• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Blic.rs

02.07.2021

18:35

KORONA BROJKE U PADU, VAKCINA DELUJE! Srpski stručnjaci otkrili šta još sada UBIJA VIRUS!

Društvo

KORONA BROJKE U PADU, VAKCINA DELUJE! Srpski stručnjaci otkrili šta još sada UBIJA VIRUS!

Podeli vest

Dugo se raspravljalo o tome da li sunčevo zračenje suzbija korona virus i da li je kovid sezonska bolest kao grip. Ipak, drugi talas korone tokom leta 2020. godine bacio je senku na delotvornost sunca u borbi protiv kovida. Međutim, stručnjaci su saglasni da ovo leto daje nadu da će nas sunce konačno ogrejati kada je korona u pitanju

Prošle godine, negde u ovo vreme se verovalo da će korona virus biti pobeđen UV zračenjem, poput većine respiratornih infekcija. Ipak, to se nije baš tako odvijalo, pa su lekari i tokom leta imali pune ruke posla.

Da je ovo leto drugačije, objasnio je profesor Petar Kočović. On je rekao da Zemlja ne dobija stalno istu količinu zračenja koje suzbija viruse. Kočović je naveo da prošle godine nije bilo sunčevih pega, a kada nema aktivnosti na Suncu tada izbijaju epidemije.

Profesor Kočović je objasnio da tzv. sunčeve pege predstavljaju aktivnost na Suncu koja se obično odvija u ciklusima od po okvirno 11 godina.

Foto: printscreen RTV Pink

Ta aktivnost liči na jednu krivu. Ona ima tri dela. Aktivnost je prvu nulo, odnosno nema aktivnosti, pa onda jedan deo kada ima više aktivnosti i kriva raste. Taj period traje oko tri godine. Zatim dostiže maksimum koji traje oko tri i po do četiri godine i onda je opet u padu oko tri godine – pojašnjava profesor Kočović.

On objašnjava i da je pandemija kovida započela krajem jednog takvog ciklusa, ali već ove godine se nalazimo u novom ciklusu sunčeve aktivnosti kada se pojavljuje veći broj sunčevih pega.

Zašto su sunčeve pege bitne? Zato što iz nekih dolazi do eksplozija na Suncu. Postoje dve vrste eksplozija – one koje emituje UV zračenje kategorije “c” (UVC zračenje) i one koje emituju “x” zračenje”. U prošlom mesecu, u junu, mi smo imali dve velike eksplozije na Suncu – priča profesor Kočović.

On kaže da bi ta eksplozija, uslovno rečeno, stigla do Zemlje potrebno je između tri i po i pet dana.

Intenzitet aktivnosti na suncu se pojačao u aprilu mesecu, a u junu još i više. A prošle godine u ovo doba je bio skoro nula. Odnosno, tada se na Suncu pojavljivalo 10-15 pega dnevno, a sada u junu smo imali nekoliko puta po 50 pega. Dakle, prosečno dnevno u junu ih je bilo 22. Tako da, ako bi smo gledali samo prosek, 22 pege dnevno puta 30 dana to je oko 600 pega samo u junu. Ipak, od svih tih 600 pega samo dve eksplozije smo imali koje su bile klase UVC – kaže Kočović.

Ovaj profesor matematike dalje pojašnjava da svakom pegom dobijamo po malo, “na kašičicu”, UVC zračenja, ali je za nas mnogo značajnije ono koje dobijemo kada se na Suncu desi eksplozija.

Kada dođe do eksplozije onda je brzina veća. Zamislite to kao da zmaj grune onaj svoj vatreni sadržaj i to praktično brže i jače stigne do Zemlje – kaže Kočović i dodaje:

– Osamdeset do devedeset odsto tog zračenja zaustavi se u jonosferi i tek nešto prođe na Zemlju. To što prođe na Zemlju čisti sve bakterije i viruse. To pomaže da se dodatno sredi situacija – objasnio je profesor Kočović.

“Ne suzbijaju visoke temperature nego zračenje”

Da visoke letnje temperature same po sebi ne uništavaju viruse, je potvrdio i Tomislav Radulović, epidemiolog u penziji.

Letnje temperature na utiču na viruse, ali sunčevo zračenje pomaže u suzbijanju virusa. Zato nemamo viruse prehlade ili grip leti na našem podneblju već samo u hladnijim mesecima – kazao je epidemiolog u penziji.

Foto: Tanjug

Baš zato što visoke temperature ne utiču, već zračenje, zato se respiratorne infekcije slabije prenose tokom zime. Tada se očekuje i više oblačnih dana koji blokiraju zračenje. Zato Kočović kaže i da je moguće da, uz pojačanu aktivnost Sunca i vakcinaciju, u narednih 6-8 meseci dođe do “čišćenja” korone.

Albanija i Severna Makedonija dokaz

Još jedan podatak ide u prilog da će s jeseni verovatno biti više zaraženih koronom i da je će se korona ponašati “sezonski” poput gripa govori i dobra epidemiološka situacija u Severnoj Makedoniji i Albaniji.

U ove dve države, broj vakcinisanih je na veoma niskom nivou, ali obe su u zelenoj kovid zoni kao i Srbija. Tako je u Severnoj Makedoniji vakcinisano tek 10, 7 odsto, dok je u Albaniji obe doze primilo 14,1 odsto.

Ovaj fenomen se može objasniti fenomenom sezonalnosti i da kovid ipak “čisti” sunčevo zračenje.

Foto: TvPink

Ali moramo da shvatimo da vrlo slične rezultate imaju mnoge zemlje u okruženju koje imaju daleko manji procenat vakcinisanih, niži broj novozaraženih, bolesnih, preminulih, što je dokaz da postoji fenomen sezonalnosti – ukazao je Milanko Šekler, virusolog.

Šekler je dodao i da tome pripomaže i činjenica da se leti većina aktivnosti odvija na otvorenom gde je mogućnost prenosa virusa manja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ja

pre 2 godine

Kako u BiH jos vise padaju brojke a malo vakcinisanih?

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija