• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Saopštenje

23.11.2021

18:08

U Sremskoj Kamenici otvorena nova služba za mikrobiološku dijagnostiku

Saopštenje

Društvo

U Sremskoj Kamenici otvorena nova služba za mikrobiološku dijagnostiku

Podeli vest

Institut za plućne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici dobio je potpuno novu specijalizovanu laboratoriju za mikrobiološku dijagnostiku. Ova služba za sva tri instituta u Sremskoj Kamenici godišnje obavi više od 100.000 različitih procedura iz oblasti bakteriologije, imunologije, mikobakteriologije, mikologije i serologije

Prilikom posete potpuno adaptiranom i rekonstruisanom centru za mikrobiološku dijagnostiku, potredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za zdravstvo prof. dr Zoran Gojković zahvalio je svim zaposlenima na Institutu jer je poslednjih godinu dana bio posebno izazovan period za njih, s obzirom na to da su radili u vanrednim okolnostima, kako zbog epidemije kovida 19, tako i zbog građevinskih radova na rekonstrukciji laboratorije. 

Foto: Saopštenje


Uprkos tome, laboratorija je bez prekida i odlaganja obavljala sve analize koje su bile neophodne pacijentima, a samo u cilju dijagnostike kovida 19 obavljeno je oko 28.000 analiza. Zato je nabavljena i potpuno nova oprema za PCR dijagnostiku, koja će omogućiti obavljanje procedura koje do sada nisu rađene.

Foto: Saopštenje


Za građevinske radove na adaptaciji i rekonstrukciji, kao i za kupovinu nove laboratorijske opreme, Pokrajinska vlada izdvojila je 68,1 milion dinara. Prema rečima pokrajinskog sekretara za zdravstvo, oprema na kojoj se radilo bila je stara više decenija, a prostor potpuno devastiran. 
„Infrastrukturni radovi podrazumevali su potpunu zamenu vodovodnih, električnih i kanalizacionih instalacija, novi sistem ventilacije i klimatizacije, kao i rekonstrukciju sistema grejanja. S obzirom na to da je kupljena i nova oprema, laboratorija sada odgovara svim savremenim zahtevima laboratorijske prakse i standardima dijagnostike tercijarne ustanove“, izjavio je sekretar Gojković i dodao da je Pokrajinska vlada u Institut za plućne bolesti u poslednjih pet godina uložila ukupno 440 miliona dinara. 

Foto: Saopštenje


Mikrobiološka laboratorija počela je sa radom 1960. godine, kada je i osnovan Institut za plućne bolesti Vojvodine. Jedina je referentna laboratorija za dijagnostiku tuberkuloze i jedina u kojoj se izvodi test osetljivosti na antituberkulotike za pacijente u Vojvodini.

Foto: Saopštenje

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija