• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Novosti

09.02.2022

08:58

CEO SVET U STRAHU OD STELTA! Novi soj omikrona bi mogao da dovede do masovnijeg obolevanja, evo kakva je situacija u Srbiji!

Društvo

CEO SVET U STRAHU OD STELTA! Novi soj omikrona bi mogao da dovede do masovnijeg obolevanja, evo kakva je situacija u Srbiji!

Podeli vest

Stelt omikron stavljen u red sojeva koji se posebno prate

Nova podvarijanta omikrona, tzv. stelt (nevidljivi), koja je sekvencioniranjem na Medicinskom fakultetu u Beogradu, izolovana u dva uzorka iz Novog Pazara, mogla bi da napravi više štete nego njen najbliži srodnik.

Takve projekcije, uz ogradu da naučni rezultati ne stižu tako brzo kao što se razvija pandemija, baziraju se na bar tri ravni straha: da se podvarijanta BA.2 širi brže od klasičnog omikrona, što se i potvrđuje u praksi, da vakcine pružaju manju zaštitu od nje nego od BA.1, i da na nišanu stelta, mogu da budu čak i oni koji su preboleli i sad već gotovo "stare" sojeve i još dominantni omikron.

Sve to bi, kako se globalno zazire, moglo da dovede do novog zamaha virusa, i još masovnijeg obolevanja, a možda i do promene kliničke slike infekcije, iako se zasad čini da BA.2 ne izaziva težu bolest nego njegov prethodnik omikron.

Tip korone BA.1 još je globalno dominantan, samo se Danska sa više od dve trećine inficiranih novom podvarijantom, bliži momentu kada će stelt da potisne običan omikron. Ali genetsko sekvenciranje ukazuje da BA.2 brzo dobija na zamahu i očekuje se da će uskoro biti dominantan među novim slučajevima u Indiji, Nepalu, Filipinima, Kataru i drugim zemljama.

"Nevidljivi" omikron do sada je potvrđen u oko 60 država.

- Ta činjenica, uz podatak da se 1,5 puta brže prenosi, stelt omikron stavlja u red sojeva koji se posebno prate, ali još nije proglašen za soj od posebnog značaja - kaže epidemiolog dr Predrag Kon. - Još niko ne može da odgovori na to kako će da utiče kod nas na epidemiju ali možemo da se nadamo da neće uticati. Mi izlazimo iz maksimuma.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Sve veći broj zaraženih u uzrastu d 20 do 50 godina

Epidemija se pomera na mlađe

- Ova nedelja će biti u proseku sa brojem zaraženih - kaže dr Kon.

- Prethodna je bila maksimum i ono što se jasno vidi, to je promena u strukturi obolevanja. Dve trećine inficiranih bilo je u uzrastu od 20 do 50 godina, a sada oni čine 50 odsto. Epidemija se pomera na mlađe.

Bolnice sve punije

Bolnice su sve punije, sada je hospitalizovano 4.425 obolelih, od kojih je 168 na respiratorima, a prof. dr Milika Ašanin, direktor UKCS, kaže da je 90 odsto pacijenata starije od 60 godina.

- Na Infektivnoj klinici su stariji pacijenti koji imaju hronične bolesti i neke komorbiditete. Ima i onih koji imaju manju pneumoniju, koja je u izlečenju, možda bi mogli biti pušteni, ali zbog hronične bolesti moraju da budu u bolnici. U Batajnici je 727 pacijenata, u četiri jedinice intenzivnog lečenja je 60 pacijenata, a na respiratoru njih 37 - kaže dr Ašanin.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija