• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

10.11.2021

14:47

OVA BOLEST KOSI PO SRBIJI! Gora je od korone!

Društvo

OVA BOLEST KOSI PO SRBIJI! Gora je od korone!

Podeli vest

U Srbiji godišnje od raka oboli 40.000 i umre gotovo 30.000 ljudi, pokazuju podaci, a zabrinjavajuće je što će broj onkoloških pacijenata premašiti broj zaraženih korona virusom, jer su oni zbog pandemije najugroženiji, upozorili su stručnjaci na promociji Nacionalne kampanje za onkološke pacijente pod sloganom "Nema čekanja"

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Mirsad Ðerlek naveo je da je smrtnost onkoloških pacijenata u Srbiji u samom vrhu Evrope i ukazao da se na njih ne sme zaboraviti, iako pandemija zdravstvenom sistemu Srbije već 20 meseci zadaje ozbiljne probleme.

- Imamo obavezu da se posvetimo i drugim pacijentima, zato što procentualno drugih pacijenata ima mnogo više, ne potcenjujući kovid pacijente - rekao je Ðerlek.

On je poručio da će država ulagati u onkološke pacijente, jer svi mogu da se razbole od tih teških bolesti.

- Zalagaću se, koliko god mogu, da se napravi novi Institut za onkologiju, jer smatram da ovi pacijenti i svi budući pacijenti to zaslužuju - rekao je Ðerlek.

Direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije dr Danica Grujičić je istakla da deca koja dolaze u Beograd na lečenje po zakonu više ne mogu da se smeštaju sa odraslim pacijentima, zbog čega je važna izgradnja novog Instituta, za koji je obezbeđen prostor u blizini mesta gradnje dečije klinike Tiršova 2.

Početak tih radova se očekuje već od naredne godine.

- Kada vidite našu dnevnu bolnicu koja ima svega 10 stolica, a da u toku dve smene 100 ljudi dobije hemoterapiju... Nekada nas pacijenti primoravaju da im terapiu damo na hodniku, da ne bi čekali, jer je strah od maligne bolesti veliki - objasnila je Grujičić.

Ona je očenila da u 21. veku onkološki pacijenti moraju da se leče u mnogo boljim uslovima, kakvi, navodi, postoje na Kliničkom centru u Nišu.

Foto: Tanjug

Doktorka Danica Grujičić



Grujičić je istakla da se svakog dana na Institutu ozrači 400 pacijenata i primi 200 terapija, ali da, uprkos nabavci više novih aparata od početka pandemije koji rade u tri smene, pacijenti još uvek čekaju na zračenje.

Ona je upozorila da je su oboljenja sve agresivnija, te da trećina onkoloških pacijentata počinje lečenje u veoma teškom stanju, kada su već u kolicima.

- Svi imamo nekoga bolesnog, više nemate porodicu koja u širem krugu nema nekog obolelog od maligne bolesti - rekla je Grujičić.

Prva faza borbe za onkološke pacijente, dodaje, mora da bude nabavka svih aparata kako pacijenti ne bi morali da idu u inostranstvu, inovativnih lekova, uz dijagnostiku i lečenje, a posle formiranja Instituta u Beogradu, na redu je osposobljavanje sekundarnih zdravstvenih centara u Srbiji.

Predsednik Foruma pacijenata Srbije Marko Milovanović rekao je da su, zbog pandemije koja je opteretila zdravstveni sistem, najugroženiji onkološki pacijenti.

- Oni su najugroženiji zato što su izgubili jedan resurs koji je izuzetno važan za lecenje onkoloških bolesti, a to je vreme - poručio je on.

Kampanja "Nema čekanja" će u narednih šest meseci, objašnjava, pozivati građane na preventivne i kontrolne preglede, i isticati važnost borbe za bolje terapije, dijagnostiku i efikasnije lečenje.

Na današnjoj konferenciji je prikazan promo spot koj je simbolično označio početak kampanje, u kojem su oboleli poslali važne poruke o prevenciji i lečenju raka, posebno ističući da je kod lečenja onkoloških pacijenata svaki minut važan.

Tom prilikom je prikazana i video poruka podrške obolelima čuvenog glumca Radeta Šerbedzije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zeljko

pre 2 godine

Konacno da neko progovori i o tim bolesnicima, koji su tezi bolesnici od bolesnika od korone, da se i njima malo posveti paznje, preporucila bih im medicinsku gljivu agaricus, polisaharidi iz ovih gljiva, stimulišu ne samo imuni odgovor, već dovode i do porasta tzv. NK ćelija i makrofaga tj. ćelija koje su odgovorne za uništavanje bakterija, virusa i tumorskih ćelija. Takođe, ove gljive mogu značajno ublažiti i smanjiti neželjene efekte koji se mogu pojaviti kao posledica dugotrajne primene lekova, hemoterapije i zračenja, čime se značajno poboljšava kvalitet života obolelih, naravno sve ovo uz postojecu terapiju.

DOKTORKA GRUJIČIĆ PROGOVORILA O IVERMEKTINU!
Društvo

DOKTORKA GRUJIČIĆ PROGOVORILA O IVERMEKTINU!

Direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Danica Grujičić, povodom početka kampanje "Nema čekanja", kaže da veliki broj pacijenata čeka na operaciju. Ona je govorila o vakcinaciji i o leku koji nije u protokolu za lečenje kovida - ivermektinu

10.11.2021

10:00

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija