• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. MATIJAŠEVIĆ

17.08.2021

08:05

KO I KADA TREBA DA PRIMI TREĆU DOZU Buster vakcina daje se od danas, ovo je detaljan vodič za ceo proces

Društvo

KO I KADA TREBA DA PRIMI TREĆU DOZU Buster vakcina daje se od danas, ovo je detaljan vodič za ceo proces

Podeli vest

Od danas u Srbiji počinje vakcinacija trećom doze vakcine protiv korone, saopšteno je iz Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu!

Građani će dobijati SMS poruke ili pozive putem mejla gde i kada da se jave. Treću dozu prvo će dobiti najugroženije kategorije, a građani će sami birati koje cepivo će dobiti. Treća vakcina, odnosno buster doza, davaće se u svim domovima zdravlja i na punktu u Hali 11 na Beogradskom sajmu.

Dostupno svima

Nezavisno od toga da li spadaju u grupe kojima se preporučuje treća doza, svako može da je primi
Kancelarija za IT

 


 

Treća doza za sve

Pravo na imunizaciju, navode u Kancelariji, imaće svi oni kojima je prošlo šest meseci od primljene druge doze, ali je važno, dodaju oni, da građani ne dolaze bez prethodnog poziva!
- Pozivanje građana obaviće se SMS porukama ili mejlom sa linkom koji će ih voditi na portal e-Uprave, gde će dobiti detaljnije informacije. Tamo će sami moći da vide da li spadaju u kategorije stanovništva kojima se preporučuje primanje treće vakcine. Nezavisno od toga da li spadaju u grupe kojima se preporučuje treća doza, svako može primiti ukoliko je želi po isteku šest meseci od revakcine. Ali, napominjemo, nakon dobijenog poziva od e-Uprave. Važno je da se građani ne prijavljuju samoinicijativno, pre nego što budu pozvani od strane e-Uprave. Po dobijanju poziva vakcinacija će se obavljati u domovima zdravlja, dok će u Beogradu za treću dozu biti otvoren i punkt u Hali 11 Beogradskog sajma. Konačan izbor vakcine građani će saopštiti lekaru tokom pregleda i konsultacija na vakcinalnom punktu, jer je moguće primiti i vakcinu različitog proizvođača - navodi se u saopštenju i dodaje:

Foto: Shutterstock

Treća doza počeće da se primenjuje danas


- Buster doza vakcine posebno se preporučuje osobama sa narušenim imunitetom, hroničnim bolesnicima, osobama sa malignim oboljenjima, pacijentima koji su išli na transplantaciju, starijima od 70 godina, osobama starijim od 60 godina iz staračkih domova, zaposlenima u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite, kao i građanima Srbije koji često putuju u inostranstvo, bilo zbog posla ili iz privatnih razloga. Apelujemo još jednom na sve građane da zaštite svoj život i zdravlje, kao i živote i zdravlje svih ljudi u svom okruženju i vakcinišu se!

Dopuna za imunitet

Za treću dozu ne treba da se radi provera antitela, jer ova vakcina dođe kao i ona za sezonski grip
Zoran Bekić

Jača imunitet

Da je vakcinacija jedini spas u ovom trenutku i da što pre moramo da stvorimo jak imuni odgovor na virus, jer je delta soj sve dominantniji, smatra i direktor vakcinalnog punkta Sajam dr Zoran Bekić. On objašnjava da vakcinacija sa dve doze ne daje trajan imunitet i da je baš zato potrebna treća doza da ga produži i pojača!
- Vakcinacija trećom dozom počinje danas, neće biti obavezna i prvo će biti preporučena ugroženim kategorijama. Zatim će moći da je prime i svi drugi koji to budu želeli, ako im je prošlo više od šest meseci od davanja druge doze. Preporuka je da se primi vakcina identična kao prva, ali ako žele ili ako dobiju preporuku lekara, građani mogu da dobiju i vakcinu nekog drugog proizvođača. Ono što je važno reći jeste da za treću dozu ne treba da se radi provera antitela. Ova vakcina dođe kao i ona za sezonski grip, samo što tu ide na godinu dana, a ovde na šest meseci - ističe dr Bekić.
 

 

Korona divlja u Srbiji,
više od 1.200 zaraženih

 

Da se epidemija u našoj zemlji otima kontroli i da svakodnevno raste broj novih slučajeva, potvrđuju i najnoviji podaci Ministarstva zdravlja!
U poslednja 24 sata, u našoj zemlji testirana je još 11.761 osoba, od kojih je čak 1.288 bilo zaraženo. Procenat pozitivnih u odnosu na testirane iznosi 10,9 odsto, što je porast u odnosu na prethodne dane.
- U bolnicama se trenutno nalazi 868 obolelih, a na respiratorima je 26 pacijenata sa teškom kliničkom slikom. Nažalost, od poslednjeg izveštaja sedam zaraženih je izgubilo bitku sa koronom, pa je ukupan broj preminulih od početka epidemije 7.174 - navode u Ministarstvu zdravlja.

 

Ko su kandidati za treću dozu

* hronični bolesnici
* teški pacijenti
* stariji od 65 godina
* štićenici domova za socijalnu zaštitu
* zdravstveni radnici
* radnici u ustanovama socijalne zaštite
* građani koji često putuju u inostranstvo

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

VAKCINACIJA TREĆOM DOZOM OD UTORKA!
Društvo

VAKCINACIJA TREĆOM DOZOM OD UTORKA!

Vakcinacija trećom dozom protiv korona virusa u Srbiji počinje u utorak, najavila je večeras članica Kriznog štaba za borbu protiv kovida Darija Kisić Tepavčević, dodajući da će prvi kandidati za treću dozu biti osobe sa smanjenim imunitetom

15.08.2021

19:57

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija