• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

13.02.2022

20:38

ČETIRI BRODA, TRI HOTELA, HILJADE HEKTARA ZEMLJIŠTA, STOTINE STANOVA, FERARI OD 350.000 EVRA... Sve ovo je oduzeto srpskoj mafiji... A, TO JE TEK KAP U MORU!

Fotoilustracija/Printskrin/Informer

Društvo

ČETIRI BRODA, TRI HOTELA, HILJADE HEKTARA ZEMLJIŠTA, STOTINE STANOVA, FERARI OD 350.000 EVRA... Sve ovo je oduzeto srpskoj mafiji... A, TO JE TEK KAP U MORU!

Podeli vest

Mafija gubi, ostali dobijaju kada se imovina stečena ilegalnim poslovima stavi na raspolaganje društvu i državi. Taj mehanizam u borbi protiv organizovanog kriminala Srbija primenjuje duže od decenije. Za to vreme, u nadležnost Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom stiglo je na stotine stanova, placeva, preduzeća

Deo imovine je vraćen u slučajevima kada su optuženi oslobođeni, a deo trajno oduzet.

Imovina ide na doboš

Na spisak onih iz srpskog kriminalnog miljea kojima bi uskoro imovina mogla na doboš, među poslednjima upisali su se pripadnici klana Veljka Belivuka. Na toj listi već su članovi zemunskog klana, Legija, na desetine manje poznatih narkodilera, privredna mafija.

NEĆE PROĆI, SARAJEVO TO NIJE MOGLO DA DOBIJE RATOM, NEĆE NI SADA! Stranci im uzalud pomažu, Srbe neće slomiti, Hrvate možda, ali to je već...

Do sada najvrednija oduzeta imovina bila je vlasništvo Darka Šarića, njegove porodice i saradnika. Njome trenutno upravlja Direkcija, a da li će mu biti vraćena ili trajno oduzeta zavisi od ishoda suđenja za trgovinu narkoticima i pranje para koje Šarić čeka u kućnom pritvoru.

- Ako su u pitanju kuće, placevi gledamo da to izdamo i da se na adekvatan način plaćaju sve dažbine, sve obaveze i da se to s vremena na vreme renovira, da se ulaže u te objekte i da se ti objekti sačuvaju u približnoj vrednosti u kakvoj su i oduzeti, jer mi nikada ne znamo ako je privremeno oduzeto da li će ta imovina biti vraćena, a za slučaj vraćanja imovine gledamo da što manje sa budžeta platimo onima koji potražuju te stvari - kaže direktor Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom Milan Stevović.

Šta je sve oduzeto 

U nadležnosti Direkcije su četiri broda, isto toliko restorana, tri hotela, bife. Raspoložu sa više od stotinu hektara zemljišta i hiljadama kvadratnih metara stambenog prostora.

Foto: printscreen

Predmeti čija vrednost ne prolazi čuvaju se u trezoru Narodne banke.

- Oduzimaju se raznorazne vrednosti, počev od nakita, starih novčića imamo iz doba Rimskog carstva, imamo impozantnu galeriju slika od 27 umetničkih dela koja su oduzeta od počinilaca krivičnih dela, do naravno zlatnih poluga, koje smo izlivali - naglašava Stevović.

Ideja sudije Falkonea 

Ideja o oduzimanju imovine, kao oblika borbe protiv organizovanog kriminala osmišljena je u Italiji.
​Čuveni sudija Falkone zaključio je da kriminalne grupe funkcionišu kao "preduzeća". Zato, kako je rekao, ukoliko im oduzmete imovinu, "preduzeće" će se samo urušit

Drugi se, prema Zakonu o oduzimanju, prodaju, a vlasniku, ukoliko ne bude osuđen, protivvrednost vraća u novcu.

Više od 200 automobila u jednom od magacina 

Direktor Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom ističe da se u jednom od magacina direkcije nalazi oko 200 automobila, čija se vrednost meri milionima.

MISLILI SAMO DA JE TO MIT! TITO STALJINU: PRESTANI DA ŠALJEŠ UBICE, POSLAĆU SAMO JEDNOG, ZA DRUGIM NEĆE BITI POTREBE... U Moskvi pronađeno pismo koje je Broz posalo...

- Oni najskuplji čuvaju se u posebnoj prostoriji, a među njima je i ferari koji je u trenutku oduzimanja vredeo 350.000 evra - kaže Stevović.

Foto: Pixabay

Prema njegovim rečima, vrlo retko se prodaju automobili, pogotovu oni koji su privremeno oduzeti.

- Nemamo ni pravo to da radimo, ali u tom nekom segmentu, vozila propadaju pa propadaju pa smo videli da je bolje da dajemo određenim institucijama i državnim organima kojima je to potrebno - ističe direktor Direkcije.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sudar na putu Bor - Zaječar! Ima povređenih
Hronika

Sudar na putu Bor - Zaječar! Ima povređenih

Tri osobe povređene su danas oko 13 sati u saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila nedaleko od skretanja za nekadašnji aerodrom na putu Bor – Zaječar, kod semafora kojim se reguliše saobraćaj zbog radova na asfaltiranju.

08.05.2024

21:15

Sport

Planeta

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM
Rezultati nisu konačni ali...

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM

Prema prvim rezultatima do sada prebrojanih glasova sa biračkih mesta kada je reč o predsedničkiom izborima u Severnoj Makedoniji, prednost kandidata VMRO-DPNE Gordane Šiljanovske Davkove u odnosu na Stevu Pendarovskog iz Socijaldemokratskog saveza (SDSM) je ogromna. Šiljanovska Davkova je dobila podršku 169.195 glasača, a Pendarovski 69.710 birača!

08.05.2024

21:16

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija