• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

10.02.2022

20:14

KOLIKO PACIJENATA OTPUSTIMO, TOLIKO I PRIMIMO! Evo po čemu će lekari pamtiti OVAJ TALAS PANDEMIJE!

Tanjug

Društvo

KOLIKO PACIJENATA OTPUSTIMO, TOLIKO I PRIMIMO! Evo po čemu će lekari pamtiti OVAJ TALAS PANDEMIJE!

Podeli vest

Vojna bolnica Karaburma puna je od početka januara, izjavio je danas komandant te zdravstvene ustanove Ivo Udovičić i ocenio da je situacija teška i zabrinjavajuća

Dodao je da je veliki pritisak i na jedinicu intenzivne nege gde su uglavnom stariji pacijenti sa dosta pridruženih bolesti.

- Situacija je takva da sve ono što u toku dana otpustimo, toliko pacijenata i primimo. Veliki je pritisak i na jedinicu intenzivne nege. Ovaj talas se neće meriti po broju novozaraženih pacijenata već će se pamtiti i meriti po broju hospitalizovanih i onih koji su u jedinici intenzivne nege i nažalost po broju preminulih - rekao je Udovičić.

Naveo je da je od početka ovog talasa, od početka januara, u Vojnoj bolnici Karaburma uglavnom starija populacija sa prosekom godina više od 70 što, dodao je, zahteva velike napore medicinskog kadra oko nege tih pacijenata. Tu su pacijenti od 55 do 95 godina, a Udovičić kaže da su svi oni uglavnom sa teškom kliničkom slikom.

- To su pacijenti koji imaju dosta pridruženih bolesti. Ovaj virus pogoršava njihove pridružene bolesti samim tim što izaziva pneumoniju i sistemsku bolest - rekao Udovičić.

Dodao je da su u Vojnoj bolnici Karaburma lečili i pacijenta kome su dva puta presađena pluća, a koji se borio i sa korona virusom što je, kaže, bio veliki izazov. Objasnio je da kako virus mutira vakcina vremenom slabi, te da posebno slabije deluje na starije pacijente sa drugim komobirditetima.

- Sada nam je broj vakcinisanih i nevakcinisanih u intenzivnoj nezi pola-pola, a što se tiče ostatka bolnice uvek bolje prolaze oni koji su vakcinisani - rekao je Udovičić.

Stariji na udaru stelt omikrona

Govoreći o stelt omikronu, naveo je da već znamo da je zarazniji, ali da izaziva sličnu kliničku sliku kao i omikron. Udovičić ukazuje da je opet na udaru starija populacija, jer se kod mladih ljudi ovaj virus ponaša kao virus grupa.

Na pitanje šta očekuje da će se desiti posle stelt omikrona, nova mutacija ili smirivanje situacije ili kraj, Udovičić je rekao da smo videli da virus mutira, ali da smatra da on iscrpljuje svoj i evolutivni i biološki potencijal i prelazi u blaže forme.

- Naravno, moramo u svakom trenutku biti oprezni da nas ne iznenadi - dodao je Udovičić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija