• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

12.05.2021

11:45

Da ste prošle godine za 100 evra koje ste dobili od države KUPILI OVO, danas biste u džepu imali VELIKI NOVAC!

Društvo

Da ste prošle godine za 100 evra koje ste dobili od države KUPILI OVO, danas biste u džepu imali VELIKI NOVAC!

Podeli vest

Svaki dan, sa više strana, možemo da pročitamo koliko "divljaju" cene najpopularnijih kriptovaluta, ali malo ko u domaćoj javnosti u svojoj glavi ima i o kolikim skokovima je zapravo reč

 

Da ste prošle godine, recimo, 100 evra koje ste u maju dobili od države tada uložili u bitkoin, danas bi na svom računu imali oko 600 evra, tačnije 570 evra. Da ste se ipak opredelili za ethereum danas bi se "smeškali" cifri od oko 2.000 evra. Dakle, za godinu dana, vaš imetak bio bi uvećan 20 puta!

Ipak, ne treba smetnuti s' uma da su ethereum i bitkoin samo vrh ledenog brega i da se na tržištu kriptovaluta trguje sa preko 5.000 različitih varijanti digitalnog novca, i da se na istom tom tržištu kriju kriptovalute za koje javnost još uvek nije čula, ili ako je čula jako malo zna.

Takve su valute Dodžkoin, Čejnlink, Kardano, Ripl i Stelar, ali i mnoge druge.

Kako su se kriptovalute kotirale pre godinu dana?

Najpopularnija kriptovaluta na svetu je prošle godine u ovo vreme vredela oko 9.750 dolara i rast je tek počinjao. Sa druge strane, ethereumom se trgovalo po ceni nešto višoj od 200 dolara.

Manje poznate kriptovalute i to iz današnje perspektive, a kamoli iz perspektive od pre godinu dana kada je retko ko mario za digitalni novac, su vredele drastično manje.

Čejnlinkom se prošlog maja trgovalo po ceni od 3,77 dolara, Kardano je vredeo oko 0,0047 dolara, Stelar se cenio oko 0,052 dolara, a od skoro popularni Dodžkoin je vredeo petinu jednog centa tj. oko 0,002 dolara.

Foto: Pixabay

Koliko one vrede sad?

Bitkoinom se, prema podacima sajta coindesk.com, danas trguje po ceni od 55.894 dolara, dakle on je uvećao svoju vrednost za 5,7 puta. Cena jednog ethereum danas iznosi oko 4.050 dolara, što znači da mu je cena skočila neverovatnih 20 puta.

Koliko god da su suludo visoki skokovi cena bitkoina i ethereuma, neke alternative najpopularnijem digitalnom novcu su skočile još više.

Čejnlinkova vrednost danas iznosi 47,27 dolara po novčiću, dakle vrednost je porasla 12,5 puta, Stelar je svoju vrednost uvećao 13 puta, i danas vredi oko 0,6787 dolara. Kardano danas vredi 1,67 dolara, što znači da mu je vrednost uvećana za više od 35 puta.

Dodžkoin, koji je u žižu javnosti ušao nakon što ga je Ilon Mask više puta pomenuo na svom Tviter nalogu, je prava zvezda "kripto neba". On je za godinu dana skočio čak 192 puta, i sada vredi oko pola dolara!

Kolika bi bila zarada?

Uzmimo za primer da ste se prošle godine, nakon što vam je uručena državna pomoć u iznosu od 100 evra, odlučili da taj novac uložite i to baš u kriptovalute.

Da ste uložili u btikoin, na svom računu biste danas gledali oko 570 dolara. Da ste odabrali ethereum smeškali bi ste se cifri od 2.000 evra, što je sasvim dovoljno novca da ne morate da se obazirete pri odabiru destinacije za letovanje.

Foto: Pixabay

Čejnlink bi vam u proteklih godinu dana zaradio oko 1.150 evra, ili ti jedan vrhunski pametni telefon ( 1.250 evra koliko bi investicija danas vredela, minus inicjalnih 100 evra). Slično bi vam doneo i Stelar tj. oko 1.200 evra profita. Ulaganjem u Kardano, danas biste na računu imali oko 3.500 evra, dovoljno novca da kupite solidan polovan automobil.

Investiranjem 100 evra u Dodžkoin biste zaradili pravo malo bogatstvo od oko 19.200 evra, koliko košta jedna garsonjera u širem centru Beograda.

Koliko ljudi trguje kriptovalutama u Srbiji?

Procena je da je bitkoinom u Srbiji pre godinu dana trgovalo nekoliko hiljada ljudi, a pre nekoliko meseci oko 8.000, koliko je Srba trgovalo i akcijama na inostranim berzama. Danas investiciona javnost barata brojkom od desetak hiljada.

Trgovina kriptovautama istovremeno je intenzivirama u celom regionu. Komšije iz Bosne i Hercegovine su počele masovno da se interesuju za kriptovalute, pa je u 2020. zabeležen rast od 130 odsto, u odnosu na 2019, a rast je nastavljen i ove godine.

SVET JE POLUDEO ZA BITKOINOM! Evo kako ga kupiti u Srbiji i koliko je za to potrebno novca?

Još više se bitkoinom trguje u Sloveniji i u Hrvatskoj, zemljama koje su među prvima u regionu uredile svoja tržišta kapitala. Slovenija je jedna od zemalja koje ne oporezuju pojedince na kapitalne dobitke od bitkoina i drugih kriptovaluta.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija