• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

27.12.2021

13:38

OČEKUJEM DA SE POŠTUJU MERE KOJE SU NA SNAZI! Niko iz Kriznog štaba ne može da podrži okupljanja za Novu godinu!

Društvo

OČEKUJEM DA SE POŠTUJU MERE KOJE SU NA SNAZI! Niko iz Kriznog štaba ne može da podrži okupljanja za Novu godinu!

Podeli vest

Međunarodni dan pripremljenosti za epidemije obeležava se 27. decembra. Tim povodom Predrag Kon rekao je za RTS da je globalni odgovor apsolutno neophodan, prisustvo koronavirusa bilo gde na planeti obezbeđuje njegov opstanak, njegove mutacije i vraćanje. Zato SZO i insistira na masovnoj imunizaciji čitavog sveta ravnomerno. Kon kaže da ne očekuje dramatične promene na sednici Kriznog štaba, koja će biti održana sutra

Niko nije bio spreman za pandemiju koja je pre dve godine zadesila planetu, i sve promenila, usporila, preokrenula, ugrozila. Preko noći se nabavljala zaštitna oprema, respiratori, lekovi, iščekivala se pa kupovala i vakcina.

Zato su Ujedinjene nacije prošle godine odlučile da 27. decembar bude Međunarodni dan pripremljenosti za epidemije.

Da li je moguće biti korak ili nekoliko koraka ispred virusa? Koliko su važni dobra komunikacija, strategija, međudržavna saradnja? Za RTS govori epidemiolog Predrag Kon. 

Ovu godinu završavamo sa boljom epidemijskom situacijom nego prošlu, ali je izvesno da je ispred nas još jedna godina u kojoj ćemo se boriti protiv koronavirusa. Kada je sve počelo, da li ste mislili da će ovako dugo trajati, i da će biti ovako?

Ne može da se kaže da sam mislio da će, prvo, imati ovakav potencijal. Ovo je prva pandemija izazvana koronavirusom, to je definitivno u istoriji čovečanstva, a da će pri kraju 2021. biti ovakav intenzitet, nisam očekivao.

Međutim, činjenica je da treba tu ubaciti sve ono što je razvoj doneo, i tehnologiju, i brze komunikacije, brzo reagovanje na nivou sveta, brzo dolaženje do vakcine, u smislu da je razvoj odranije korišćen, pa se brže došlo do vakcine. Sve to je razvuklo epidemiju, posledica toga je značajno manja smrtnost, a s druge strane i natezanje, produžavanje ove situacije.

Foto: TANJUG/FILIP KRAINCANIC

Dolazak epidemije svaka zemlja dočekala je na određen način, i svaka se bori na svoj način, ali ipak, i ova epidemija pokazuje da je u toj borbi neophodno jedinstvo, i ujednačena strategija, od poštovanja epidemijskih mera do imunizacije? Da li je to što nema ujednačenosti i jedan od razloga što sve ovo i dalje traje?

Globalni odgovor je apsolutno neophodan, prisustvo virusa bilo gde na planeti obezbeđuje njegov opstanak, njegove mutacije, i vraćanje. To je suština. Zato SZO i insistira na masovnoj imunizaciji čitavog sveta ravnomerno.

Ako imate pojedine zemlje koje se sasvim solidno štite, sa visokim obuhvatom, i imate kontinent koji nije dosegao, tj. sada eventualno doseže dvocifren broj, vi ćete neprekidno imati virus koji cirkuliše i menja se, zato i jeste ovo globalni odgovor.

MNOGI ZARAŽENI OMIKRONOM SU VAKCINISANI! Evo kolika je verovatnoća da oboleli završe U BOLNICI!

Prokomentarišete to što globalno nisu priznate sve vakcine u svim zemljama, što je i politika umešana u borbu, a cilj bi trebalo da bude pobediti virus, a ne preko virusa voditi geopolitičke ratove?

Po Međunarodnom zdravstvenom pravilniku, to nije nigde potpuno regulasano do kraja na ovaj način kako vi govorite i očekujete. Svaka zemlja ima regulatorna tela, bilo da su u zemlji, bilo da su naslonjena na neko regulatorno telo, kao Evropska medicinska agencija. Mi imamo domaću Agenciju za lekove, vrlo smo visoko razvijeni po tom pitanju, što je nama obezbedilo da imamo registrovanu i rusku i kinesku vakcinu, i ostale, samostalni smo, i to je sa naše strane dobro planiranje po meni.

S druge strane, nije očekivano bilo da će u međunarodnim razmerama vakcine koje priznaju zemlje koje su članice UN i SZO biti nepriznate od drugih zemalja, to se desilo – moglo je da se pretpostavi, ali do sada ovakvih iskustava nije bilo.

Foto: Beta

Na Međunarodni dan, kada se planiraju borbe prtiv pandemija, gde je Srbija danas. Koliko je važno imati određenu strategiju i makar neke definisane ciljeve u borbi protiv virusa?

Ja mogu samo svoja iskustva da iznesem, gotovo da ne postoji događaj u toku čitave pandemije o kom se nije promišljalo još 2006, uključujući politička previranja, potencijalni kriminal, zloupotrebe.

NEMA TREĆE DOZE, NEMA KOVID SERTIFIKATA! Zbog omikrona, propusnice će važiti PET MESECI!

Uglavnom su svi zakoni o vanrednim situacijama vezani za Ministarstvo unutrašnjih poslova, tako i kod nas, to nije profunkcionisalo u toku ove pandemije, to samo pokazuje da nije dovoljno uvežbano, vežbanje i pripremanje, desk tjebl vežbanje, na stolu ili na terenu – takve pripreme su neopohodne, inače ljudi ne znaju, da se sve ovo što smo doživeli zaista može očekivati na samom početku pririodne katastrofe, ovo jeste prirodna katastrofa, nema razaranja kao u zemljotresima, poplavama.

Omikron je tu. Videćemo šta će doneti nova sednica Krizni štab? Šta bi morale da budu nove mere u ovom trenutku?

Dramatične neke promene zaista ne očekujem. Ono što očekujem u ovoj situaciji jeste da se poštuju mere koje su na snazi. Koncerte na trgovima, a što je planirano, ne može da podrži nijedan epidemiolog niti lekar iz Kriznog štaba. Jasno je da je pritisak veliki, smatra se da treba da se dopusti, ne mogu da prejudiciram.

Moram da kažem, rizik je neuporedivo veći za one koji idu a nisu vakcinisani, zaštićeni ili preboleli, ako nisu primili treću, postoji rizik. Nosite maske, bez obzira na to što na otvorenom nije obavezno. Virus se neuporedivo brže prenosi, četvorostruko brže za nedelju dana.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija