• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mondo

24.10.2021

13:12

DELTA PLUS JE PRISUTAN VEĆ U 44 ZEMLJE, PRETI DA SE RAŠIRI EVROPOM, A DA LI JE OPASNIJI? Evo šta treba da znate o novom soju virusa!

Društvo

DELTA PLUS JE PRISUTAN VEĆ U 44 ZEMLJE, PRETI DA SE RAŠIRI EVROPOM, A DA LI JE OPASNIJI? Evo šta treba da znate o novom soju virusa!

Podeli vest

Nova mutacija koronavirusa prisutna je već u 44 zemlje, a da li je delta plus zarazniji od delte? Na ovo pitanje dali su odgovor vodeći svetski stručnjaci

Delta plus, nova mutacija korona virusa, koja je evidentirana u najmanje 44 zemlje u svetu i koja je, prema nekim navodima 10 do 15 odsto zaraznija od originalnog delta soja, pod budnim je nadzorom stručnjaka u svetu. U Velikoj Britaniji, ova mutacija polako preti da se rapidno raširi, a prema poslednjim informacijama od ukupnog broja novozaraženih u ovoj zemlji, čak 6 odsto je inficirano delta plus sojem.

SVE NAS ČEKA DELTA SOJ PRE ILI KASNIJE, toliko je zarazan da se od njega niko ne može sakriti?!

O kakvom soju je reč, koliko je opasan i šta posebno zabrinjava, govorila je direktorka Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo dr Jelena Begović.

- Pretpostavlja se da se širi lakše za deset do 15 odsto, i da može blago smanjiti efikasnost imuniteta. Pratiće se ovaj soj i u narednom periodu imaćemo više informacija, statistika i podataka iz klinika - rekla je dr Begović.

Razlika između delta soja i nove mutacije

Koja je razlika između ove najnovije mutacije i delta soja, objasnili su svetski stručnjaci koji su odgovorili na tri ključna pitanja o ovoj novoj mutaciji. 

- Ta je varijanta pomalo poput deltinog unuka - kaže epidemiolog Vilijam Henidž sa Univerziteta Harvard i dodaje da sve te nove mutacije koje se javljaju u poslednje vreme predstavljaju na neki način potomke delta soja.  

- Naziv 'delta plus' se koristi naizmenično za bilo kojeg 'potomka' delte zbog kojih su ljudi sada zabrinuti. Drugo pitanje je da li ima potrebe da budu zabrinuti - kaže epidemiolog i napominje da je pojava novih mutacija uvek izazivala strah kod ljudi, ali da se ispostavilo da nisu bile niti posebno opasnije niti zaraznije od prethodnih sojeva. 

Situacija nije dobra, delta soj se brzo širi i veoma je agresivan! Javlja se simptom koji se ranije nije ispoljavao! Video

Da li je delta plus zaraznija od postojećeg delta soja?

- To se još uvek ne zna, previše je rano. Još nema dovoljno podataka za merenje njegove prenosivosti. To znači da će, čak i ako je lakše prenosiv, porast broja zaraženih i dalje verovatno biti mali - kaže virolog Džeremi Luban s Medicinskog fakulteta Univerziteta Masačusets.

S druge strane, dr Henidž kaže da je delta plus verovatno oko 10 odsto zaraznija od izvorne delta varijante, što je vrednost koja , po njemu, neće dramatično promeniti ponašanje virusa.

Može li delta plus naglo da poveća broj zaraženih?

- Nema jasnih znakova da će se to desiti. Verovatnije je da će to biti sporo povećanje - kaže virolog  Luban. 

Da li će se novi sojevi uzrokovati da se ponovi scenario od prošle jeseni i zime?

Epidemiolog Džastin Lesler sa Univerziteta Severna Karolina smatra da su šanse da se ovako nešto desi minimalne. On i njegove kolege su radili procene kako bi utvrdili šta bi moglo da se desi kada nove varijante dođu u SAD, pa su izveli simulaciju sa varijantom koja je 50 odsto zaraznija od delte.

- Čak i sa varijantom koja je drastično zaraznija od delta plus ne bismo se vratili na vrhunce broja slučajeva kakve smo u SAD videli prošle zime ili čak na vrhunce viđene u delta-talasu - kaže Lesler.

Foto: ap photo

Mnogi su kroz zarazu, vakcinaciju ili i jedno i drugo izgradili određenu zaštitu od kovida

On ističe kako mnogi sada imaju određenu zaštitu od koronavirusa jer su izgradili imunitet kroz zarazu, vakcinaciju ili kroz jedno i drugo.

- Da bi se dogodio dramatičan preokret trebalo bi da se pojaviti varijanta virusa koja se mnogo lakše i brže prenosi. Na primer, ona koja je 'imuna' na antitela. Za sada nema dokaza da delta plus ima tu sposobnost - kaže epidemiolog Leser.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija