• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

06.02.2022

13:41

JEDNA DRŽAVA OD SUTRA VRAĆA NA SNAGU PRAVILA KOJA SU VAŽILA PRE OMIKRONA! Evo šta novi model za putovanja predviđa, za ulazak u neku zemlju OVO JE JEDINO VAŽNO!

AP/Photo

Društvo

JEDNA DRŽAVA OD SUTRA VRAĆA NA SNAGU PRAVILA KOJA SU VAŽILA PRE OMIKRONA! Evo šta novi model za putovanja predviđa, za ulazak u neku zemlju OVO JE JEDINO VAŽNO!

Podeli vest

Turističke agencije i putnici s nestrpljenjem čekaju reakcije na preporuku Evropske komisije, kojom se smanjuju ograničenja za prelazak preko granica

Prva je reagovala Grčka, pa će vakcinisani moći tamo da idu bez negativnog pi-si-ar ili antigenskog testa. Italija nam je još uvek zabranjena, a u Mađarsku možemo da uđemo i samo s pasošem. Direktor Jute savetuje putnicima da provere i koje države prihvataju koje vakcine.

PAPRENO SKUPO! Turističke agencije digle cene aranžmana! POGLEDAJTE KOLIKO ĆETE MORATI DA PLATITE LETOVANJE!

U Evropskoj uniji od 1. februara je počela primena pravila kojim se digitalni kovid sertifikati o vakcinaciji prihvataju u periodu od devet meseci od kompletiranja primarne vakcinacije.

Novi model za putovanja, predviđa da bi za ulazak u neku zemlju trebalo da bude važan jedino epidemiološki status.

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (JUTA) Aleksandar Seničić kaže da se još ništa nije promenilo i da se čeka reakcija država članica na preporuku Evropske komisije.

Prva reakcija je i stigla - jedna država od sutra vraća na snagu pravila koja su važila pre pojave omikrona.

- U najvećem broju slučajeva, zemlje EU zahtevaju, osim potvrde o vakcinaciji i negativan pi-si-ar ili antigenski test. Grčka od ponedeljka ukida tu obavezu. Nadamo se da je to uvod u sezonu koja će makar ličiti na prethodnu - kaže Seničić.

Foto: Beta

Aleksandar Seničić
Nije važno iz koje zemlje putnik dolazi

Prema novim pravilima, ne uzima se više u obzir epidemiološka situacija u zemlji iz koje putnik dolazi, već isključivo pojedinačni status putnika koji ulazi u zemlje EU.

- Preporuka Evropske komisije nije obavezujuća, ali nadamo se da će biti kao prošli put, kada je veliki broj zemalja prihvatio preporuku, da ne svrstavamo zemlje u crvenu, žutu, zelenu - naveo je Seničić.

Kovid sertifikat je važeći ako nije prošlo više od 270 dana od prijema druge doze, odnosno ako je primljena buster doza.

- Evropska komisija je tražila od članica da nema odrednice važenja roka buster doze - istakao je Seničić.

I nevakcinisani putnici će moći da putuju, ali oni će morati sa sobom da imaju negativan pi-si-ar ili negativni antigenski test.

U Srbiji, da biste imali važeći kovid sertifikat, pi-si-ar ili antigenski test mora da se uradi u referentnim državnim laboratorijama.

Foto: APfoto

Grčka
Gde možemo da putujemo bez ograničenja?

Građani Srbije mogu bez ograničenja da putuju u BiH i u Mađarsku.

- One ne zahtevaju ništa osim pasoša, dok sve ostale imaju posebne regulative - kaže Seničić.

U Italiji smo na crvenoj listi, tamo ne možemo turistički da idemo, već samo da prolazimo kroz tranzit. I za to postoji rok - 36 sati.

- Visoke su kazne ako vas uhvate, tako da niko ne treba sa tim da se igra. Kazne su i do nekoliko godina zabrane ulaska u Italiju i EU - napominje Seničić.

Kaže da je i Bugarska bila najavila potpuno zatvaranje za građane Srbije, ali se to nedavno promenilo.

Za ulazak u Nemačku i Austriju dovoljan je negativan pi-si-ar ili antigenski test, odnosno potvrda da ste preležali kovid.

Seničić ističe da postoje ograničenja i za vakcinisane, odnosno da ne priznaju sve države članice EU sve vakcine.

- Većina prihvata sinofarm, ali veliki broj zemalja ne prihvata sputnjik V vakcinu. Sinofarm, na primer, ne prihvataju Nemačka i Francuska, a Austrija prima sinofarm, ali ne i sputnjik v - objašnjava Seničić i dodaje da te podatke treba proveravati na dnevnom nivou na sajtu Ministarstva spoljnih poslova ili Jute.

Direktor Jute se nada da će krajem marta imati jasne regulative za letnju sezonu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija