• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

25.02.2022

14:10

VRAĆA SE MRAZ I SNEG! Meteorolog Ristić dao najnoviju prognozu: Imaćemo prave ZIMSKE TEMPERATURE, evo kada će se Srbija zabeleti!

printscreen

Društvo

VRAĆA SE MRAZ I SNEG! Meteorolog Ristić dao najnoviju prognozu: Imaćemo prave ZIMSKE TEMPERATURE, evo kada će se Srbija zabeleti!

Podeli vest

Meteorolog Ivan Ristić dao je detaljnu vremensku prognozu za početak marta

Metorolog Ivan Ristić za Informer.rs dao je detaljnu vremensku prognozu za kraj februara i početak marta i najavio je da nas početkom meseca očekuje zahlađenje s padavinama.

Posle serije ciklona koji su prešli preko zapadne i severne Evrope i uslovili orkanske udare vetra i poprilično štete u narednom periodu u tom delu Evrope doći će do povećanja vazdušnog pritiska i stabilizacije vremena. 

Ovo polje visokog vazdušnog pritiska usled prodora hladnog vazduha u istočnu i južnu Evropu će ojačati i pomeriti se na istok. Istovremeno, iznad istočne i jugoistočne Evrope doći će do formiranja i razvoja visnskog ciklona, koji će u ovim predelima ponegde doneti pravo zimsko vreme sa dosta snega.

Visinski ciklon koji će se formirati u oblasti Crnog mora usloviće iznad naših predela istočno i severoistočno strujanje u sklopu koga će kružiti vlažan i hladan vazduh.

Foto: Tanjug

Najtopliji mart

Maksimalna temperatura za mart za Beograd bila je 30 C 30.3.1950.
dok je maksimalna temperatura za prvu polovinu marta bila 8.3.1920. godine i
iznosila je 26.8C.

Slične vrednosti bile su i 12.3.2020. godine i temperatura je tada iznosila 25.5C.

Meteorolog "Weather 2" Ivan Ristić kaže da nas naradnih dana očekuje velika promena vremena.

- Od subote 26. Februara u Srbiji osetnija promena vremena. Preovlađivaće oblačno i hladno povremeno sa padavinama. Sa zahlađenjem sneg se očekuje i u nižim predelima zapadne, centralne i južne Srbije - ističe meteorolog Ristić.

Foto: Informer/Ivan Ristić/ weather2.rs

 

Sneg moguć i u Beogradu

U ponedeljak, 28. februara, ima uslova za pojavu snega u severnim krajevima i Beogradu. Vetar slab i umeren na planinama povremeno pojačan severni.

- Početkom marta postepena stabilizacija vremena, ali će se zadržati i dalje hladno vreme za ovo doba godine, biće i dalje uslova za pojavu snega i jutarnjih mrazeva, posebno tamo gde će se ponovo formirati snežni pokrivač - kaže Ristić.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Sneg u martu

Zanimljivo je da je maksimalna visina snega za mart u skorije vreme, 2020. godine
bila 11cm i to 25.3.2020, dok je početak marta bio jako topao.

Maksimalna visina snega za mart ikada u Beogradu je zabeležena je 17.03.1962 godine i iznosila je 44 cm.

Minimalna temperatura u martu bila je 4.3.1890.godine i tada je izmereno čak -16.3 C.

Maksimalne temperature u većini nižih predela početkom marta biće od 5 do 10 stepeni Celzijusa, a na planinama od -5 do 0 stepeni Celzijusa, što je ispod višegodišnjeg proseka za ovo doba godine.

Sve u svemu početak marta u znaku baba Marte, više će ličiti na zimu nego na proleće koje u meterologiji počinje 1 marta.

Meterorolog Ristić ističe da se i ranije dešavalo da početak marta više liči na početak januara i da bude čak i jakih mrazeva i dosta snega.

Bonus video:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija