• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

12.09.2021

13:46

Sutra počinje rasprava o očuvanju ćiriličnog pisma! CILJ JE NEGOVANJE SRPSKOG JEZIKA!

facebook

Društvo

Sutra počinje rasprava o očuvanju ćiriličnog pisma! CILJ JE NEGOVANJE SRPSKOG JEZIKA!

Podeli vest

Poslanici Skupštine Srbije počeće sutra raspravu o Predlogu zakona o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i očuvanju ćiriličnog pisma

Vlada Srbije je početkom septembra usvojila na predlog Ministarstva kulture i informisanja taj predlog zakona.

Predlogom zakona definisano je ustanovljavanje dodatnih mera, čiji je cilj negovanje srpskog jezika i cirilickog pisma, kao i kulturnih i tradicionalnih vrednosti, i šira upotreba ćirilickog pisma u javnom životu, s obzirom na istorijski, kulturni i identitetski značaj tog pisma.

Predlog zakona predviđa obavezujuće i stimulativne mere za zaštitu cirilickog pisma.

Obavezujuće mere šire krug subjekata koji su u obavezi da koriste ćirilicko pismo i po ovom zakonu to bi bili svi subjekti koji posluju ili obavljaju delatnost sa većinskim ucešcem javnog kapitala.

Obaveza upotrebe ćiriličkog pisma već je predviđena Zakonom o službenoj upotrebi jezika i pisama za državne, pokrajinske i lokalne organe vlasti, javna preduzeca i javne službe.

Predlog zakona propisuje i mere stimulativne prirode koje su prvenstveno usmerene na privatni sektor, kao i na sredstva javnog informisanja u privatnom vlasništvu, s obzirom na njihov značaj u javnom životu i odnose se na mogućnost ustanovljavanja, poreskih i drugih administrativnih olakšica za subjekte u privatnom sektoru koji se odluče da u svom radu i poslovanju koriste cirilicko pismo.
Kulturne manifestacije moraju imati logo ispisan ćirilicom


Predviđeno je i da kulturne i druge manifestacije, koje se finansiraju ili sufinansiraju iz javnih sredstava, moraju imati logo ispisan na ćiriličkom pismu, u skladu sa propisima prema kojima se organizuju.

Takođe, predviđeno je osnivanje posebnog saveta Vlade za srpski jezik, koji će sa stručnog stanovišta pratiti i analizirati stanje u oblasti upotrebe srpskog jezika u javnom životu i sprovodenja mera radi zaštite i ocuvanja ćiriličkog pisma, kao matičnog pisma i predlagati preporuke, predloge i mere za unapredenje stanja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Srpski jezik

pre 2 godine

Ćirilo nije Srbin. Ćirilica nije srpska. I čovjek i pismo su grčki. Srbima ga je uveo vizantijski car, da ih lakše hristijanizuje iz staroslovenske vere. Hristijanizaciju zadnje petine Srba obavio je sv. Sava, uvodeći slave umesto bogova slovenskog panteona. I to je to.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17