• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

27.01.2022

21:14 >> 21:41

Patrijarh Porfirije na Svetosavskoj akademiji: Savina vera isceljuje dušu, jača volju, pruža hrabrost i snagu da srcem zagrlimo bližnje....

Printscreen

Društvo

Patrijarh Porfirije na Svetosavskoj akademiji: Savina vera isceljuje dušu, jača volju, pruža hrabrost i snagu da srcem zagrlimo bližnje....

Podeli vest

U Srbiji se danas obeležava Savindan, a tim povodom održava se tradicionalna Svetosavska akademija "Blago Svetog Save"

Na akademiji obratiće se predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, predsednik Skupštine Ivica Dačić i prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić.

Na početku akademije intonirana je himna Svetom Savi.

Foto: Printscreen

Ministar prosvete Branko Ružić kao domaćin poželeo je dobrodošlicu svima. 

Foto: Printscreen

- Danas stojim pred svima vama zahvalan da se održi kontinuitet obrazovanja i u vreme pandemije. Znanje je pokretač u svim oblastima, od poljoprivrede, kulture, sporta, religije, politike... Istorija pokazuje da smo oduvek imali pojedince koji su na temelju svog znanja uspevali da razumeju trenutak u kojem se nalaze - rekao je Ružić i dodao:

- Bilo bi teško nabrojati sve srpske naučnike koji su zadužili svet, a ne samo Srbiju. Danas smo svi uključeni u obrazovanje.

Patrijarh srpski Porfirije izjavio je večeras na Svetosavskoj akademiji da je u vremenu devalvacije neprolaznih vrednosti čoveku vera potrebnija nego ikada.

- Braćo i sestre, draga duhovna deco, Sveti Sava je rekao: Čedo moja bogoljubljena, mi koji smo primili od Gospoda besmrtnu veru, toliki dar da ne umremo nikada, dužni smo da dvorimo svagda besmrtna dela u Hristu - rekao je patrijarh Porfirije.

- Svetitelj nas podseća da se staramo o bližnjima jer su nam bogom dati da se ne bi smo izgubili u samoći ili utopili u smrtonom moru egoizma. Savina vera isceljuje dušu, jača volju, pruža hrabrost i snagu da srcem zagrlimo bližnje i nikada ne upiremo prstom tražeći u njima krivce. Da u odnosu sa našim komšijama, ma kojoj veri i narodu pripadali, negujemo iskreno prijateljstvo koji neće moći da ugroze ispada pojedinaca bilo koje strane - dodao je patrijarh Porfirije.

- Kroz istoriju čovečanstva carstva su dolazila i prolazila ali je samo Hristova crkva dostojanstveno svedočila nepotokupljivim idealima - rekao je patrijarh na svečanosti.

On je podsetio da je Sveti Sava bio nepogrešivo uveren da je nešto trajno moguće ostaviti samo verom, te je najpre utvrdio crkvu u svom narodu, a zatim je oblikovao srca svog naroda spasonosnom verom.

Foto: Printscreen

Govoreći o iskušenjima, patrijarh je primetio da smo svakodnevno zapljuskivani informacijama o tome da je čovečanstvo preplavljeno krizama u svim sferama života, kao i da smo svedoci nerazumnim podelama koje su refleksija unutrašnjih raspolućenosti o tome ko smo i šta pokušavamo da budemo.

Patrijarh je ocenio da je zdravstvena kriza dodatno produbila porast sunovrata u ambis neizvesnosti, otuđenosti i straha, dodajući da bez vere strahovi i slabosti bujaju.

- Čovek bez autentičnog iskustva Savine vere došao bi do jezivog zaključka da ništa nema smisla. U vremenu devalvacije neprolaznih vrednosti čoveku je vera potrebnija nego ikada - kazao je patrijarh.

Kazao je i da u veri čovek rezonuje da za njega postoji plan i smisao, te poručio da treba da se staramo o svojim bližnjima da se ne bismo izgubili u samoći i utopili u egoizmu.

- Iskustvo vere neutrališe podele i isključivosti koje su posebna pošast savremenog doba i koja ne mimoilaze ni naše biće. Gledajte verom u Hrista. Vera je izvor svakog blaga - poručio je patrijarh.
 

Foto: Instagram

Biljana Čekić, devojčica koja je glumila glavnu ulogu u filmu "Dara iz Jasenovca" obratila se video porukom:

- Želim vam od srca srećan praznik Svetog Save, praznik naše sloge, mira i ljubavi.

Foto: Printscreen

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić takođe je čestitala Savin dan.

- Kada je 1192. godine jedan mladi plemić otišao na Svetu goru i zamonašio se, istorija nije dobila samo svog najvećeg duhovnika i svog sveca, već mnogo više od toga, dobila je najsjajniji primer o tome kako se bira, baš kao što je Rastko Nemanjić izabrao između puke moći i vlasti i onoga što se zove uzdizanje čitavog jednog naroda. Svetitelj kojeg danas slavimo izabrao je ne da vlada, da upravlja Zahumljem, i celom državom koju je stvarao njegov otac, nego da narod te države uči, da mu donese znanje, da ga nauči vrednostima, da mu ucrta put, onaj koji i danas idemo. Od Rastka Nemanjića, Svetog Save, polazi naša nacionalna ideja o veri i prosvećenosti, ideja o tome da je obrazovanje stub jake države i uspešnog društva, ideja o tome da se veličina dostiže znanjem, ideja o onoj sigurnosti i onom napretku do kojih možemo stići sami - rekla je premijerka Brnabić.

Foto: Printscreen

Savin dan čestitao je i predsednik narodne skupštine Ivica Dačić.

- Sveti Sava je reformisao tadašnju srpsku državu iznutra, svojom diplomatskom veštinom učinio je bezbednom i prihvatljivom za ceo tada uzavreli svet, i što je najvažnije, učinio je samostalnom i poštovanom zajednicom koja dobro zna ko je i kojim putem treba da ide. I sve to samo za jedan kratki ljudski vek - istakao je Dačić. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17