• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Alo.rs

09.11.2021

12:36

UČENICI LAŽIRAJU OCENE U E-DNEVNIKU! Pred roditeljima odlikaši, A KAD DOĐU U ŠKOLU TUGA!

Društvo

UČENICI LAŽIRAJU OCENE U E-DNEVNIKU! Pred roditeljima odlikaši, A KAD DOĐU U ŠKOLU TUGA!

Podeli vest

S napretkom tehnologije napredovale su i prevare, pa umesto da e-dnevnik bude sigurno mesto u kom se u svako doba može videti uspeh učenika, postao je novi izvor laži.

- Možda nije loše znati da naša deca znaju u HTML-u (kompjuterski program) da promene sadržaj stranice MojEsDnevnik. Ne mogu da izmene sadržaj onoga što mi, nastavnici, pišemo, nego samo ono što u tom trenutku na njihovoj stranici može da se vidi - upozorila je jedna nastavnica svoje kolege nakon što je saznala za ovaj nemili događaj.

Za nju, kao i za većinu nastavnika, šok nije bio u tome što su deca pokušala da prevare roditelje, jer u školi varaju i nastavnike, već način na koji su došli do ovog (ne)potrebnog znanja.

- Na Jutjubu postoji tutorijal kako se to radi i prilično je lako. Moj sin, prosečan petak, juče mi je pokazao. Tako da kada vam dete otvori dnevnik i pokaže ocene, ne verujte previše. Ali pre svega, mislim da treba upozoriti roditelje da dnevnik uvek otvaraju sami - objasnila je ona.

Kako za Alo objašnjava profesor informatike Miloš Mišić, svakom tinejdžeru koji se iole razume u kompjuterske programe takva ispravka je mačiji kašalj, samo ako želi. S druge strane je, dodaje, upozorenje koje svaki roditelj dobije još na početku korišćenja e-dnevnika, a to je da ni slučajno ne daje detetu svoju šifru.

- U redu je da imate poverenja u svoje dete, ali oni su u osetljivom periodu i nikada ne znate šta može da im padne na pamet. To je jednostavno prirodno. I to se čak često dešava kod dobrih đaka koji, na primer, jednog meseca posustanu s rezultatima - kaže ovaj profesor.

Foto: printscreen

Tutorijal za menjanje ocena

Poverenje se gradi mimo dnevnika

Kako za Alo! kaže pedagog Jovan Miljković, ako roditelji očekuju da deca budu iskrena prema njima, moraju i sami uvek biti iskreni, ali to nije sve.

- Šta god da vam deca kažu, koliko god to bilo teško za prihvatanje, budite strpljivi i pružite im podršku. Naravno da ćete imati negativna osećanja ako vam prizna da je bežalo iz škole, napravilo neku glupost, posle naleta besa se koncentrišite, setite se da je sve to normalno u detinjstvu i da od vas zavisi dalje ponašanje. Ako ga podržite, ono će vam sve govoriti, ako ga napadnete, sledeći put će vam sve prećutati - savetuje pedagog.

Prema njegovim rečima, učenici ovo uspevaju zahvaljujući pretraživačima koji omogućavaju trajnije učitavanje izmena u izgled stranice.

- Puko ponovno otvaranje Es-dnevnika ne garantuje da je prikazani sadržaj realan, tj. da odgovara onome što je u bazi podataka. Roditelj bi trebalo da otvara Es-dnevnik samo sa svog telefona. Čak ni tada nije 100 odsto nemoguće izmeniti izgled, ali za to bi trebalo mnogo više znanja – objašnjava on.

Dobra vest za svakog roditelja Šerloka Holmsa je što se ovako izmenjene ocene vraćaju u normalu osvežavanjem stranice, ali oni roditelji koji nisu digitalno potkovani lako mogu da se zadovolje onim što im deca pokažu, odnosno što im poture pod nos.

Uputstvo nadohvat ruke

Jednostavnom pretragom na Jutjubu lako smo našli ovakvo uputstvo, doduše opisano jekavicom, ali za ovu svrhu i oni koji govore ekavicom lako su se snašli.

- Ćao društvo, danas mijenjamo ocene u e-dnevniku - kaže na samom početku snimka izvesni Aleks, čiji je klip pregledan čak 26.300 puta.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Čović otkrio sve o Panteru! Evo zašto nije ostao u Zvezdi!
Fudbal

Čović otkrio sve o Panteru! Evo zašto nije ostao u Zvezdi!

Kod nas je Kevin Panter igrao za 160.000 dolara, doveo ga je Šakota. Odradio je fantastičan posao, a onda je došao i rekao: 'Voleo bih da ostanem u Crvenoj zvezdi, ali imam veću ponudu, otkrio je Nebojša Čović, prvi čovek kluba sa Malog Kalemegdana.

20.04.2024

13:47

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija