• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Kurir

19.02.2022

13:53

SRBI SE NISU PLAŠILI NI BOMBARDOVANJA NI KORONE, ALI JEDNA "SILA" NATERALA JE NEBESKI NAROD DA SE ZAKLJUČA! Pamtite li dan kad su ulice Srbije bile prazne?

Društvo

SRBI SE NISU PLAŠILI NI BOMBARDOVANJA NI KORONE, ALI JEDNA "SILA" NATERALA JE NEBESKI NAROD DA SE ZAKLJUČA! Pamtite li dan kad su ulice Srbije bile prazne?

Podeli vest

Toliki se strah uvukao u narod da žive duše nigde nije bilo.

Građani su danima pripremani kako "da ne oslepe". Ili da, ne daj Bože, ako imaju nekakvu bolest a ne pridržavaju se uputstva, koje je u više navrata čitano i u Dnevniku RTS, usled izlaganja toj prirodnoj pojavi pogoršaju svoje zdravstveno stanje.

Poslednje bombe pale su na Srbiju te 1999. godine 10. juna. Mislili smo da je time došao kraj svim strahotama kojima smo bili terorisani punih 78 dana. Ali smo se prevarili.

Tokom NATO agresije ljudi su izlazili napolje, družili se, pokušavali su valjda tako da i sebi i napadačima pokažu da život ne može da stane, da niko ne može da uništi slobodarski duh ovog naroda, da nas niko ne može naterati da budemo među četiri zida sa spuštenim roletnama... I kad je sve utihnulo i kad više nisu jezivo zavijale sirene za vazdušnu opasnost desilo se ono što je bilo do tog trenutka nezamislivo - sve ulice su u Srbiji bile puste, sve je bilo zatvoreno, svi letovi JAT-a su obustavljeni!

Toliko je narod, koji je prkosio svima koji su ikada pokušali da osvoje ovu zemlju i prkosio svim nedaćama koje su nas ikad zadesile, tog 11. avgusta 1999. godine bio preplašen da niko napolje nije provirio. Tada nije bilo zabranjeno kretanje zbog nekakve korone. Ne. Nebeski narod se tada uplašio pomračanja Sunca!

Sreda je bila. Savezno ministarstvo za rad, zdravstvo i socijalnu politiku, Savezni hidrometeorološki zavod i Institut za očne bolesti Kliničkog centra Srbije izdali su uputstvo o merama zaštite. Građani su danima pripremani kako "da ne oslepe". Ili da, ne daj Bože, ako imaju nekakvu bolest a ne pridržavaju se tog uputstva, koje je u više navrata čitano i u Dnevniku RTS, usled izlaganja toj prirodnoj pojavi pogoršaju svoje zdravstveno stanje, prenosi Kurir.

Tada je, između ostalog, ljudima savetovano:

- Za vreme delimične faze pomračenja se ne sme gledati nezaštićenim okom

- Za posmatranje pojave pomračenja koristiti specijalne naočare sa kobalt staklom, koje imaju maksimalno zasenčenje

- Preporučuje se građanima da spuste roletne na prozorima i da se udalje od prozora, kako se ne bi pogled nesvesno, a bez zaštitnih naočara uputio prema Suncu

- Ko ne mora, posebno deca i stariji, ne treba da izlaze iz kuće za vreme pomračenja, niti da posmatraju pojavu

- Posebnu odgovornost imaju roditelji, ukućani i zaposleni u predškolskim ustanovama. Za vreme pomračenja deca treba da su u zatvorenom i zamračenom prostoru

- Lica obolela od hroničnih bolesti i psihijatrijski bolesnici treba strogo da se pridržavaju datih uputstava o ponašanju i redovno uzimaju propisanu terapiju

- Kao moguće posledice nabrojani su ubrzan rad srca, grčevi u stomaku, pojačan svrab kože, nagli skok krvnog pritiska, povećanje nivoa šećera u krvi i učestalo mokrenje

Toliki se strah uvukao u narod da žive duše nigde nije bilo. Pojedini analitičari kasnije su dešavanja od 11. avgusta 1999. godine povezivali sa potpisivanjem Kumanovskog sporazuma i padom poverenja u politiku Slobodana Miloševića.

 

 

Na Tviteru se mogu pročitati pojedina iskustva, pa tako je jedna korisnica napisala:

- Sa starim, velikim, mekanim floppy disc-om, kuma i ja bile jedine na ulici. Majka htela da me se odrekne.

Dok je drugi bio još bolje zaštićen:

- Sa maskom za varenje zavaljen u kafansku stolicu blenem u Sunce. Sam u bašti kafane. Nije bilo ni konobara

Ovo su još neki od komentara na taj 11. avgust 1999. godine:

- Bilo je - ne gledajte, oslepećete! Ulice su bile puste, nigde nije bilo žive duse taj dan,

- Pamtim ga kao događaj koji je kroz medije bio forsiran više nego zadnja sezona GOT-a, a u Srbiji je iste godine to pomračenje bilo forsirano po vestima kao samo bombarodavanje,

Sećam se da su moji prekrili sve prozore čaršafima. Koja ludnica, umal ne izginusmo...

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
vučiću federu jedi ovna grebem

pre 2 godine

Jel' tad pičkousti Aleksandar bio ministar informisanja?

Miki

pre 2 godine

Vi ste kurtoni biološki otpad fekalije i drkotine od naroda!!!

pc

pre 2 godine

Ja išao iz NS u Kikindu pošto se od tamo najbolje videlo pomračenje sunca. Grad pust, nigde nikoga, na ulici samo ja i kerovi. Viče mi neka baba da uđem kod nje u dvorište. Pa bako došao sam iz NS da ovo vidim jednom u životu neće mi ništa biti!!!

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija