• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. S. - K. M.

15.06.2021

22:45

ALARMANTNO! POSLEDNJI TRENUTAK DA SE ZAKONOM ZAŠTITI UPOTREBA ĆIRILIČNOG PISMA! Natpisi na ćirilici nestaće za 15 godina!

Društvo

ALARMANTNO! POSLEDNJI TRENUTAK DA SE ZAKONOM ZAŠTITI UPOTREBA ĆIRILIČNOG PISMA! Natpisi na ćirilici nestaće za 15 godina!

Podeli vest

Ako izgubimo vezu sa našim pismom, izgubićemo vezu sa našom prošlošću. Kako će onda naredne generacije čitati natpise na spomenicima kulture, pita se profesor Miloš Kovačević

Ćirilici preti izumiranje! Natpisi firmi, kafića i prodavnica na ćirilici nestaće za 15 godina ukoliko zakonom ne zaštitimo srpsko pismo. Čak 90 odsto javnih natpisa u Srbiji je na latiničnom pismu i svake godine se povećava, pa je sada poslednji trenutak da se ćirilica zaštiti, slažu se stručnjaci.

Zbog toga je koalicija NADA, koju čine POKS, DSS i 19 udruženja građana, saopštila da će u narednim danima predložiti Narodnoj skupštini Predlog zakona o zaštiti ćirilice.

- Ako se nastavi ovaj trend, ćirilični natpisi će za 15 godina potpuno nestati u Srbiji i zato ćemo predložiti zakon koji će tome stati na put i vratiti ćirilicu na mesto koje joj pripada. Država zakonom mora stimulisati preduzeća da imena ispisuju na ćirilici tako što će biti oslobođena plaćanja firmarine i imati čitav niz dodatnih pogodnosti - kaže za Informer predsednik POKS Žika Gojković.

"Starbaks" na ćirilici

Prva i jedina strana kompanija koja je svoj naziv napisala na ćirilici jeste svetski poznati lanac kafića "Starbaks"!

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić, na otvaranju prvog kafića ovog svetski poznatog lanca, rekao je da su oni na taj način pokazali da i veliki svetski brendovi mogu da se prilagode našem tržištu.

- Posebno sam srećan što su prihvatili moju molbu da natpis, osim na latinici, bude i na ćirilici, jer to znači da su pokazali da poštuju našu zemlju, naš jezik i kulturu - rekao je Vesić.

 

Olakšice za firme

Stručnjaci ističu da je ovo poslednji trenutak da ćirilica ponovo bude dominantna u upotrebi u našoj zemlji.

Prof. dr Sreto Tanasić, koji je i predsednik Odbora za standardizaciju srpskog jezika, kaže da je ovo pitanje odavno trebalo da se uredi.

- Svaka inicijativa koja vodi vraćanju statusa ćirilice koji i treba da ima u našem društvu dobra je. Čudim se da u ovom društvu o svemu raspravljamo, a ne raspravljamo u dovoljnoj meri o srpskim nacionalnim interesima. Kada su druge države u pitanju, prosto se ne dovodi u pitanje da li će se pisati na njihovoj azbuci ili alfabetu. Mađarska abeceda nije isto što i Francuska, na primer, pa opet svi oni pišu na svom pismu i čuvaju svoj jezik. Postoje razna obrazloženja kako je ćirilica nefunkcionalna, ali to jednostavno nije tačno. To je želja da se ćirilica uguši kao pismo identiteta. Kažu da nije prikladna za nove tehnologije, a čak su japanski stručnjaci rekli da je baš ćirilica idealno pismo za nove tehnologije jer svaki glas ima svoje slovo - objašnjava Tanasić.

Šta će biti predviđeno zakonom

* preduzeća koja na ćirilici ispisuju imena biće oslobođena plaćanja firmarine
* svi mediji koji odluče da upotrebljavaju samo ćirilicu treba da imaju umanjenje poreza
* svi izdavači koji objavljuju knjige i časopise na ćirilici treba da imaju umanjenje poreza
* PDV na ćirilične časopise treba da se smanji na jedan odsto

On dodaje da su kod nas imena firmi, kafića i prodavnica mahom ispisane na latinici, i ističe da nigde drugde u svetu to nije moguće.

- Da li će "Koka-Kola", "Simens", "Mekdonalds" u Srbiji biti na ćirilici, ne zavisi od našeg pisma. Firme ne gledaju slova, već profit. Ako poštuju naš identitet, prihvatiće da i ime firme bude na ćirilici - smatra Tanasić.

Veza sa prošlošću

Profesor na Filološkom fakultetu u Beogradu Miloš Kovačević kaže za Informer da se bez promene zakona ne može poboljšati položaj ćirilice, koji je sada u potpunosti srozan.

- Zakon o jeziku i pismu nije menjan od 1991. i to je najveći problem, jer taj zakon kaže da je upotreba ćirilice obavezna samo u državnoj službi, dakle u Skupštini, opštinama i državnim organima. Ja bih čak rekao da je latiničnim pismom ispisano više od 90 odsto natpisa u Srbiji. Ovo nepodnošljivo stanje vodi do potpunog izumiranja ćirilice, a ako izgubimo vezu sa našim pismom, izgubićemo vezu sa našom prošlošću. Kako će onda naredne generacije čitati natpise na spomenicima kulture? - pita se on i dodaje:

NDH zabranila ćirilicu

Samo dve nedelje posle uspostavljanja Nezavisne Države Hrvatske 1941. godine, ustaše su zakonom zabranile upotrebu ćirilice.

- U Sloveniji svaka kompanija prvo mora svoj naziv da napiše na slovenačkom, pa tek onda na engleskom ili nekom drugom jeziku. Ko to ne uradi, kazna je 12.000 evra.

Književnik Dragan Hamović podržao je predlog koalicije NADA i istakao da je jako važno zaštititi državne simbole.

- Zakonom se može regulisati da svi javni natpisi moraju biti napisani na ćirilici, baš kao što je rešeno da javni servis mora koristiti ćirilicu. Svakako, ovaj zakon bio bi jedan od koraka koji bi dosta pomogli da ćirilica ponovo zaživi među narodom - smatra Hamović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Saradžogla

pre 2 godine

Ћирилица којом пишу срби је ЗВАНИЧНО НАЈБОЉЕ ПИСМО НА СВЕТУ! Једно слово - један глас! Речиница за Нобел награду! Оно што видиш то и кажеш.Ако видиш К,Т,Ц или С кажеш К,Т,Ц и С. Како је то у страним азбукама?Читаш ,на пример Т,а кажеш С? Читаш Ц а кашеш К?Читаш реч која има вишка једно слово које се не изговара?Оно што ја увек пишем да требамо упозоравати Хрватску ДА НЕ СКРНАВЕ ГОВОРОМ И ПИСАЊЕМ СРПСКИ ЈЕЗИК!НЕПОТРЕБНО УБАЦУЈУ СЛОВО ВИШКА?'На пример,слово Ј.Њихова жеља се није обистинила пошто су од Светског института за језике тражили признање ,,хрватског'' језика.Одговор је био: - Ви говорите српским језиком! ... Ја деценијама пишем нашом ћирилицом и тражим ривала да покаже уме ли да напише текст да буде лепши од мог? А тек да видите мој потпис.100 евра ономе ко га бар приближно ископира!

Zorica Avramovic

pre 2 godine

Примећујем с великом жалошћу како се ћирилица у нашој лепој Србији потцењује, ниподаштава, гази, потцењује...Нема ту награде за ћирилични натпис, него треба да буде законска обавеза! Прво ћирилица, а испод пиши латиницу, ако ти је по вољи! Много смо се ми "поевропили", постали "модерни", превише се отуђујемо од самих себе. Докле више? Упропашћено образовање неко мора да поново врати себи. Чујем да се више не изучава социологија, наука о друштву, нити психологија, наука о души...Ово је права катастрофа! Опште образовање ученика је срозано овим чином, а деца понижена. Потрчали смо да усвојимо неке неприродне, штетне законе, а младе нараштаје смо оштетили до невероватних размера. Господо из Информера, и других латиничних, одмах пређите на ћирилицу! Дајте пример другима, дајте замах овој идеји и замисли, која никако да се реализује, а тиче се доношења закона о заштити ћирилице. Драгане, можеш Ти то!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija