• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M. DUDUKOVIĆ

22.05.2021

20:47

PRVI U SRBIJI! ŠESTOČLANA FAMILIJA PETRAŠINOVIĆ POVEZUJE NAUKU I PRIVREDU  Porodica koja pravi dronove

Društvo

PRVI U SRBIJI! ŠESTOČLANA FAMILIJA PETRAŠINOVIĆ POVEZUJE NAUKU I PRIVREDU Porodica koja pravi dronove

Podeli vest

Otac Danilo, majka Olivera, deca Nemanja, Nikola, Miloš i Tijana, svi mašinski inženjeri, stoje iza domaće firme PR-DC

Srbija ima radionicu 21. veka gde se prave najsavremenije letelice, dronovi i roboti, a u njoj stasavaju generacije inženjera porodice Petrašinović. U ovoj porodici decu od malih nogu uče pravim vrednostima, veštinama i radnim navikama koje su im pomagale da izrastu u vredne i uspešne ljude.
 

Porodični patenti

Sa našom letelicom mogli bismo da izvučemo čoveka iz vode, a da stvar bude još bolja, nema pilota, pa je bezbednost na visokom nivou
Miloš Petrašinović


 


Uče jedni od drugih
Otac Danilo (61), majka Olivera (61), sinovi Nemanja (38), Nikola (35), Miloš (27) i ćerka Tijana (32), svi mašinski inženjeri, stoje iza domaće firme PR-DC, koja razvija inovativne proizvode i patente i povezuje nauku i privredu. Trud, rad i disciplina ovoj porodici doneli su ukupno 11 diploma Mašinskog fakulteta sa osnovnih, master, i doktorskih studija.
- Sve je počelo 1981. godine, kada su se naši roditelji upoznali u amfiteatru Katedre za vazduhoplovstvo Mašinskog fakulteta u Beogradu. Nisu tada ni slutili da će imati tri sina i ćerku koji će završiti baš taj fakultet, isti smer, i da će za četiri decenije imati i firmu koju će voditi baš sa svojom decom. Najstariji brat Nemanja je trenutno u inostranstvu, dok Nikola, Tijana i ja, uz ogromnu pomoć i podršku roditelja, proizvodimo dronove i letelice od početka do kraja, odnosno od analize do postavljanja u kalupe i pravljenja konstrukcija - priča Miloš Petrašinović, direktor razvoja u kompaniji PR-DC, u okviru Pinkovog razvojno-istraživačkog centra.

Foto: Informer


Ovaj mlad, ali veoma uspešan čovek bio je student generacije, ali kao najmlađi sluša i uči od svojih kolega, odnosno starijeg brata i sestre.
- Svi učimo jedni od drugih, a posao i privatni život ne razdvajamo, jer smo stalno zajedno, imamo ista interesovanja, radimo isti posao i imamo iste ciljeve. Mi bukvalno funkcionišemo kao firma i privatno i poslovno. U našoj kompaniji nemamo radno vreme, a naš posao je da napravimo kompletnu letelicu za različite misije. Zvuči interesantno, ali nije nimalo lako, s obzirom na to da smo jedini u Srbiji koji se bave ovim poslom - kaže Miloš.

Foto: Informer


On objašnjava da iz njihove radionice "izleću" letelice za različite misije, sa fiksnim i obrtnim krilima, a da je njihov cilj da projektuju proizvode koji će biti namenjeni da pomognu ljudima.
- Ono što je proizvedeno u našoj fabrici jeste letelica koja može da ponese čak 100 kilograma. Zamislite koliko bi nam ona pomogla u vremenima kada su bile poplave u Srbiji... Sa njom bismo mogli da izvučemo čoveka iz vode, a da stvar bude još bolja, nema pilota, pa je bezbednost na visokom nivou. Takođe, poslužila bi i u požarima i ostalim vanrednim situacijama - priča on.
Njegova sestra, ali i koleginica Tijana dodaje da letelice služe i za druge namene i misije, mogu da rade specijalne zadatke ili uhvate druge dronove iz bezbednosnih razloga i omogućava vazduhoplovne zadatke.
- Sve što znamo i umemo, osim na fakultetu, naučili smo i od roditelja. Majka je radila na Vojnotehničkom institutu, a otac je i danas profesor i bavi se školovanjem novih kadrova, analizom letelica, tako da nam njihovo iskustvo zaista dosta pomaže. Bili su strogi prema nama, ali nisu nam nametali koji fakultet da upišemo, to je sve bilo spontano. Ima sve više žena koje se bave ovim poslom, tehnologija se razvija - priča Tijana.

Foto: Informer


Ljubav prema poslu
Njen brat Nikola dodaje da svako ima svoje zaduženje u firmi i da svaki Petrašinović ima drugačiji karakter, a da ih sve spaja ljubav prema vazduhoplovstvu. On je pravi svedok razvoja firme jer ga je otac vodio u radionicu još kad je bio mali, pa se pred njegovim očima razvijala firma od sedam kvadrata do sadašnjih 2.500 kvadrata.
- Trudimo se da tu ljubav prenesemo i na našu decu, jer sada imamo pet devojčica i jednog dečaka naslednika. Oni su redovni posetioci u našoj firmi i već gledaju na dronove i robote kao na nešto svakodnevno. Otac se šali da je sve u životu ravnoteža, pa on kao otac tri sina veruje da će u budućnosti naša firma biti više "ženska", jer sad dominiraju devojčice, njegove unuke - priča on.
 

Foto: Informer

"Vatrene lopte" za gašenje požara

Vlasnik Pink medija grupe Željko Mitrović zajedno sa PR-DC predstavio je najnoviji projekat "Artemida", koji se zasniva na ideji podrške iz vazduha ljudima koji su se našli u požaru. U ovom projektu dron se koristi za brzo gašenje požara sa mobilnog heliodroma. Dron ispušta "vatrenu loptu" koja se ciljano baca na mesto požara i vatra se ugasi pomoću praha iz nje.

Leteća kola

U fabrici dronova proizvedena je i letelica za jednu osobu i nosi naziv "flajing kar".

Električni sistem letelice ima nekoliko desetina mikroprocesora koji su usklađeni i omogućavaju ovom jedinstvenom, letećem "čudu" da funkcioniše kako treba. Sva energija se dobija iz električnih baterija. Motori imaju ukupno 270 konjskih snaga, što je kao sportski automobil i dovoljno je za jednu gradsku vožnju "flajing karom.

Foto: Informer

Proboj u svet

Miloš Petrašinović kaže da je cilj kompanije da inovativne proizvode ponude raznim državama sveta, ali i da obuče mlade stručnjake. Pokušavamo da razvijemo saradnju sa Amerikom, Kinom, Australijom.

- Potpisali smo i sporazum sa Mašinskim fakultetom Univerziteta u Beogradu, tako da će studenti moći i kod nas da steknu praksu. 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetke lidere?
Live TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetke lidere?

Još uvek nema zvaničnih informacija o tome šta se dogodilo sa iranskim predsednikom. Premijer Slovačke na svu sreću je živ, ali ono što se dogodilo je ili namerna opstrukcija ili neverovatan propust njegovog ličnog obezbeđenja. Na sve aktuelne teme u svetu u emisiji "Info dan" govorili su dr Stanislav Sretenović, istoričar i Bojan Dimitrijević, ekonomista.

21.05.2024

16:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija