• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Objektiv.rs

07.07.2021

17:23

DO PETKA EKSTREMNE VRUĆINE, A ONDA STIŽE PREOKRET! Meteorolog otkrio DETALJNU PROGNOZU!

Društvo

DO PETKA EKSTREMNE VRUĆINE, A ONDA STIŽE PREOKRET! Meteorolog otkrio DETALJNU PROGNOZU!

Podeli vest

Meteorolog Marko Čubrilo objavio je vremensku prognozu za naredne dane

Kako je naveo, do petka uveče očekuje nas toplo i ekstremno toplo vreme, a u petak posle podne i u noći ka suboti lokalna destabilizacija uz jake grmljavinske pljuskove. Za vikend svežije uz moguće pljuskove, zatim ponovo toplije, a oko 13. jula i ekstremno toplo.

Čubrilo dodaje da je sve više izgleda za jače pogoršanje i osveženje sredinom meseca uz moguće formiranje ciklona u Jadranu.

Danas i sutra ka nama će iz severne Afrike strujati ekstremno topao vazduh te će preovlađivati sunčano uz maksimume koji će se najčešće kretati između +34 i +39 stepeni Celzijusa, a sutra bi ponegde i to najpre u Zetsko-Bjelopavlićkoj ravnici kao i ponegde nad jugoistokom regiona moglo biti i oko +40 stepeni Celzijusa! – naveo je meteorolog na svom Fejsbuk profilu.

– Ma šta ko tvrdio ovo je ekstrem i treba preduzeti sve moguće mere žaštite… Ograničiti boravak na suncu između 11 i 17 časova na manje od pola sata ukoliko je to moguće, izbegavati sunčanje u tom periodu, konzumirati što više tečnosti, najbolje vode i boraviti u klimatizovanom prostoru gde razlika između unutrašnje i spoljne temperature ne treba biti viša do 7-10 stepeni Celzijusa – istakao je on.

U četvrtak posle podne pa do petka sredinom dana u košavskom području (Podunavlje) duvaće pojačan jugoistočni vetar koji će u nekoj meri umanjiti osećaj vreline ali reč će biti u toploj vrijanti košave koje će noć ka petku nad ovim delom regiona učiniti ekstremno toplom i ponegde minimum neće pasti ispod 27 stepeni Celzijusa.

 

 

U petak popodne, preko regiona bi se trebalo početi premeštati sve vlažniji vazduh koji bi se u toku noći ka petku prebacio preko Alpa. Danas modeli imaju nešto veću količinu tog vlažnog vazduha te su shodno tome i pojačali signal za destabilizaciju atmosfere. žZa sada deluje da bi ona mogla početi nad središnjim predelima regiona već u petak posle podne, a najizražernija bi trebala biti nad delom središnjih predela Hrvatske i BiH, a posebno nad severoistokom BiH, zapadom Srbije i velikim delom Vojvodine gde bi u noći ka suboti moglo biti jakih grmljavinskih pljuskova, lokalnih nepogoda i prolazno olujnog vetra.

Još će modeli nekoliko dana oscilovati oko snage tog pogoršanja i današnje postavke su tek pretpostavka onoga što bi se u relanosti trebalo dešavati – navodi meteorolog.

Čubrilo dodaje da nas osveženje čeka već u petak.

Na zapadu regiona maksimum oko 32 stepena Celzijusa, dok bi na istoku i dalje bio i do 38 stepeni Celzijusa. Za vikend svežije uz maksimume od 25 do 29 stepeni Celzijusa,a samo ponegde na istoku i jugu i do 33 stepena Celzijusa – napisao je on.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Bubuleja

pre 2 godine

Ne mogu da verujem da neko završi srednju školu, ode na (relativno teške) studije, uči svašta (matematika 1; 2; 3; 4) i ko zna šta još i onda ne zna ni šta će se popodne dešavati, a tek ni u narednih pae dana. Meteorologija, izubljeno vreme i protraćen život!

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija