• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: večernji list

04.02.2022

19:50

NAJNOVIJI DETALJI POTRAGE ZA MATEJEM "Na terenu smo videli jednu veliku promenu"

MUP Srbije

Društvo

NAJNOVIJI DETALJI POTRAGE ZA MATEJEM "Na terenu smo videli jednu veliku promenu"

Podeli vest

Matej Periš nestao je 31. decembra u Beogradu. Od tada traje intenzivna potraga za njim, a ronioci intenzivno pretražuju Savu i Dunav.

I dalje nije jasno zašto je mladić te noći napustio klub u kojem je bio sa društvom i otišao do obale Save u Beton hali, gde mu se izgubio svaki trag.

Među onima koji danima tragaju za Matejem su i članovi Mreže za opasnost Srbije, a Igor Jončić iz ove organizacije otkriva nove detalje potrage za Splićaninom.

- Mi smo izašli na teren 3. januara oko 18 sati baš sa zbornog mesta kod Kule Nebojše. Tu smo krenuli s opremanjem i nakon toga smo izašli na pretragu terena koja je podrazumevala priobalni potez od Beton hale, mesta za koje smo tada dobili informaciju da je moguće mesto gde je Periš ušao u vodu - rekao je Jončić za Večernji list.

Foto: MUP Srbije/privatna arhiva

Nedavno je i policija objavila slike na kojima se vidi kako traga za Perišem na Velikom ratnom ostrvu

- Od tog trenutka je krenula kompletna pretraga celog nizvodnog toka. Vrlo zanimljivo što možete videti sada ovde je da je ovo sve bilo ispunjeno vodom, do ovog bedema. Sada je već situacija drugačija, vodostaj je postao sve niži. Nizak vodostaj sa sobom nosi mogućnost mnogo više potencijalnih mesta gde može doći do zadržavanja bilo čega što slobodno pluta vodom - objasnio je Jončić.

- S druge strane, ono što je bilo zakačeno dok je bio vodostaj viši, kada opadne, može doći lakše do isplivavanja - rekao je.

Dodaje da su u potrazi koristili i termovizijske kamere.

- Dobili smo na korištenje jednu od najmodernijih termovizijskih kamera. Nju smo koristili jer olakšava potragu noću. Termovizija nam je značila za kretanje, promatranje, da napravimo jednu potpuniju sliku. Ovo je jedan od objekata koji smo u prvom delu pregledavali s termovizijom s obzirom da nismo znali ko je vlasnik pa nismo imali odobrenja za pristup. Termovizija može uočiti ako je čovek ušao unutra i sakrio se iz nekog razloga - rekao je.

Foto: prinstscreen/mzo

Za Matejem se traga i pomoću specijalnih termovozijskih kamera

Kaže da i dalje pretražuju gradsku stranu obale Dunava i Save.

- Mi pretražujemo ovu gradsku stranu pa nizvodno zato što je prekoputa "Veliko ratno ostrvo" koji je prirodni rezervat i zaštićeno je mesto. Pristup je samom tom mestu specifičan. Potrebni su čamci koje mi zasad nemamo na raspolaganju. Nedavno smo dobili jedan koji se tek treba pustiti u rad. Nismo ga odmah pustili u rad jer se reka povukla pa nam je otvorila mogućnost pretrage određenih delova pešački - objašnjava Jončić.

Ističe da je jako zahtevno vršiti pretragu.

- Sada jest lakše za pristup. Tok reke je sužen, širina nije ista kao kada je voda nabujala i u punom kapacitetu, ali onda postoji i živo blato, skrivene jame, svašta nešto što je i opasno. Vrlo oprezno radimo tu potragu. Trudimo se da nam ništa ne prođe, a da se ne pregleda detaljno. Otpočetka smo radili pretragu tako što smo raščišćavali građu, odguravali velike balvane, sve što se zadržavalo duže vreme - rekao je.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Zaplenjen duvan u Leskovcu! Krivična prijava osumnjičenima
Istraga u toku

Zaplenjen duvan u Leskovcu! Krivična prijava osumnjičenima

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Leskovcu podneće krivične prijave protiv trojice muškaraca starosti 60, 54 i 42 godine, kao i protiv četrdesetosmogodišnje žene zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo nedozvoljen promet akciznih proizvoda.

30.04.2024

15:20

Sport

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija