• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kurir / Informer

05.09.2021

08:50

ZA DVE NEDELJE OČEKUJEMO NAJJAČI UDAR DELTA SOJA! Đerlek: Ove mere se neće svideti građanima!

printscreen RTV Pink

Društvo

ZA DVE NEDELJE OČEKUJEMO NAJJAČI UDAR DELTA SOJA! Đerlek: Ove mere se neće svideti građanima!

Podeli vest

Dr Mirsad Đerlek je otkrio da u narednih dve, najkasnije tri nedelje očekuje najjači udar delta soja

- Nažalost, mnogo jači nego što smo očekivali. Ne isključujem i mere koje se neće svideti građanima - smanjenje okupljanja i rada ugostiteljskih objekata, noćnih klubova. Osnovni cilj nam je da zaštitimo živote i zdravlje ljudi, a to nema cenu - kaže dr Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja

- Zapeli smo na 51,7 odsto punoletnih vakcinisanih i ne mrdamo. Imate li uopšte ideju kako da se pomerimo s mrtve tačke? O tome se razgovara svaki dan i možda već na narednoj sednici kriznog štaba biće ozbiljne priče kako to da rešimo - rekao je. 

Mirsad Đerlek je otkrio na koji način će se podstaći građani da se vakcinišu. 

Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Razmišljamo i o lutriji i sličnim podsticajima, a uskoro ćemo znati i da li će to biti u kombinaciji s preporučenom vakcinacijom za određene kategorije, ali ne bih ništa da prejudiciram. Situacija se pogoršava, imamo veliki broj nevakcinisanih u bolnicama, završavaju i na respiratorima, svakodnevno više od 15 ljudi gubi život, moramo da reagujemo - otkrio je Đerlek.

 

 
 
 
Sednica kriznog štaba

- Sednice kriznog štaba se, figurativno rečeno, održavaju svaki dan, non-stop se razgovara telefonom ili sastaje jer su nizak procenat vakcinacije i dominacija delta soja problemi koje moramo hitno da rešimo. I molim i medije i građane da ne vrše pritisak na krizni štab, kako bi doneo odluku koja bi zaista imala efekta.

Da li nas u februaru očekuje i četvrta doza vakcine i tako na svakih šest meseci? 

- Mnogi koji nisu iz medicine daju sebi za pravo da diskutuju o koroni i vakcini, što stvara veliku zabludu kod građana, a to nam uopšte ne treba. S druge strane, poštujem kolege, među kojima ima i uvaženih profesora, koji pričaju o četvrtoj dozi, ali prioritet države i zdravstvenog sistema je povećanje broja imunizovanih. Vakcinisali smo svega 51,7% punoletnih s obe doze, ali već pričamo o četvrtoj! Broj jedan nam je da povećamo prvu i drugu dozu, odmah posle toga je treća za pacijente koji su prioritetni, kojih je do 400.000, a boluju od teških bolesti praćenih smanjenim imunitetom. Ide i jesen s respiratornim infekcijama, pa i grip koji će trajati do marta, a vakcina kod takvih pacijenata polako gubi efekat i mora im se dati treća doza. Raduje me što već imamo odličan odziv - oko 200.000 građana primilo je treću dozu - rekao je Đerlek.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Aleksandar

pre 2 godine

Malo Cola, malo "Arena", malo neki stranacki skup, malo "Marakana"......Jezivo!!!

Milutin

pre 2 godine

Svake dve nedelje očekujemo.dajem gajbu piva da se ovaj lik ne pojavi za sledeće dve nedelje

Ja

pre 2 godine

Kako da vam verujemo kada ste zimus rekli da je dosta 1,5 miliona vakcinisanih?

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija