• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

03.01.2022

09:17

Ako primetite kratkotrajan gubitak vida, HITNO SE JAVITE LAKARU JER JE KLJUČAN "ZLATNI SAT" Načelnik VMA o vidljivim i nevidljivim infarktima

Društvo

Ako primetite kratkotrajan gubitak vida, HITNO SE JAVITE LAKARU JER JE KLJUČAN "ZLATNI SAT" Načelnik VMA o vidljivim i nevidljivim infarktima

Podeli vest

Načelnik Vojnomedicinske akademije dr Miroslav Vukosavljević rekao je za RTS da je u kovid bolnici na Karaburmi smešteno 67 bolesnika, 8 je na intenzivnoj nezi, a jedan pacijent je intubiran. Novi soj koronavirusa ne bi trebalo da daje veći broj hospitalizacija, kaže profesor Vukosavljević.

Od početka epidemije vojno zdravstvo se bori na dva fronta: kovid i nekovid.

Načelnik Vojnomedicinske akademije profesor Miroslav Vukosavljević rekao je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da je ta ustanova bila dežurna tokom novogodišnje noći koja je protekla relativno mirno.

Obavljena su 194 pregleda u centru hitne pomoći, četiri hitne operacije -  reč je o ubodnim ranama hladnim oružjem, za razliku od prethodnih godina kada su dominirale povrede izazavane petardama i drugim pirotehničkim sredstvima.

Prema njegovim rečima, beleži se blagi skok u hitnoj pomoći osoba sa pozitivnim nalazom već sledećeg dana.

Pacijenti su došli sa blagim stomačnim tegobama, sa gušoboljom, ali je urađen pi-si-ar i otkriveno da su kovid pozitivni, objasnio je Vukosavljević.

Govoreći o kovid sistemu, Vukosavljević ukazuje da nisu mogli da se izvuku iz kovid režima zbog nepoštovanja epidemioloških mera, i zbog primene i neprimene vakcinacije u većem obimu i kovid bolnica na Karaburmi je radila bez prestanka. U njoj je smešteno 67 bolesnika, 8 je na intenzivnoj nezi, a jedan pacijent je intubiran.

- Imamo slobodnih mesta, nadam se da neće ttrebati, prateći šta se dešava u svetu, novi soj omikron ne bi trebalo da daje veći broj hospitalizacija - kaže profesor Vukosavljević.

Pada broj hospitalizovanih u odnsu na pre mesec dana, dodaje doktor.

Ko je tražio pomoć

Vukosavljević napominje da VMA nije prestajala da radi, svaki dan i sat.

- Bilo je blago zatišje, početkom 2020. godine oko 135.000 bolesnika je bilo hospitalizovano, 2021. vratismo se na broj, bez obzira na kovid, na preko 200.000 hospitalizovanih, u centru hitne pomoći zabeležn je ogroman skok broja pacijenata sa 2019. kada je bilo 50 pa na 70, pa na 80.000 prošle godine - podvukao je Vukosavljević.

Prema njegovim rečima, Klinika za urgentu medicinu imala je izuzetan skok broja pacijenata, preko 2.200 hospitalizovanih, više od 1.550 interventnih stent procedura svake godine.

- Imamo povećan broj pacijenata sa infarktima u svim delovima, vidljivim i nevidljivim. U oftalmohirurškoj prakasi dijagnostikovao sam pacijente mlađih i srednjih godina sa trombozama - kaže on.

- Ako se desi da se primeti gubitak vida makar bio kratkotrajan, delimičan - pravac kod oftalmologa jer jedino tada, u okviru zlatnog sata, možemo da pomognemo - upozorio je dr Vukosavljević.

- Najviše su tražili pomoć onkološki bolesnici, moramo zajednički da radimo na tome. Mnogo je bilo urgencija da se dođe na hitne hirirške intevencije, od karcinoma pankreasa, debelog creva, do karcionoma pluća, larinksa - ističe Vukosavljević.

Foto: TV Hram

dr Miroslav Vukosavljević
Prvi koraci u 2022. godini

Podseća da je Nemačka banka za razvoj potpisala sporazum za davanje bespovratnog kredita sa Vladom Srbije, odnosno sa Ministarstvom energetike koje je nosilac posla.

- Energetska kriza se i nama desila, kao i celom svetu. Štednja energije - zgrada koja troši tri do četiri puta više energije u bilo kom obliku nije mogla da egzistira. Uvideli smo to i 2017. smo krenuli sa razgovorima, sada je u toku izbor glavnog konsultanta, očekujmeo izradu projektne dokumentacije i izbor izvođača radova. Ako bude sve kako valja, u decembru bi mogla da počne rekonstrukcija zgrade VMA - kaže Vukosavljević.

Personalizovana medicina

- Bavili smo se najnovijim stvarima, kada je personalizovana terapija u pitanju. Imamo deo opereme, a deo nabaljamo i u narednim nedeljama i mesecima informisaćemo potencijalne pacijente o svemu, uzimanje krvnih ćelija, obrada na odgovarajući način i ponovno vraćanje i njihova borba protiv onkoloških bolesti - rekao je Vukosavljević.

Zapošljavanje na VMA

Vukosavljević kaže da je na to posebno ponosan kao načelnik kuće.

- Zahvaljujući razumevanju ministra odbrane i resornog ministra i saradnika, u poslednjih par godina zaposleno je više od 1.000 medicinskih i nemedicinskih radnika na neodređeno vreme - rekao je načelnik VMA.

- U ovoj godini, 10. januara najavljujem prvih stotinak prijemova na VMA - zaključio je dr Vukosavljević.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija