• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

03.02.2022

09:36

OMIKRONOM SE ZARAZITE ZA NEKOLIKO SEKUNDI, OVAJ SOJ JE KAO PLIMA! Evo koliki broj zaraženih se očekuje!

Pixabay

Društvo

OMIKRONOM SE ZARAZITE ZA NEKOLIKO SEKUNDI, OVAJ SOJ JE KAO PLIMA! Evo koliki broj zaraženih se očekuje!

Podeli vest

Zamenik direktora UKC Niš dr Radmilo Janković je kaže da je situacija kompleksna i da se suočavamo sa plimom zaražavanja, jer imamo soj korone koji je izuzetno virulentan

Ovom soju je potrebno tek nekoliko sekundi da pređe sa jedne osobe na drugu. Dovodi do zaražavanja velikog broja ljudi i onih prethodno inficiranih i vakcinisanih. Moja projekcija sa početka meseca je bila 20.000 ili 30.000 zaraženih - naveo je Janković za Pink.rs.

On je ponovio zbog čega misli da su brojke mnogo strašnije nego što zvanično znamo, ali je izdvojio i jednu stvar koja ohrabruje.

Foto: printscreen RTS

Dr Radmilo Janković

Kada je u pitanju omikron soj, dr Janković ga je nazvao "plimom".

- Moja prognoza je bila da ćemo potvrđenih imati 20.000-30.000 i to jeste realna situacija, to su novoregistrovani ali ne i novozaraženi. Prvenstveno jer se virus širi među mlađom populacijom koja nije disciplinovana i ima manje simptome, oni izbegavaju i zbog izolacije da odu na testiranje. Taj strašan broj, na sreću, ne preslikava se kao u prethodne dve godine - kazao je Janković.

PRIBLIŽAVAMO SE REKORDU UMRLIH, A OVOGA SE EPIDEMIOLOZI NAJVIŠE BOJE! Imamo deset puta više zaraženih nego u decembru!

Govoreći o hospitalizaciji kovid pacijenata, on je istakao da je vuhanski soj davao je takvu kliničku sliku da je 20 do 25 odsto zaraženih moralo u bolnicu, svaki peti je morao da bude hospitalizovan.

Kasnije sa drugim sojevima kao što je delta, procenat je bio malo ispod deset, osam do deset odsto. Sada je taj procenat, na ovoliki broj zaraženih, ispod jedan odsto. Svaki stoti mora u bolnicu - rekao je on.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija