• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

27.01.2022

07:05

KAKO ODLEDITI CEVI TOKOM SNEŽNIH DANA - Građani muku muče sa ovim problemom, a SVI PRAVE ISTU GREŠKU - Rešenje je lako!

Društvo

KAKO ODLEDITI CEVI TOKOM SNEŽNIH DANA - Građani muku muče sa ovim problemom, a SVI PRAVE ISTU GREŠKU - Rešenje je lako!

Podeli vest

Građani ovih dana muku muče sa ledom i zaleđenim cevima

Cevi koje se usled veoma niskih temperatura zalede, zadaju veliku glavobolju domaćinima, a mnogi greše kada vrelu vodu stavljaju direktno na cevi, jer kako objašnjavaju vodoinstalateri - vruća voda dovodi do pucanja cevi.

Zato vam donosimo praktična rešenja ukoliko budete u situaciji da morate sami da odledite cevi.

Prvo otvorite slavine, baterije za vodu ali blago, zatim pronađite mesto gde je cev zaledila, a onda se bacite na posao koji zahteva pre svega strpljenje.

Ukoliko možete da priđete cevi potrebno je da je zagrejete, međutim nikako to nemojte činiti pomoću vrele vode, grejalica ili drugih grejnih tela - u suprotnom doći će do pucanja. 

Cev obložite peškirima i prskajte na svakih nekoliko minuta toplom, ne vrelom vodom. U ovom postupku vam može pomoći i fen za kosu, ali nikako ne duvajte previše blizu. Bilo koji izvor toplote da imate držite na bezbednoj razdaljini.

U zavisnosti od debljine leda za ovaj posao treba da se naoružate strpljenjem jer proces može da traje satima.

Greške koje vode do havarije

Mnogi prave greške koje mogu dovesti do pucanja cevi, odnosno havarije.

Pravila su jasna:

Nikako ne odmrzavajte cev pomoću vrele vode, čak i kada je zaštićena tkaninom ne polivajte cev vrelom vodom već mlakom. Toplotu vode proverite na dlanu, ukoliko vam nije vruće voda može da se koristi.  

Ne koristite jaka grejna tela - grejalice, fenove koji mogu da naprave štetu. Ukoliko koristite neka grejna tela ne približavajte ih cevima i smanjite jačinu toplote na srednju jačinu.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
dejacat

pre 2 godine

Ja na selu za vanjsku cesmu koristim sledecu metodu: Aparat za varenje, jednu klemu zakacim na vrh cesme a drugu-klesta na kraj cevi uz izlaz iz zida, (kod mene je to duzina cevi vani nekih 60-65cm) i polako pojacam amperazu na aparatu do pola. kroz nekih 2 min cev odledjena. (naravno aparat +200A, za ove nove inverter nisam siguran dal moze jer ih elektronika mozda iskljucuje)

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17