• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

07.07.2021

09:37

KINESKA VAKCINA ŠTITI OD LAMBDA SOJA! Dr Gligić otkriva sve o novoj vrsti virusa, EVO U ČEMU SE RAZLIKUJE OD DELTA SOJA

Društvo

KINESKA VAKCINA ŠTITI OD LAMBDA SOJA! Dr Gligić otkriva sve o novoj vrsti virusa, EVO U ČEMU SE RAZLIKUJE OD DELTA SOJA

Podeli vest

Kineska Sinofarm vakcina protiv korone, kojom je vakcinisan najveći broj ljudi u Srbiji, štiti od svih mutacija virusa pa i od najnovijeg lambda soja rekla je poznati virusolog dr Ana Gligić

- Sinofarm vakcina pokazala se kao najbolja zaštita bez obzira na mutacije korone zato što je cepivo napravljeno na klasičan način, od celog proteina virusa. Nakon primanja ovog cepiva stvaraju se antitela na proteinske komponente virusa, što praktično znači da antitela neutrališu virus i na taj način štite ljudski organizam kada dođe u dodir s koronom.Prednost ove vakcine jeste što nakon cepljenja dolazi do stvaranja imuniteta na ceo virus, ali i njegove mutacije - objašnjava dr Gligić za Srpski Telegraf.

Ona ističe da razlog za zabrinutost nemaju ni ljudikoji su primili druge vakcine poput Fajzer, Sputnjik ili AstraZeneke, koje su pravljene po drugim metodama, ali sa istim ciljem da se obezbedi zaštita od korone.

- Sve vakcine protiv korone su imunogene i sve su dobre, jedina razlika što ne znamo kako ove rađene po novim metodama, poput Fajzera, reaguju na duge staze i to će biti moguće utvrditi za dve tri godine. Kod Sinofarm cepiva neutrališuća antitela dostižu maksimum treće i četvrte nedelje nakon revakcinacije, potom imaju manji pad i na tom nivou se zadržavaju - dodala je dr Gliić.

Foto: printscreen TV Prva

dr Ana Gligić
Lambda se prvi put pojavila u Peruu

Varijanta lambda prvi put se pojavila avgusta 2020. u Peruu. Skoro godinu dana kasnije, taj soj tamo dominira sa 82 odsto. U Čileu taj soj prouzrokuje već svaku treću infekciju.

Pablo Cukajama je tražen sagovornik kada je reč o lambda soju virusa. Taj peruanski mikrobiolog je sa svojim timom sa Univerziteta Kajetano Heredija u Limi otkrio tu varijantu u svojoj domovini.

- U decembru smo imali svega 200 infekcija lambda sojem. Krajem marta je to bila polovina svih novih infekcija u Limi, a sada, tri meseca kasnije, u celoj zemlji ga je 80 odsto. Lambda je u veoma kratkom vremenu postao dominantan soj u Peruu - kaže Cukajama.

Ta varijanta je, dakle, potisnula sve ostale koje važe kao opasne. Pa čak i gama varijantu iz Brazila. Osim toga, Cukajama podseća da je nova varijanta zatekla idealne startne uslove u njegovoj zemlji. 

- Mi smo zemlja koja je najgore prošla u pandemiji, imamo 187.000 mrtvih i najveću stopu smrtnosti na svetu. Zato nije čudo što se baš ovde pojavila nova varijanta - dodao je.

Lambda soj je drugačiji od ostalih po specifičnosti proteina u šiljku virusa, kojim se klakše kačina ljudsku ćeliju, zbog čega je došlo do bržeg zaražavanjavećeg broja ljudi.

Foto: Pixabay

Sinofarm štiti od lambda soja
Razlike između delte i lambde

Naučnici su primetili da prilikom svake mutacije koronavirusa dolazi do određenih promena kada su u pitanju simptoma zaraženih pacijenata. Za razliku od indijskog, odnosto delta soja, koji više podseća na jaku prehladu, a ne na koronu, pri čemu bolesnici ne gube čulo misrisa i ukusa, lambda ima simptome karakteristične za orginalni, alfa soj, što je u kontrastu sa delta sojem. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!
Realna opasnost

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!

Rasprava o legitimnosti Vladimira Zelenskog posle 20. maja ove godine "možda neće biti neophodna", poručio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Podsetimo, predsednička ovlašćenja Zelenskog ističu u noći 21. maja. Brojni politički i vojni analitičari smatraju kako bi to moglo da znači da Ukrajina neće postojati?!

28.03.2024

20:04

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija