• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kurir/Informer

11.01.2022

12:36

VOZAČI, OBRATITE PAŽNJU! Evo zbog čega se zimi pada na TEHNIČKOM PREGLEDU!

Društvo

VOZAČI, OBRATITE PAŽNJU! Evo zbog čega se zimi pada na TEHNIČKOM PREGLEDU!

Podeli vest

Tehnički pregled je svojevrsna noćna mora za mnoge vozače! Mnogi se recimo pitaju da li sa ogrebotinama ili čak ulubljenjima na vozilu mogu da prođu tehnički pregled, a odgovor stručnjaka je da je to moguće ukoliko to oštećenje ne onemogućava da se otvore vrata ili prozor

Estetska oštećenja takođe ne utiču na ispravnost vozila, ali zato branici moraju biti pričvršćeni, ne mogu da vise sa jedne strane, što se često viđa.

Stiže NOVI PRAVILNIK O TEHNIČKOM PREGLEDU!

Brave sa spoljne i unutrašnje strane vozila moraju da rade, a sva vrata moraju da se otvaraju, što važi i za haubu i gepek. Proverite podizače prozora i pojaseve pre polaska na tehnički pregled, a ne zaboravite ni da vratite sve naslone za glavu ako ih skidate sa zadnjeg sedišta prilikom vožnje zbog veće vidljivosti.

Naspite tečnost za stakla ili običnu vodu da bi mogle da se ispitaju prskalice i prednji brisači. Zadnji brisač i prskalica se u slučaju kvara ne smatraju neispravnošću. Barem za sada.

Foto: Informer

Oštećenja na šoferšajbni

Dozvoljeno je da imate jedno ili nekoliko manjih oštećenja na šoferšajbni koja ne smetaju vozaču. Naravno da se uvek postavlja pitanje šta je malo oštećenje. To je ostavljeno kontrolorima na tehničkom pregledu da procene.

Proverite opremu vašeg vozila. Za putničko vozilo to je prva pomoć, ali obavezno proverite da joj nije istekao rok. Potrebno je da imate uže za vuču, signalni trougao i rezervni točak ili neko sredstvo za osposobljavanje izduvane gume - sprej ili penu. Kad smo već kod užeta za vuču tu ćemo dodati i kuku za vučenje odnosno šlepanje.

- Ukoliko znate da imate neko oštećenje, recimo potpuno razbijeno staklo na retrovizoru ili vam je otpalo vozačko ogledalo u kabini, nemate peti pojas, jer ste ga izvadili kad vam je smetao, sve te sitnice popravite pre dolaska na tehnički pregled jer se i one gledaju - savetuju iz novosadske Auto-tehnike.

Vozači imaju mnogo pitanja da li se na tehnički pregled mora doći sa zimskim pneumaticima ili ne. Na tehnički pregled se ne mora doći sa zimskim pneumaticima jer i sam pravilnik kaže da ste u obavezi da imate zimske gume od 1. novembra do 1. aprila ukoliko se na putu nalaze sneg ili led. To znači da na tehničkom pregledu nije bitno da li je pneumatik zimski ili letnji.

Foto: Informer

Zimska oprema

Ono što je bitno jeste to da li imate dovoljnu dubinu šare. Kako to da izmerite? Za letnje gume vrlo lako jer uopšte ne treba da merite. Na svim gumama po obodu postoje nekoliko mesta gde piše "twi". Na tom mestu se negde na samom gazećem delu gume nalazi i zadebljanje između šara koje vam pokazuje koja je minimalna dubina šare te gume.

Ne morate da znate da je minimalna dubina šare 1,6 milimetara za putnička vozila za letnju gumu. Samo nađete "twi" oznaku i ako je vaša šara toliko istrošena da je ta oznaka u njenoj ravni - vreme je za zamenu guma. Za vašu bezbednost je važno da gume nemaju neka vidljiva oštećenja i za zimske gume je minimalna dubina šare četiri milimetra.

Mnogi su ostali iznenađeni kad su videli da im na tehničkom pregledu skidaju ratkapne. Ratkapne se skidaju da bi se proverili svi šrafovi na vašem vozilu jer postoje vozila kojima na svakom tačku nedostaje po neki šraf.

ZBOG OVIH STVARI NE SMEJU DA VAS VRATE SA TEHNIČKOG PREGLEDA! MUP izdao detaljna obaveštenja o novom pravilniku!

Važno je i da znate jeste da gume na jednoj osovini moraju da budu iste, istog proizvođača, iste dimenzije. Rezervni točak, ako ga imate, mora da bude istih dimenzija i nosivosti. Ako je manjih dimenzija onda mora da bude predviđen kao rezervni točak od strane proizvođača. Umesto njega možete da imate neko sredstvo za osposobljavanje izduvane gume - sprej ili penu.

I ne zaboravite da za vožnju van naseljenog mesta u zimsku opremu spadaju i lanci na dva pogonska točka.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija