• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

31.05.2021

16:04

Mali: Rast BDP-a u prvom kvartalu 1,7 odsto

Društvo

Mali: Rast BDP-a u prvom kvartalu 1,7 odsto

Podeli vest

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je realni rast BDP-a u prvom kvartalu ove godine, u odnosu na isti period prethodne, iznosio 1,7 odsto, te da je Srbija ponovo ostvarila jedan od najboljih rezultata u Evropi kada je reč o rastu bruto domaćeg proizvoda



- Veoma smo zadovoljni rezultatima koje je danas objavio Republički zavod za statistiku (RZS), a prema kojima smo u prva tri meseca ove godine ostvarili rast BDP u iznosu od 1,7 odsto. Iako je baza od prošle godine za prvi kvartal veoma visoka i iznosila je 5,2 odsto, sada imamo bolji rezultat - naveo je Mali u saopštenju dostavljenom medijima.

Ističe da je neverovatno da, iako pandemija i dalje traje, Srbija ostvaruje odlične rezultate na svim poljima i jedan je od lidera ne samo u borbi sa pandemijom, nego i u rastu BDP.

Mali je dodao i da je, prema trenutnoj fleš proceni Eurostata, Srbija ostvarila jedan od najboljih rezultata u Evropi kada je reč o stopi rasta BDP, a izrazio je i uverenje da će tako biti i nakon objavljivanja konačnih podataka za prvi kvartal, koje će Eurostat objaviti u junu mesecu.

Podsetio je i da je prema fleš proceni RZS, objavljenoj 5. maja ove godine, realni rast BDP u prvom kvartalu, u odnosu na isti period prethodne, iznosio 1,2 odsto BDP, te da se sada, kada su objavljeni konačni podaci, vidi da je taj rast bio i veći.

Mali je naglasio i da je industrijska proizvodnja u Srbiji u aprilu ove godine veća za 33,9 odsto u odnosu na april 2020. godine, a da je u odnosu na prosek 2020. godine veća za 5,8 odsto.

Kako je dodao, industrijska proizvodnja u periodu januar - april 2021. godine, u odnosu na isti period 2020. godine, veća je za 10,1 odsto.

- Sve ovo su brojevi kojima možemo da budemo veoma zadovoljni i koji nam pokazuju da su mere ekonomske pomoći i podrške građanima i privredi, koje smo doneli u cilju ublažavanja posledica pandemije, bile dobre i da su ispunile svoju svrhu, da se sačuva privreda i da se očuva životni standard građana Srbije - rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, kroz rast BDP otvara se i prostor za povećanje penzija i plata, čime se dalje radi na poboljšanju kvaliteta života građana Srbije.

- Ne smemo zaboraviti ni da je Srbija prošlu, 2020. godinu, završila sa jednim od najboljih rezultata u Evropi, s obzirom da smo imali najmanji pad od minus jedan odsto. Imali smo veoma izdašne pakete podrške građanima i privredi, uspeli smo da očuvamo proizvodne kapacitete i radna mesta, i zaista možemo da budemo ponosni na postignute rezultate - zaključio je Mali.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
laza lazarevic

pre 2 godine

Nemoj mi to BDP,PDV,SPS,SNS i ostalo sludjivanje naroda neko kad cete da odete a da se zuti ne vrate.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija