• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

01.06.2021

12:26

SVI SMO ŽELJNI SPORTA I ZABAVE, ali ne smemo da pokvarimo do sad učinjeno! SRĐA JANKOVIĆ O UKIDANJU MERA: Niko ih nije uveo da bi uskratio nešto ljudima

Društvo

SVI SMO ŽELJNI SPORTA I ZABAVE, ali ne smemo da pokvarimo do sad učinjeno! SRĐA JANKOVIĆ O UKIDANJU MERA: Niko ih nije uveo da bi uskratio nešto ljudima

Podeli vest

Imunolog Srđa Janković kaže da su postojeće mere "minimum minimuma" koji Krizni štab duguje sebi i društvu da zaštiti ljudske živote

Janković je za RTS komentarisao da je svako kršenje mera potencijalno opasno.

- To znači da postoji neko ko nije ozbiljno shvatio razloge za mere. Niko ih nije uveo da bi uskratio nešto ljudima. Svi smo željni sporta i zabave, ali kad neko preuranjeno sprovede nešto što merama nije omogućeno sa razlogom, onda je taj razlog iznegiran. Ako tako nešto bude učestalo, pokvariće se ono što smo merama postigli - istakao je član Kriznog štaba.

Janković je napomenuo da su ove mere minimum minimuma koji Krizni štab duguje sebi i društvu da zaštiti ljudske živote.

- Još uvek ne mogu biti blaže, ko krši mere - krši minimum minimuma koji mi tražimo - istakao je imunolog.

Naveo je da još nemamo toliko veliki procenat zaštićenih da možemo da računamo da to može samo po sebi da zaustavi epidemiju.

Janković je ukazao da sada imamo 200 novozaraženih dnevno, a taj broj, kaže, izgleda mali jer smo imali nekoliko hiljada tokom zime.

- Dvesta nije malo, ovo nije kraj čak ni ovog talasa, a kamoli epidemije, a kamoli pandemije. Masku ću skinuti kada ne bude više zaraženih - napomenuo je Janković.

Imunolog je ukazao da proslave jesu lepe, ali da nose veće rizike nego kongresi ili koncerti klasične muzike, koji su statični događaji.

Jedna od opcija je, kaže, proslava na otvorenom, ali to još nije moguće.

Komentarišući pojedine najave da bismo 21. juna mogli da pobedimo koronu, Janković je rekao da je taj datum rezultat procene lekara pre kog datuma ne treba da se ublaže mere.

Prema njegovim rečima, za formalno proglašavanje kraja epidemije nijedan slučaj ne sme biti 28 dana, a za celu pandemiju da tako bude u celom svetu.

Kada je reč o vakcinaciji dece od 12 do 15 godina, Janković je rekao da treba sačekati dok i naša Agencija za lekove i medicinska sredstva obavi istraživanja.

- Kada bude formalno moguće, biće naša preporuka. Da li će se ići na masovne akcije, zavisi od epidemioloških potreba, situacije, logistike. Ja kao imunolog ću moći da kažem roditeljima da je za njihovo dete u tom uzrastu dobro da primi vakcinu - rekao je Janković.



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija