• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J.J.K.

10.12.2021

08:29

VEŠANJA, PREDOZIRANJE, OPROŠTAJNA PISMA... Poznati pucaju pod pritiskom slave /FOTO/

printscreen

Društvo

VEŠANJA, PREDOZIRANJE, OPROŠTAJNA PISMA... Poznati pucaju pod pritiskom slave /FOTO/

Podeli vest

Jutjuberka Kristina Kika Đukić (21) oduzela je sebi život, nakon mučne borbe sa sajber maltretiranjem i nasiljem na internetu

Breme slave samo po sebi je teško, ali kada se tome doda nasilje na internetu, sa depresijom neki ljudi nikada ne uspeju da se izbore. Nije Kika jedina koja je poklekla i digla ruku na sebe, brojne poznate ličnosti su na ovaj način tragično okončale svoj život.

Novinarka Dragana Tripić, reditelj Igor Vuk Torbica, pevačica beogradske grupe "Flejm" Glorija Sangara, glumac Bekim Fehmiju, voditeljka Marija Ćurčić, fudbaler Miljan Mrdaković, samo su dokaz da se samoubistva poznatih ne dešavaju samo "tamo negde" u svetu.

Vešanja, predoziranje, oproštajna pisma...

Poznata novinarka Dragana Tripić izvršila je samoubistvo u svom stanu, a njeno beživotno telo pronašla je ćerka.U njenom stanu nađeno je i oproštajno pismo.

Mladi reditelj Igor Vuk Torbica otišao je u Rovinj poslom, da bi samo koji dan kasnije stigla vest o njegovoj tragičnoj smrti i oproštajnim pismima koja je ostavio.

Glorija Sangara, bivša pevačica grupe "Flejm", pronađena je 2016. godine mrtva u svom stanu u Palm Bič Gardensu na Floridi. Pretpostavlja se da je Glorija preminula nakon što se predozirala lekovima, a kako se pisalo danima je bila lošeg raspoloženja, što se navodilo kao jedan razloga za samoubistvo.

Manekenka i tv voditeljka Marija Ćurčić (25) obesila se u stanu na Savskom vencu u Beogradu.

Foto: Informer DN

Marija Ćurčić

Poznati srpski fudbaler Miljan Mrdaković (38) ubio se iz pištolja u svom domu na Zvezdari. Miljan je počinio samoubistvo u iznajmljenom stanu u kojem je živeo sa devojkom, koja je dan nakon strašnih vesti izjavila da su oni bili u srećnoj vezi, ali da je on imao problema s depresijom i alkoholom.

Ruku na sebe je digao glumac Robin Vilijams, Merlin Monro i brojne njihove kolege poput Sejmora Hofmana, muzičara Kurta Kobejna, Krisa Kornela, Vitni Hjuston, Ejmi Vajnhaus, kuvara Entoni Bordena...

Robin Vilijams se obesio

Nakon duge borbe sa alkoholizmom i depresijom, Robin Vilijams se obesio pomoću kaiša u svojoj kući. Imao je i rane na zglobovima, pa se pretpostavlja da je prethodno pokušao da preseče vene.

Foto: Pixabay

Robin Vilijams

Čester Benington 

Potrešen i uznemiren zbog smrti svog prijatelja Krisa Kornela, Čester Benington je oduzeo sebi život na isti način. Svet je tada obišla vest da je frontmen grupe "Linking Park" mrtav i da je samoubistvo izvšio vešenjem. 

I Kornel i Benington su imali dugu istoriju punu problema sa drogom i alkoholom, ali im muzički talenat nije pomogao da svoja osećanja pretoče u pesme i da se preko svog posla spase od depresije, pa su tragično okončali život.

Ernest Hemingvej

Njegova supruga Meri je mesecima krila pravu istinu o smrti poznatog pisca. Ona je tvrdila da je on slučajno pucao u sebe, čisteći pištolj,  ali je nakon izvesnog vremena priznala da je Hemingvej izvršio samoubistvo nakon duge borbe sa teškom depresijom.

Nasilje na internetu ili sajber buling

Nasilje na internetu može se odvijati na društvenim mrežama, aplikacijama za razmenu poruka, gejming platformama i mobilnim telefonima. To je ponašanje koje se ponavlja i koje ima za cilj da uplaši, naljuti ili osramoti osobe koje su napadnute.

Primeri digitalnog nasilja su:

• širenje neistina ili objavljivanje sramotnih fotografija nekoga na društvenim mrežama

• slanje pretnji preko platforme za razmenu poruka

• lažno predstavljanje i slanje neprikladnih poruka drugima u tuđe ime.

Nasilje uživo i nasilje na internetu se često mogu dešavati uporedo. Međutim, nasilje na internetu ostavlja digitalni zapis koji može da posluži kao dokaz prilikom njegovog zaustavljanja, piše unicef.org.

Potencijalni zanci za uzbunu

Promene ličnosti: tužni su, povučeni, osetljivi, nervozni, umorni, neodlučni, bezvoljni, nekad uznemireni i hiperaktivni
Promene ponašanja: ne mogu da se koncentrišu na posao, školu, redovne obaveze, nezainteresovani su za svoj izgled
Promene u spavanju: preterano dugo spavaju ili imaju nesanicu, bude se jako rano ujutru, imaju noćne more
Promene u navikama ishrane: nemaju apetit i slabe, ili previše jedu
Gube interesovanje za prijatelje, seks, hobije, uopšte aktivnosti u kojima su ranije uživali nemaju nade za budućnost: "Nikad mi neće biti bolje, uvek ću se ovako osećati"
Zloupotrebljavaju droge ili alkohol
Nedavno su izgubili voljenu osobu ili nešto drugo što im je važno (posao, novac, status, samopouzdanje, samopoštovanje, veru...)
Sređuju svoje poslove, dugove, pozdravljaju se sa prijateljima i rodbinom, poklanjaju vredne lične stvari
Imaju suicidalne impulse, ideje, izjave, planove, ranije pokušaje samoubistva


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
miroljub

pre 2 godine

Cena slave, lakog i dobrog života, podrivanje tuđeg mira idostojanstva kad tad stiže na naplatu. Mlada generacija bi lepo živela iznad svijih mogučnosti ali svemu dođe ktaj, kako su živeli tako su i završili. Žalosno, surovo, ali to je stvarnost. Zaboravljene su stare porodične navike i način života. zapadne vrednosti imaju svoju cenu. Opstaće one nacije koje nađu u svemu tome meru.

Masa

pre 2 godine

Niko ne zasuzuje smrt pod ovim okolnistima, da se ubije zbog komentara. Ako nisi jaka licnost sta si trazila, i sta si ogoljavala svoj zivot, nego svi zele slavu, brz novac od pregleda. Zasto nije radila na trafici, bila bi ziva. Niko nema pravo da bilo koga vreedja, ali ako je ona bila toliko labilna, ond anije trebalo da radi to sto je radila. Nije mi jasno da neko trpi uvrede prihvata da trpi psihicko maltretiranje radi slave. Uvek ce javne licnosti imati fanove, i osobe koje vas ne vole, koje vas bez razloga mrze, pljuju, to je sve show busines. Zalosno je sto je ona zeljna lajkova, slave, jer nemojte mi reci d aje ona to radila zbog pratilaca, ne radila je zbog sebe da zadovolji sebe, ali ako je videla da je ona naspram vukova labiln,a trebalo je da promeni svoj kurs i pravac, zasto se nije orijentisala i radila neke akcije za napustenu decu, a pa da to ne donosi lajkove i veliki broj pregleda. Zalosno je d je ona digla ruku na sebe zbog nicega, realno ni zasta.

sledeća vest

TV

Ukrajina će biti dužnik Zapada godinama nakon rata! "Dušebrižnici" daju svoj krš od oružja koji će kasnije višestruko naplatiti! (VIDEO)
Live TV

Ukrajina će biti dužnik Zapada godinama nakon rata! "Dušebrižnici" daju svoj krš od oružja koji će kasnije višestruko naplatiti! (VIDEO)

Zelenski je rekao da smo sve bliži kraju rata, da smo bliži nego što mislimo. Zapad svesrdno pomaže Ukrajinu, svestan ogromne zarade od ovog sukoba. O ratu u Ukrajini, ali i mogućnostima proširenja sukoba u emisiji "Info jutro" govorili su Slobodan Dimitrijević iz Srpsko-ruskog pokreta i pukovnik prof. dr Velibor Stević.

26.09.2024

13:08

U slučaju ubistva Danke Ilić sve je više čudnih okolnosti! Optužnica je podignuta, ali da li ima dovoljno dokaza za osudu? (VIDEO)
Live TV

U slučaju ubistva Danke Ilić sve je više čudnih okolnosti! Optužnica je podignuta, ali da li ima dovoljno dokaza za osudu? (VIDEO)

Više javno tužilaštvo u Zaječaru podiglo je optužnicu protiv dvojice muškaraca za teško ubistvo devojčice Danke Ilić. Ivana Ilić, majka devojčice, rekla je da veruje da su tužilaštvo i politicija radili svoj posao kako treba. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su naordni poslanik i privatni detektiv Uglješa Grgur i advokat Nemanja Todorović.

26.09.2024

12:35

Andreju Vučiću prekipelo, pa presavio tabak! Brat predsednika Srbije podneo tužbu protiv Šolakovih medija! (VIDEO)
Live TV

Andreju Vučiću prekipelo, pa presavio tabak! Brat predsednika Srbije podneo tužbu protiv Šolakovih medija! (VIDEO)

U Višem sudu u Beogradu održano je ročište po tužbi brata predsednika Vučića, Andreja Vučića, protiv medija Junajteg grupe u vlasništvu Dragana Šolaka. Povod za tužbu je kolumna na portalu Nove S. U pomenutoj kolumni spomenuto je da je Andrej Vučić "proslavio prvu milijardu", a autorka se poziva na kriminalni klan blizak bivšem predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću. Andrej Vučić rekao je da će, ako presuda bude u njegovu korist, novac koji dobije dati u humanitarne svrhe. Na ovu temu u "Info jutru" govorila je Nevena Đurić, potpredsednica Glavnog odbora SNS-a Nevena Đurić.

26.09.2024

10:21

Bajden vređao Slobodana Miloševića, ali i ceo srpski narod! Odlazeći predsednik optužio Srbe za sopstvene zločine! (VIDEO)
Live TV

Bajden vređao Slobodana Miloševića, ali i ceo srpski narod! Odlazeći predsednik optužio Srbe za sopstvene zločine! (VIDEO)

Milošević je kriv za rat u Bosni tokom devedesetih godina- rekao je Džozef Bajden, zaboravljajući svoju odgovornost za te iste ratove. Za svoj zločin, Bajden nikada nije odgovarao. U tom obraćanju spomenuo je i rat u Ukrajini ističući da Amerika ne sme da napusti Ukrajinu u ratu sa Rusijom. O porukama koje predsednik Srbije poslao u Njujorku, u emsiji "Info jutro" govorili su narodna poslanica Danijela Vujičić i Bratislav Jugović, član GO SNS.

26.09.2024

09:40

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Srbija

Kasandra, dođi, čekamo te! Kučevo na nogama!
Srbija

Kasandra, dođi, čekamo te! Kučevo na nogama!

- Naravno da bismo voleli da Kasandra dođe da nas poseti! Pa mi je volimo najviše u Srbiji! Meštani Kučeva s oduševljenjem su dočekali vest da je glumica Koraima Tores, koju su zavoleli krajem 90-ih kao Kasandru, stigla u Beograd.

26.09.2024

19:30