• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti/Informer

03.02.2022

10:57

MORAMO DA REAGUJEMO, ČETIRI STVARI SU KLJUČNE! Virus je pokazao veliku sposobnost mutacija, NE VERUJEM DA JE OMIKRONU KRAJ!

printscreen

Društvo

MORAMO DA REAGUJEMO, ČETIRI STVARI SU KLJUČNE! Virus je pokazao veliku sposobnost mutacija, NE VERUJEM DA JE OMIKRONU KRAJ!

Podeli vest

Epidemijska situacija u Srbiji se ne smiruje. Februar je počeo visokim brojevima novoobolelih od korona virusa, među kojima su i mladi i stari

Očekuje se da će i narednih desetak dana broj obolelih nastaviti da raste, a iz dana u dan povećava se broj pacijenata u bolnicama, a i broj preminulih. Ovaj virus je pokazao veliku sposobnost mutacija i sa omikron sojem teško da možemo da kažemo da je kraj pandemije. Dok god se ne vakcinišemo, ostavljamo prostor da virus i dalje mutira, kaže za RTS državni sekretar Ministartva zdravlja doktor Predrag Sazdanović.

Od početka nedelje korona virusom je zaraženo više od 52.000 ljudi, a dnevno je preko 50 odsto testiranih pozitivno na koronavirus, rekao je Sazdanović.

- Očekivano komplikovana situacija, a sigurno je mnogo više zaraženih, jer ne odlaze svi u kovid ambulante. Već dve godine, iz talasa u talas, zdravstveni sistem se nalazi može se reći u ratnom stanju. Kada pogledate sve bolnice u Srbiji koje su u kovid sistemu, veliki je broj prijema - kaže Sazdanović.

Ističe i da je slika u bolnicama slična iz talasa u talas i da prvo imate prijem pacijenata u relativno dobrom stanju, zatim se njihovo stanje naglo pogoršava i onda raste broj onih koji su na intenzivnoj nezi i respiratorima, a srazmerno tome raste i broj preminulih.

- Ključno je da znamo četiri stvari – virus postoji, virus ubija, vakcina štiti od teških slučajeva i, kao četvrto, vakcina nikoga nije ubila, naprotiv, u intenzivnim negama su uglavnom nevakcinisani - naglašava Sazdanović.

OVDE ĆETE SE NAJPRE ZARAZITI KORONOM! Ako vežbate u teretani, dobijate virus 99 odsto!

KBC "Dr Dragiša Mišović" u potpunosti se vraća u kovid sistem

KBC "Dr Dragiša Mišović" se u petak u potpunosti vraća u kovid sistem, jer je sve manje slobodnih mesta u kovid bolnicama.

- Moramo da reagujemo, okupiranost ustanova je između 80 i 90 odsto i mi brinemo na dva fronta – za kovid pacijente, ali imamo potrebu da lečimo i nekovid pacijente. Hitne intervencije i onkološki pacijenti ne smeju da čekaju - objašnjava državni sekretar Ministarstva zdravlja.

Foto: Google Street View

Povećava se i broj zaraženih zdravstvenih radnika, što otežava rad ustanova.

- Problem je veliki broj zaraženih zdravstvenih radnika i on je između 20 i 25 odsto, što je ozbiljan manjak i problem za rad. Za razliku od prethodnih sojeva, olakšavajuća stvar je da simptomi prolaze relativno brzo, uz blažu kliničku sliku, pa se zdravstveni radnici relativno brzo vraćaju na posao. I u narednim danima očekujemo rast zaraženih, jer škole rade, među decom i nastavnicima takođe ima zaraženih i plato ovog talasa nas očekuje oko Sretenja, a postepeni pad očekujemo krajem februara - kaže Sazdanović.

Bez obzira na pojavu podvarijanti omikrona u susedstvu, Sazdanović ne veruje da nam se bliži kraj pandemije.

- Ovaj virus je pokazao veliku sposobnost mutacija, od ovog virusa možemo svašta da očekujemo i ne verujem da je omikron kraj. Dok god se ne vakcinišemo, virus će imati prostor za mutaciju - naglasio je Sazdanović.

On je najavio i da će uskoro biti doneta odluka o uvođenju četvrte doze vakcine protiv kovida.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17