• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kurir

04.10.2021

09:36

Kad imate loše sagrađenu kuću i udari uragan, odneće je... Dr Stefanović slikovito objasnila kako vakcina deluje na organizam

printscreen

Društvo

Kad imate loše sagrađenu kuću i udari uragan, odneće je... Dr Stefanović slikovito objasnila kako vakcina deluje na organizam

Podeli vest

Za svega sedam dana od početka bolesti pacijenti ulaze u srednje tešku formu, a u narednih sedam dana već su na respiratoru. Ako su nevakcinisani, nikakva terapija ne pomaže - umiru. Toga dosad nije bilo. Ali delta soj je potentniji od svih prethodnih, kaže dr Vladanka Stefanović, anesteziolog iz KBC Zvezdara, na ulazu u ovu bolnicu koja je peti put u kovid sistemu

U prethodnim talasima, 15 dana je trajala inkubacija, pa 15 dana klinička slika sa lakšim simptomima. Imali smo mesec dana, a sada se taj period skratio napola.

- Ukoliko pacijenti imaju maligna oboljenja, imunodeficijenciju, hipertenziju, dijabetes, kardiovaskularne bolesti ili hronična oboljenja pluća, gojaznost, preko 60 godina, plus muškarci više obolevaju i na sve to su nevakcinisani, onda jednostavno ništa ne može da se uradi - priča dr Stefanović.

VIRUS PONOVO MUTIRAO! Ljudi dođu kod lekara jer misle da imaju stomačni virus, a ispostavi se da su pozitivni na kovid! OVO SU NOVI SIMPTOMI!

Bolnica krcata - 375 pacijenata, a maksimum je 400. Na respiratorima čak 50 njih. Među obolelima i mladi od 30 do 40 godina. Najstariji, od 70 do 90 godina, sa dosta hroničnih oboljenja. Čak 90 odsto mlađih na intenzivnoj nisu vakcinisani, dok je kod starijih taj procenat 70.

- Vakcinisani imaju nešto lakšu kliničku sliku u okviru intenzivne nege. Bukvalno vakcina pomaže da se izbore s virusom. Mlađi nevakcinisani u intenzivnoj uglavnom su s propratnim oboljenjima - hematološke bolesti, gojaznost, karcinomi. Gojaznih je ubedljivo najviše. Umro nam je čovek od 36 godina, imao je 170 kg i nije bio vakcinisan - kaže dr Stefanović.

Foto: ap photo

Vkcina pomaže da se izborimo s virusom

Zaštita je, naglašava, najvažnija, a to su maska, distanca, higijena i vakcina.

- Kad imate loše sagrađenu kuću i udari uragan, odneće je. Ako je kuća solidno napravljena, pa i ne mora da izgleda lepo, što vam je taj strah od vakcine, unutra nikome ništa ne fali. Dakle, ukoliko nemate antitela, virus prodire u ćelije, i kad uđe, niko više ne može da ga zaustavi. A mogli ste ispred te ćelije da stavite branu - napravite antitela, koja će se boriti s virusom, a to je efekat vakcine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17