• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RINA

28.12.2021

09:07

DRAGAN IZ TOPOLE NAPRAVIO STRAŠAN BIZNIS! Prodaje prasiće preko Fejsbuka, PEČENJE IDE "KAO ALVA"!

RINA

Društvo

DRAGAN IZ TOPOLE NAPRAVIO STRAŠAN BIZNIS! Prodaje prasiće preko Fejsbuka, PEČENJE IDE "KAO ALVA"!

Podeli vest

Iako vreme posta, srpske domaćice ali i domaćini uveliko se spremaju za prazničnu trpezu

Ono što je neizbežno da se nađe na skoro svakom stolu svakako je pečeno prase, pa tako oni koji ih uzgajaju ovih dana imaju pune ruke posla.

Jedan od njih je i Dragan Jovanović iz sela Zagorica kod Topole koji je, kako kaže, "čitav kontigent" prasića prodao preko fejsbuka.

- Kod Srba je običaj da se za Božić okrene prase i ta tradicija se ne prekida decenijama. Potražnja je ogromna, a ponuda je veoma mala i vlada nestašica prasića, jer danas malo ko hoće da ih uzgaja. O mlađim generacijama da ne pričam, neće da se prljaju, smeta im miris. U mom selu do skoro je bilo na desetine uzgajivača, a sada je ostalo samo nas dvojica i zato mi imamo pune ruke posla. Prasići idu kao alva - rekao je za RINU Dragan.

Foto: RINA

Ipak, ko hoće da se gosti vanvermenskim srpskim specijalitetom - prasećim pečenjem, moraće da izdvoji veću sumu novca nego što je to bilo prošle godine. Cena po kilogramu žive vage skočila je u skladu sa povećanjem cene stočne hrane.

- Kreće se oko 300 dinara jer je skočila i cena hrane za 30 do 40 odsto, nema neke velike računice ali može da se skromno zaradi, naročito kada imaš objedinjenu i potpunu uslugu sređivanja pečenja i serviranja pečenja - kaže Dragan.

Foto: RINA

Prema rečima prodavaca najbolje prolaze prasići teški oko 20 kilograma, dovoljni za prazničnu trpezu i goste. Ipak, Dragan ništa ne prepušta slučaju pa tako i sam prerađuje meso, praveći delikatese poput pršute, kobasica, slanine i čvaraka.

- Moja jelka je već okićena i to posebnim nakitom, koji ne samo da fino izgleda, već je i odličnog ukusa, idealan za degustaciju tokom novogodišnje noći - kaže Dragan kroz osmeh pokazujući na sušaru gde su krupni i slani suhomesnati komadi već zauzeli svoja mesta.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17