• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

03.05.2021

14:04

STRUČNI KOMITET ZA IMUNIZACIJU ZAKLJUČIO: Trudnice i osobe uzrasta 16 i 17 godina mogu da prime OVU VAKCINU!

Društvo

STRUČNI KOMITET ZA IMUNIZACIJU ZAKLJUČIO: Trudnice i osobe uzrasta 16 i 17 godina mogu da prime OVU VAKCINU!

Podeli vest

Osobe uzrasta 16 i 17 godina i trudnice mogu da se vakcinišu Fajzerovom vakcinom protiv kovida-19 , zaključio je Stručni komitet za imunizaciju na sastanku održanom 26. aprila

- Prema zaključku Stručnog komiteta za imunizaciju, osobe uzrasta 16 i 17 godina mogu da se vakcinišu protiv kovid-19 Pfizer-BioNTech vakcinom, po preporuci nadležnog pedijatra, pri čemu obrazac saglasnosti za vakcinaciju potpisuje lice koje se vakciniše u skladu sa Zakonom o pravima pacijenata. Daje se intramuskularno u dve doze (svaka doza od 0,3 ml) sa razmakom od tri nedelje (21 dan) između doza - piše u dokumentu.

U ovom dokumentu dodaje se da Fajzerova vakcina ne bi trebalo da se zameni bilo kojom drugom i da nakon prve doze ovog cepiva treba primiti i drugu dozu iste vakcine.

- Nema raspoloživih podataka o zamenljivosti Pfizer-BioNTech COVID-19 Vaccine drugim COVID-19 vakcinama u cilju završetka serije vakcinacije. Osobe koje su primile jednu dozu Pfizer-BioNTech vakcine treba da prime i drugu dozu Pfizer-BioNTech kako bi kompletirale seriju vakcinacije - kaže se u dokumentu.

Foto: Reuters

Fajzerova vakcina ne bi trebalo da se zameni bilo kojom drugom i da nakon prve doze ovog cepiva treba primiti i drugu dozu iste vakcine

 

U skladu sa revidiranim preporukama Stručnog komiteta za imunizaciju, trudnoća ne predstavlja kontraindikaciju za primenu Fajzerove vakcine protiv kovida-19.

Trudnice se posle prvog trimestra trudnoće, mogu vakcinisati Fajzerovom vakcinom protiv kovida, u konsultaciji sa nadležnim ginekologom i uz individualnu procenu koristi i rizika od vakcinacije, stoji u preporukama Stručnog komiteta.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Bub

pre 2 godine

Mi slucajno da se trudnice I deca vakcinisu sa tim genetski eksperimentalni tretmanim.

Rade

pre 2 godine

Kada neko ne ume da nešto napravi, kako može da garantuje da je dobro to što je neko drugi napravio ? ? ?

Primer

pre 2 godine

Pa vozio bi "Rols Rojsa" ili neki "Ferari" a ne znamo da napravimo ni jedno ni drugo? Nije ti neki primer! Više me zanima zašto je to to tako isključivo prema svim drugim vakcinama ?

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija