• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B.B.

02.01.2022

20:31

PRVI SRPSKI ROBOT DRŽI ČASOVE DECI Sjajan izum profesorke informatike Milkice Kostić Zlatić iz Ivanjice

Informer

Društvo

PRVI SRPSKI ROBOT DRŽI ČASOVE DECI Sjajan izum profesorke informatike Milkice Kostić Zlatić iz Ivanjice

Podeli vest

Da bi đacima časovi bili zabavniji, napravila sam robota Helgu. Prvi čas iz predmeta tehnika i tehnologija Helga je održala učenicima šestog razreda. Deca su bila fascinirana!

Ovako za Informer priča Milkica Kostić Zlatić, profesorka informatike i računarstva iz Ivanjice, koja je početkom epidemije korone napravila robota koji zajedno sa njom drži časove đacima.

Foto: Informer

Robot Helga


- U stvaranje robota uključila sam i talentovane učenike Nemanju Lukovića, Nikolu Kostića, Lenku Mirković, Ivanu Topalović, Nikolu Miloševića i Vuka Poledicu, polaznike Regionalnog centra za talente. Učila sam ih kako da pametne tehnologije iskoriste u pametne svrhe koristeći veštačku inteligenciju.

Kako robot funkcioniše i šta je prvo rekla đacima?

- Robot Helga funkcioniše zahvaljujući veštačkoj inteligenciji. Robotom se upravlja na daljinu pomoću interfejsa preko računara, tableta ili mobilnog telefona. Osposobljena je da obavlja radnje kao i čovek - može da priča, pomera glavu, oseća dodir i interaktivna je u komunikaciji.... Na njoj se nalazi veliki broj veštačkih čula. Prva rečenica kojom se predstavila deci glasila je: "Ja sam robot Helga i dolazim iz budućnosti."

Dobija brata ili sestru

Hoće li Helga dobiti brata ili sestru?
- Da, robot Helga će uskoro dobiti i sestru bliznakinju, koja neće biti statična, već će moći da se kreće u prostoru, priča na više jezika, detektuje objekte i ljude u svojoj blizini sa kojima će komunicirati. Još uvek razmišljamo o njenom imenu, koje mora biti nesvakidašnje, talentovana deca sa kojom radim će odlučiti kako će se zvati novi robot. Na sebi će imati veliki broj veštačkih čula.

Kako su učenici reagovali i kako su je prihvatili?
- Učenici su bili jako iznenađeni kad su videli da robot drži čas. Zavoleli su je i sada hvale kako jedini u Srbiji imaju profesora robota zahvaljujući njihovoj nastavnici. Za vreme velikog odmora stalno mi u učionicu dolaze učenici koji žele da vide robota Helgu, da se slikaju sa njom. Zapitkuju kada će biti gotov novi robot, da li i njih mogu naučiti kako da naprave svog robota. Oduševljenje dece je veliko i veoma su zainteresovani za robotiku i digitalne tehnologije.

Na koji način vam pomaže u nastavi? Da li robot može da odgovara na pitanja?
- U školi u kojoj radim predajem tehniku i tehnologiju, informatiku i računarstvo, a u okviru jednosmenske nastave predavala sam i robotiku. Otkako je stvorena Helga, nastava je interesantnija, interaktivnija, a učenici više zainteresovani za predmete koje predajem. Helga ne samo da može biti moj saradnik već i samostalni profesor u nastavi. Može da odgovara na pitanja učenika koristeći sintetizovan govor.

Želi da edukuje decu

Šta je vaš sledeći cilj?
- Moj cilj je da budem nastavnik edukator talentovane darovite dece ne samo u našem regionu već u celoj Srbiji. Kabinet predsednice vlade Ane Brnabić podržava me u radu, povezali su me sa ljudima sa Instituta za veštačku inteligenciju u Novom Sadu. Nabavljena je vredna oprema kako bih krenula da radim sa kreativnim radionicama robotike i elektronike. Mislim da nema lepšeg zanimanja nego raditi na edukaciji dece. Očekujem da me podrži i Ministarstvo prosvete.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija