koju vrstu kafe ste odabrali ili koji tip šampona. Većina ljudi, zapravo, ne zna šta znače određeni simboli

 

Na prehrambenim proizvodima uglavnom ćete naići na natpise "najbolje upotrebiti do (određenog datuma)", odnosno "upotrebljivo do", i tu nema mnogo dileme. Druga oznaka je dosta "striktnija", i uglavnom prati namirnice kao što je meso, piše Telegraf.

S druge strane, poštovanje roka trajanja je malo drugačije kada govorimo o kozmetici. Osim što mora biti naznačeno kada ističe taj rok - od datuma proizvodnje, isto tako ambalaža mora sadržati simbol "otvorene kutijice", na kojoj piše broj - 6, 9, 12, 24.

Ti brojevi su, zapravo, meseci. Toliko smete da koristite proizvod - od datuma otvaranja. Izdvajamo 7 simbola, koji se često nalaze na ambalažama proizvoda, a na koje bi trebalo da obratite pažnju:

TRI ZELENE STRELICE

Ovaj simbol znači da pakovanje može da se reciklira ili je već reciklirano, a uglavnom je reč o papiru i kartonu.

Foto: pexels.com

7 simbola koji se često nalaze na ambalažama proizvoda
PRECRTANA KANTA

Ako ambalaža ima ovaj simbol, to znači da je zabranjeno odlaganje u kućni otpad, odnosno dozvoljeno je odlaganje na za to predviđena mesta, a uglavnom se misli na elektronski otpad. Poznato je da ni baterije ne bi trebalo bacati u kante za smeće u kući. Najbolje je sačuvati ih i odneti u supermarket, gde postoji adekvatna kanta.

ZELENA STRELICA U KRUGU

Simbolizuje čin da je proizvođač već uplatio određeni iznos organizaciji, koja se brine za prikupljanje otpada.

CRNA ČAŠA

Na šta vas podseća ovaj simbol, na staklenu čašu za vino? U pravu ste. Ovo je oznaka transportne ambalaže - lako lomljivo. Pored prikazanog simbola, najčešće se nalaze i strelice koje pokazuju u kom položaju bi trebalo da se postavi kutija prilikom prevoza i skladištenja robe.

OTVORENA KUTIJICA SA BROJEM

Dolazimo do oznake koju smo već objasnili ranije u tekstu. Dakle, reč je o roku upotrebe nakon otvaranja. Ako ste otvorili nov šampon, a na ambalaži je prikazana ova oznaka sa brojem 6, to znači da proizvod možete koristiti u narednih pola godine.

Foto: Shutterstock

Ako ste otvorili nov šampon, a na ambalaži je prikazana oznaka koja pokazuje do kada je preporučljivo da ga iskoristite

 

OZNAKA "CE"

Skraćenica od "Conformité Européenne" (eng. "European Conformity"), odnosno znak da proizvod zadovoljava uslove sigurnosti, zaštite, ljudskog zdravlja, životne sredine i javnog interesa.

"EVRO" CVET

U poslednje vreme naširoko se govori o zaštiti životne sredine, odnosno njenom ugrožavanju putem raznih faktora delovanja. Ovaj simbol upravo označava najmanji uticaj na životnu sredinu, tokom celog procesa proizvodnje, piše Telegraf


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Evropsko prvenstvo u fudbalu nije sport, to su gladijatori! Ćutanje UEFA je bruka za ovu organizaciju! (VIDEO)
Live TV

Evropsko prvenstvo u fudbalu nije sport, to su gladijatori! Ćutanje UEFA je bruka za ovu organizaciju! (VIDEO)

Navikli smo na dvostruke aršine prema našoj zemlji. Hoće li uopšte doći do odgovora UEFA na vređanje Srba na stadionu utakmice između Hrvatske i Albanije. Na ovu temu, u emisiji "Info jutro" govorili su prof. dr Boris Bratina, sa Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM. Naknadno je u emisiju došao i Aleksandar Kovačević, ekspert za energetiku koji je komentarisao nestanak struje u regionu.

22.06.2024

09:32

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Verujete li Piksiju? Hajde, barem još ovaj put!
EURO 2024

Verujete li Piksiju? Hajde, barem još ovaj put!

Ispružio je kažiprst pravo, ka objektivima fotoaparata i kamera, kao da želi da se na taj način direktno obrati svakom navijaču, svakom Srbinu ponaosob! I poručio je:“Verujte u nas, jer mi verujemo u sebe. Pobedićemo Dance“. Nešto poput čuvenog plakata Ujka Sema kojim su Amerikance pozivali da se dobrovoljno prijave za odlazak u Prvi svetski rat.

22.06.2024

10:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija