• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. C.

28.07.2021

09:41

BAHATI SERVISI! Tehnički pregled poskupeo šest puta, CENA U SRBIJI UBEDLJIVO NAJVEĆA U REGIONU!

Društvo

BAHATI SERVISI! Tehnički pregled poskupeo šest puta, CENA U SRBIJI UBEDLJIVO NAJVEĆA U REGIONU!

Podeli vest

Cena tehničkih pregleda u Srbiji u poslednje dve nedelje povećana je za 1.500 do 2.000 dinara, a za poslednjih deset godina ova usluga je poskupela čak 600 odsto!

Umesto 1.000 dinara, kolika je bila njihova cena 2011. godine, danas morate da izdvojite 6.000 dinara! Cena tehničkog pregleda u Srbiji je ubedljivo najveća u celom regionu, i to u poređenju i sa zemljama koje su članice Evropske unije i gde su prosečne plate veće nego kod nas.


U Sloveniji, gde je prosečna plata 1.280 evra, tehnički pregled je 35 evra, a slično je i u Hrvatskoj. U Mađarskoj 25 evra, a u Bugarskoj "samo" 20 evra. Tehnički pregled mnogo jeftinije plaćaju i državljani BiH - 28 do 30 evra, Makedonci 20 do 30 evra, Crnogorci 11 do 30 evra i Albanci 20 evra.
U servisima gde rade tehničke preglede pravdaju se da su oni nekada bili samo forma i da su zbog toga bili jeftini, kao i da su morali da ulože ogroman novac u kupovinu novih softvera, mašina i alatki. Takođe se pravdaju da su nekada radili na desetine tehničkih pregleda dnevno, a da danas u obe smene ne mogu da urade više od deset, jer ceo postupak traje 70 minuta, što je duplo duže nego što je bilo ranije. S druge strane, vozači smatraju da im je i sa tih deset pregleda dnevno zarada bezobrazno visoka, jer se prostom matematikom dođe do 500 evra dnevno i čak 15.000 evra mesečno.


Dodatnu bahatost servisa koji rade tehničke preglede pokazuju brojne žalbe koje je dobio MUP od vozača zbog neosnovanog vraćanja sa pregleda, zbog čega je saobraćajna policija najavila rigorozne kazne, pa čak i zatvaranje.


- Pozvaćemo sve vozače koji su sa tehničkih pregleda vraćani zbog nebitnih stvari na svojim vozilima, poput nedostatka tečnosti za brisače, kapice na ventilima ili različitih presvlaka. Protiv tih tehničkih pregleda ćemo pisati prekršajne prijave i oduzimati ovlašćenja. Već imamo povećan broj žalbi na postupanje tih firmi, a naglašavamo da je izdavanje potvrde o neispravnosti, ako je neosnovano, jednako kažnjivo kao i davanje potvrde da je vozilo ispravno a da to nije - kažu u Upravi saobraćajne policije, gde naglašavaju da su na tehničkom pregledu najvažnije tri stvari - ispravnost uređaja za upravljanje, zaustavljanje i da vozila nemaju dubinsku koroziju na nosećim elementima.

Cene tehničkih pregleda
Godina      Cena
2021.        6.000
2019.        4.000
2018         3.000
2017.        1.500
2011.        1.000
* cene su u dinarima



Cene tehničkih pregleda u regionu
Srbija 51,03
Hrvatska 38-45
Slovenija 35
BiH 28-30
Mađarska 25
Severna Makedonija 20-30
Crna Gora 11-30
Bugarska 20
Albanija 20
* cene su u evrima
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
neko isperd kompa

pre 2 godine

Zašto ne napišete koliko je tehnički u Rumuniji,evo ja ću Vam reći 15 evrova,a osiguranje vozila za celu godinu 40 e. Zašto ne napišete kako je to regulisano u moćnoj Švajcarskoj,zašto se taj SISTEM ne uvede i kod nas,jer su nam vozila stara u proseku oko 16 godina,HVALA

Lala od Banata

pre 2 godine

Juče inspektor kaznio tehnički pregled i napisao prijavu jer nije vršena kontrola izduvnih gasova i nisu lkontrolisani diskovi tj odstupanja istih. Naj gore je onima ko0ji sada moraju da registruju automobil. Tehnički pregledi su zbunjeni sve se snima a oni više i .... Policija se postavlja krajnje nekorektno na jednoj strani traži a u javnosti priča druge stvari. HAOS

zoran

pre 2 godine

U Srbiji samo budali nije jasno da je sve poskupelo poslednjih godinu dana, a vlast nas pumpa kako nam je dobro - mnogo lažu jer mogu ovom narodu tupavom prodavati svaku priču.

Darko

pre 2 godine

Ne razumem cemu laganje? Poskupeo je tehnicki i to bi trebalo urediti.Ali standard dalejo bolji nego npr od 2000 te do 2012? Pogledajte oglase za zaposljavanje sada pisu plate koje ce ima ti zaposleni na tom mestu nema muvanja kao pre.Evo za vozaca od 60000 din pa i do preko 100000 din.Info stud pa pogledajte.

token

pre 2 godine

Super treba da kosta 50.000e pregled da se neko dobro nakrade. Ovo veze s vezom nema. za 15 min moze svako vozilo da se ispita. Putevi losi preglednost losa registracija skupa. pdv pare dajem vladi svaki problem resi kroz novac da budale ne bih vozile auto veca cena vozackog pa onda te iste budale sednu u auto i bez vozacke kakve to veze ima sa vozackim da ne bih neko jurio opet kazna novcana. Tehnicki pregled cena ............. uzas ovim pravilima ste povecali bezbednost, umesto da kazete auto delovi poput kocnice ukida se pdv i veca kontrola servisa koja radi automobile jer oni cine auto bezbednim na putevima. Svako bih ulozio u auto da je registracija 4000din i bili bih bezbedni na putu ovako krpi lepi da radi samo da prodje. Parama se ne moze resiti bezbednost jedino se moze ugroziti!!!!!!!!

NEBOJŠA

pre 2 godine

ПРОСТО,ово је пљачкашка држава,куд сама пљачка народ туд дозвољава и багри капиталистичкој да пљачка и отима од народа.један радник на техничком ''отме од људи'' данас 60 000 динара (500еу).дневница му је 25 еу.где иде разлика ???ДОКТОР БИОХЕМИЈЕ И АТОМСКЕ ФИЗИКЕ КОЛИКА МУ ЈЕ ДНЕВНИЦА???А ВЛАСНИК ТЕХНИЧКОГ ПРЕГЛАДА,ПО РАДНИКУ УЗМЕ 450 ЕУ !!!а шт нам је дао ,за тај новац???Н И Ш Т А

RaDoš

pre 2 godine

Poskupljenja, ocigledno zabranjena tema.Bacate nam prasinu u oci sa tehnickim pregledom, a sta je sa gorivom, gradjevinskim, elektroinstalacionim, termoizolacionim materijalom, pvc stolarijom, porezom na imovinu....itd...itd....Pojedina poskupljenja su i do 100%....Ako hocete da pisete ono sto zanima gradjane imate tema na pretek...

Nebojsa

pre 2 godine

Pa kad budu izbori, razjurite mafiju! Od komentara nema vajde.

Čile kg

pre 2 godine

Pa ko im je tu cenu odobrio , nemoguće da su to podigli bez odobrenja ministarstva , plus imaju proviziju od osiguranja , ranije tehnički je bio besplatan samo da uzmeš polisu od pojedini osiguravajući društava ...ovo je pljačka ovog naroda ...pre neki dan sam registrovao auto Polo i platio 26050 din . pljačka !

Stojanko

pre 2 godine

Šta nam radi ovaj Đilas, sramota više. Sve je to njegovo maslo, pokvarenjak jedan.

aleksandar

pre 2 godine

Pa koje nalozio nov zakon nego vlada. interesujeme samo dali ce neko da reaguje na ove cene sa prosecnom platom od 30.900,00 dinara. Tehnicari se ubijaju od cena i zarade sada tehnicki 6000 a ostatak registacije 9000 sa minimalnim osiguranjem katastofa....

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija