• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Istraživanje

09.07.2021

10:18

Pušači mogu smanjiti rizik od bolesti izazvanih pušenjem upotrebom manje štetnih alternativa

Shutterstock

Društvo

Pušači mogu smanjiti rizik od bolesti izazvanih pušenjem upotrebom manje štetnih alternativa

Podeli vest

Duvanski dim sadrži 6.000 materija od kojih je oko 100 štetno ili potencijalno štetno. Ipak, iako svesni štete koju pušenje nanosi, večina pušača ne želi da ostavi cigarete. Zbog toga je potrebna podrška institucija i uvođenje regulative koja će ohrabriti upotrebu duvanskih alternativa, kako bi se punoletnim pušačima ponudila manja štetna opciju od kozumiranja cigareta

Brojna naučna istraživanja pokazala da bolesti koje povezujemo sa pušenjem izazivaju štetne materije koje nastaju sagorevanjem duvana, a ne nikotin, kako većina misli. Za rešenje ovog globalnog zdravstvenog izazova potrebno je promeniti pristup prema uređajima koji zagrevaju duvan, i istovremeno eliminisati izloženost duvanskom dimu, podržavajući koncept smanjenja štete.

„Svi znamo koje posledice pušenje, bilo aktivno ili pasivno, može imati po naše zdravlje. Zato bi trebalo u potpunosti eliminisati nikotinske i duvanske proizvode iz upotrebe. Ipak, pušači koji ne žele da ostave cigarete, mogu preći na uređaje koji zagrevaju, a ne sagorevaju duvan, koji predstavljaju manje štetnu opciju od nastavka pušenja“ poručuje dr Aleksandra Ješić, specijalista opšte medicine i stručni konsultant kompanije Filip Moris (Philip Morris International).

Kako bi što veći broj pušača nespremnih da se potpuno odreknu ove štetne navike imao priliku da pređe na manje štetne alternative, odnedavno je i na našem tržištu dostupan  lil Solid 2, funkcionalan i kompaktan uređaj, podržan od strane IQOS-a, proizvoda broj 1 iz ove kategorije. lil SOLID, uređaj najvećeg južnokoreanskog proizvođača duvanskih i altrenativnih proizvoda, prošao je sva neophodna ispitivanja kako bi zadovoljio regulatorne i opšte uslove bezbednosti tržišta na kojima će se pojaviti, kao i visoke naučne standarde. Njegovom upotrebom ne dolazi do sagorevanja duvana, a u poređenju sa cigaretama, emisija štetnih materija značajno smanjuje.

Razlika između cigareta i manje štetnih alternativa

Ješić pojašnjava da nikotin izaziva zavisnost, a da glavni problem leži u duvanskom dimu. Nauka je potvrdila da se sa povećanjem temperature duvana formira više štetnih materija, tako da u trenutku kada cigaretu smatramo upaljenom, njena temperatura dostiže i do 900 stepeni. Tada se, prema njenim rečima, iz duvanskog dima oslobađa oko 6.000 materija, od kojih je oko 100 štetno ili potencijalno štetno.

Foto: Privatna arhiva

Aleksandra Ješić

Manje štetne alternative ne sagorevaju duvan, već ga posebnom tehnologijom greju na 350 stepeni Celzijusa. Tada se oslobađa aerosol, koji predstavlja kombinaciju kapljica tečnosti, čvrstih čestica i vazduha i bitno se razlikuje od duvanskog dima. Uređaji koji zagrevaju duvan emituju do 95 odsto manje štetnih materija u odnosu na cigarete čime se smanjuje i izloženost štetnim materijama.

Značaj koncepta smanjenja štete

Upotreba uređaja koji zagrevaju duvan deo je koncepta smenjenja štete, koji počiva na principu da se pušačima koji ne žele da se odreknu cigareta umesto izbora između dve krajnosti – pušiti ili snositi posledice, ponudi manje štetna opcija.

„Iako nisu bez rizika, upotreba manje štetnih alternativa može doprineti poboljšanju zdravlja pušača. Ipak, brojne predrasude vezuju se za ove proizvode i zato je pravovremena informisanost korisnika i podrška nadležnih institucija od ključnog značaja za rešavanje problema pušenja, koji spada u najveće zdravstvene izazove današnjice“ – zaključuje Ješić. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija