• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic/Informer

05.12.2021

14:21

Proces mutacije virusa je prirodna pojava! Dominantan soj potiskuje sve prethodne sojeve!

Društvo

Proces mutacije virusa je prirodna pojava! Dominantan soj potiskuje sve prethodne sojeve!

Podeli vest

Zamenik direktora Kliničkog centra u Nišu prof. dr Radmilo Janković gostovao je u "Uranku" na K1 televiziji gde je govorio o pojavi novog soja koronavirusa – omikron

- Proces mutacije virusa je prirodna pojava, međutim ono što može biti strašno je da mutacija dovede do super soja, to je retka stvar u epidemiji ali taj soj može da se ponaša kao potpuno drugi virus, i tako izazove proces koji dovodi do teže kliničke slike – izjavio je dr Janković za K1 televiziju.

- Postoji opasnost da se promena koju donosi omikron soj odvija na mestu gde smo mi vakcinom napravili veštački imunitet.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Dr Janković smatra da su u pravu su oni koji su zabrinuti, ali i oni koji smatraju da ne treba paničiti i upozorava:

- Teško je poverovati da u današnje vreme povezanog sveta mogu da se kontrolišu novi sojevi virusa, tako da je nemoguće da omikron soj neće doći do Srbije, a dominantan soj potiskuje sve prethodne sojeve – rekao je doktor u "Uranaku".

- Taman smo počeli da razumemo ovaj virus, tako da jeste problem ako sada dođe do drugačijeg patogenetskog procesa, onda imunitet stvoren vakcinacijom neće biti tako efikasan kao kod prethodnih sojeva.

Foto: Informer

Doktor je za K1 naglaso da istraživanja lekara iz Izraela pokazuju da prirodni imunitet koji se stiče preležanjem bolesti nije dovoljan da spreči zaražavanje omikron sojem i dodaje:

- Ohrabruje činjenica da svim kompanijama koje su razvile RNK vakcine neće biti potreban dug period da adaptiraju svoju tehnologiju omikronu. Ostaje dodatno pitanje da li će novi lekovi koji se primenjuju, poput Molnupiravira, delovati kao i do sada – rekao je dr Janković.

Najbitnije je organizovati zdravstveni sistem tako da ljudi dobijaju terapiju koja im može pomoći u inicijalnoj fazi smatra on.

- Teško nalazimo pacijente u ranim fazama kada lekovi poput Molnupiravira mogu biti efikasni. Mi nemamo dovoljno efikasnu terapiju u kasnijoj fazi bolesti, to savremena medicina još uvek nije uspela da razvije, jer su to uglavnom posledice onoga što je virus uradio u organizmu.

Doktor se osvrnuo na korišćenje antibiotika prilikom lečenja protiv kovida.

- U manjim mestima antibiotici su osnova lečenja protiv kovida, a to je aposultno greška - smatra dr Janković i dodaje

- Mi smo racionalizovali primenu, jer većina obolelih prima masu antibiotika koji su potpuno neefikasni za njih – rekao je dr Radmilo Janković za K1 televiziju u "Uranku".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17