• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Telegraf

08.12.2021

09:31

Došli u Srbiju iz RIZIČNIH ZEMALJA, šest osoba odmah stavljeno pod karantin!

Društvo

Došli u Srbiju iz RIZIČNIH ZEMALJA, šest osoba odmah stavljeno pod karantin!

Podeli vest

Na Aerodromu "Nikola Tesla" pojačan je nadzor nad putnicima koji dolaze iz 7 rizičnih zemalja zbog novog soja korona virusa omikron, a pod zdravstveni nadzor i meru kućnog karantina od 14 dana, stavljeno je njih 6

 

Kako saznaje Telegraf.rs, svim putnicima, među kojima se nalazi i jedna porodica, mera karantina je izrečena 6. decembra. Porodica je na aerodormu testirana PCR metodom i svi članovi su bili negativni.

Svi putnici koji su stavljeni u ponedeljak stavljeni pod karantin, došli su iz Bocvane. Jedan deo njih je u Srbiju stigao preko Beča, a jedan preko Instanbula.

Kako navode izvori Telegrafa, svi putnici su negirali bilo kakve zdravstvene tegobe.

-  Rešenjem dežurnog graničnog sanitarnog inspektora stavljeni su pod zdravstevni nadzor i meru karantina u kućnim uslovima na 14 dana i obaveznom testiranju u skladu sa aktuelnim Uputstvom o načinu primene ograničenja ulaska u Srbiju licima koja su doputovala iz zemalja sa posebnim rizikom od zarazne bolesti kovid 19 - navode izvori i dodaju da sistem kontrole odlično funkcioniše:

- Epidemiolozi Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd su ostvarili kontakt i započeli sprovođenje zdravstvenog nadzora nad svim ovim licima. Sistem nadzora Ministarstva zdravlja nad putnicima je odličan, i funkcioniše jako dobro - kaže izvor.

Foto: Tanjug

Pojačana kontrola nad putnicima počela je prošle nedelje. Pod rizične zemlje svrstane su Južnoaftička Republika, Bocvana, Zimbabve, Namibija, Lesoto, Mozambik i Malavi.

Putnici koji dolaze iz ovih zemalja ili su u prethodnih 14 dana boravili u njima, bez obzira na državu iz koje ulaze u Srbiju, testiraju se PCR metodom odmah po sletanju na Aerodorom "Nikola Tesla", i borave u prostoru i izolaciji na aerodromu do dobijanja rezultata.

U slučaju pozitivnog nalaza, Hitna pomoć ih uz sve mere zaštite vozi u izolaciju u Kovid bolnicu "Batajnica".

Ako je nalaz negativan, izdaje se rešenje o kućnom karantinu i prevoz taksi prevozom uz mere pune zaštite do prijavljenog mesta boravišta u Srbiji. Na dnevnom nivou će se kontrolisati karantin od strane MUP-a.

Potrebno je i testiranje PCR metodom sedmog dana ili u bilo kom slučaju od pojave simptoma.

Negativan PCR test neće biti uslov da se izađe iz karantina od 14 dana, a testiranje se vrši o trošku osobe u karantinu. Ukоlikо nе dоđе dо pојаvе simptоmа bоlеsti tоkоm trајаnjа kаrаntinа u kućnim uslоvimа, nаkоn 14 dаnа prеstаје оbаvеzа kаrаntinа bеz оbаvеzе tеstirаnjа.

Kako je ranije objavio Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" svi putnici pored obaveznog PCR testa i i odlaska u karantin moraju i da se prijave na portal www.e-zdravlje.gov.rs .

- Svi strаni držаvljаni којi dоlаzе iz zеmаljа sа pоsеbnim riziкоm ili su u njimа bоrаvili tоkоm prеthоdnih 14 dаnа оd dаnа plаnirаnоg ulаskа u Srbiјu u оbаvеzi su dа 48 čаsоvа prе dоlаsка u Rеpubliku Srbiјu izvršе priјаvu dоlаskа kоrišćеnjеm sајtа www.e-zdravlje.gov.rs, оdеljаk “Foreigners Surveillance Registration” - navodi se na sajtu Instituta "Batut".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija