• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. Milanović

16.08.2021

23:00

MLADI KRIJU DA IMAJU KORONU, NE TESTIRAJU SE I SAMI SE LEČE! Virus se širi, neodgovorno i opasno ponašanje MOŽE DA DOVEDE DO KATASTROFE!

Društvo

MLADI KRIJU DA IMAJU KORONU, NE TESTIRAJU SE I SAMI SE LEČE! Virus se širi, neodgovorno i opasno ponašanje MOŽE DA DOVEDE DO KATASTROFE!

Podeli vest

Mladi kriju da su zaraženi koronom kako bi mogli da se druže i izlaze u diskoteke, kafiće i restorane, upozoravaju stručnjaci

Prema njihovim rečima, u trenutku kada već danima imamo preko 1.000 novoobolelih, a bolnice se ubrzano pune zaraženim pacijentima, ovako sebično ponašanje mladih doprinosi brzom širenju virusa. Ne znajući da su zarazni, oni šire virus i ugrožavaju svoje zdravlje, ali dovode u opasnost i živote svojih roditelja, baka i deka, prijatelja...

Sebično i opasno

Imunolog i virusolog Milanko Šekler kaže da je od mnogih farmaceuta čuo da tinejdžeri i mladi u dvadesetim sve češće dolaze po lekove za snižavanje temperature, a ne pada im na pamet da možda imaju koronu.

- Sami dolaze po lekove kad im skoči temperatura ili se osećaju malaksalo. Uopšte i ne pomišljaju da su se zarazili koronom. Neće da idu kod lekara da im se ne otkrije da su pozitivni, pa da ne mogu da izlaze i druže se. Sami kupuju lekove i "leče se". Naravno, nije svaka temperatura znak da imaju koronu, ali je zato važno da ukoliko imaju takve ili neke slične simptome obavezno urade test na koronu, a ne da se leče na svoju ruku i kriju zarazu - upozorava Šekler.

SRBIJO, MISLI O OVOME! POČELO JE, MAĐARI ODJAVILI EU ZBOG AVGANISTANA! Budimpešta neće neograničen broj migranata, neka ih prime oni koji su im zemlju prodali talibanima...

Infektolog Žarko Ranković kaže da, iako tinejdžeri i mladi uglavnom mnogo lakše podnose bolest, starije osobe mogu imati teže simptome i kliničku sliku, pa im je samim tim i život ugrožen.

- Ukoliko neko ima simptome koronavirusa, a ne ode da se testira nego nastavi da izlazi i da se druži, onda je to u najmanju ruku sebično i neodgovorno ponašanje. Trudim se da ne upotrebim neku težu reč! Ti mladi ljudi onda u opasnost dovode i svoje roditelje, bake, deke, komšije... Ma sve ljude sa kojima dolaze u kontakt - kaže on i dodaje:

- Takođe, indijski soj sada kod mladih može izgledati i kao obična kijavica, pa neki od njih i ne pomisle da su zaraženi. Upravo zbog toga od početka upozoravamo da treba izbegavati velika okupljanja, kako virus nakon zaražavanja ne bi preneli svojim najbližima, koji možda neće imati toliko sreće.

Šekler: Moguće je uvesti kovid propusnice

Imunolog i virusolog Milanko Šekler kaže da je moguće uvesti kovid propusnice u Srbiji.
- Moguće je uz rigoroznu kontrolu uvesti kovid propusnice, odnosno ulazak u lokale omogućiti isključivo vakcinisanim i onima sa negativnim testom. Muzički festival Egzit u Novom Sadu organizovan je na sličan način. Prošlo je mesec i po dana od tada i nije primećen nekakav drastičan skok broja zaraženih. Očigledno je da to može da funkcioniše ukoliko su nadležna tela koja to treba da kontrolišu adekvatno obučena - rekao je on.

Zbog neodgovornog ponašanja, zaraženim tinejdžerima se može drastično pogoršati zdravstveno stanje.

KAKO DO TREĆE DOZE VAKCINE? Evo zašto građani NE TREBA da se prijavljuju sami!

- Ono što je takođe važno jeste da tako neodgovornim ponašanjem mladi i sebi mogu da pogoršaju stanje. Početak bolesti uglavnom nije težak, pa mladi misle da mogu da nastave da se kreću i druže. Ipak, zbog toga može doći do pogoršanja stanja i razvijanja komplikacija nakon nedelju dana. Sve vreme pričamo da je u slučaju obolevanja važno mirovati, ići na kontrole i uzimati terapiju prepisanu od doktora. Posebno je opasno ako piju lekove na svoju ruku - napominje Ranković.

Rastu brojke

Da se korona u Srbiji i dalje ne predaje, pokazuju i poslednje brojke novozaraženih! Samo u poslednja 24 sata u našoj zemlji od 7.921 testiranog, virus je potvrđen kod čak 817 ljudi. Procenat zaraženih u odnosu na testirane je 10,31 odsto. Trenutno je na lečenju u bolnicama smešteno 856 pacijenata, od toga je 27 u teškom stanju i priključeni su na respirator.

(VIDEO) HOĆETE NEBO SRBIJE?! POKUŠAJTE, BIĆETE EKSPRESNO "PRIZEMLJENI"! OVAKO "PANCIRI" ČUVAJU SRBIJU - naše poseda su brutalne, nema milosti!

- Od početka epidemije koronavirusa zaražene su ukupno 732.044 osobe. Nažalost, preminula su još četiri naša građanina, pa je ukupan broj žrtava 7.167 - pokazuju najnoviji podaci Ministarstva zdravlja.


 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17